Aceste plante combat hipertensiunea

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o boală frecvent întâlnită, care nu afectează neapărat doar persoanele mai în vârsta, cum am fi poate tentați să credem. Din fericire, natura ne-a oferit câteva plante care vin în ajutorul celor care se confruntă cu această problemă.

22 mart. 2017, 12:36
Aceste plante combat hipertensiunea

Ce este hipertensiunea

Hipertensiunea este o boală cronică definită prin valori crescute ale presiunii arteriale. Practic, inima pompează sângele într-un ritm mai accelerat decât cel normal. Există două tipuri de hipertensiune : primară și secundară. Cea primară afectează circa 90-95% din pacienți și nu are o cauză medicală evidentă, în timp ce hipertensiunea secundară este provocată de alte afecțiuni și determină doar 5-10% din cazuri. Boala reprezintă un factor de risc major, care poate cauza atacul de cord, insuficiența cardiacă, anevrisme ale arterelor (dilatarea unei artere sau a unui segment de arteră) și alte complicații. Tratamentul medicamentos este deseori necesar, însă pot ajuta și anumite plante sau ingrediente naturale, pe care le folosești doar cu acordul medicului.

Citeşte şi Ce să mănânci dacă suferi de ficat gras

Turmericul

Un binecunoscut condiment, turmericul ajută la îmbunătățirea funcției cardiovasculare și la menținerea unui flux sangvin sănătos. Mai mult, când este consumat alături de piper negru, scade valorile tensiunii arteriale și ajută la relaxarea vaselor de sânge. Reduce nivelul colesterolului și este recomandat pentru menținerea sănătății inimii. Poate fi folosit sub formă de pulbere, caz în care e adăugat pur și simplu în mâncare.

Păducelul

Păducelul ajută la scăderea și stabilizarea tensiunii arteriale. Administrarea a 5 ml de tinctură de păducel, de patru ori pe zi, îmbunătățește irigarea cu sânge a inimii și favorizează activitatea mușchiului cardiac. Poate fi consumat și sub formă de ceai, care se prepară din 3-4 lingurițe de flori, sub formă de infuzie. Asociat cu valeriana, își potențează efectul medicinal. Poți face cure cu păducel care să dureze până la 3 luni, însă doar cu acordul unui specialist.

Gheara-diavolului

Această plantă previne formarea cheagurilor de sânge care pot astupa arterele. Cura cu plantă reduce nivelul de colesterol și combate hipertensiunea. Se face o cură de 2 luni, timp în care se iau câte 3 capsule de gheara-diavolului pe zi, înainte de masă.

Coada-calului

În organism, cantitatea de siliciu scade o dată cu vârsta, ceea ce determină rigidizarea vaselor de sânge. Coada-calului conține o cantitate semnificativă de siliciu, fiind bogată și în vitamina C. Se poate consuma sub formă de pulbere, prin măcinarea plantei uscate cu râșnița electrică. Se administrează 2-3 lingurițe de pulbere pe zi, înainte de masă. Poți folosi și ceai – se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată la o cană de apă clocotită, totul lăsat la infuzat 10-15 minute. Se beau 1-2 cești pe zi.

Atenție!

Este bine ca planta să fie procurată doar de la magazinele de specialitate. Se poate confunda foarte ușor cu barba ursului, care se găsește de regulă pe lânga ape. Această plantă este de talie puțin mai mare și este toxică.

Teiul

Tinctura din flori de tei este de folos în hipertensiunea arterială. Teiul are un efect vasodilatator, depurativ, eliminând totodată și excesul de apă din organism. Se poate cumpăra direct din magazinele naturiste sau se prepară din 30 g flori uscate și 100 ml alcool de 70 de grade. Se amestecă ingredientele într-un recipient din sticlă și se lasă la macerat 10 zile, agitându-se zilnic. Se fltrează și se păstreaza într-un loc rece și întunecat.

Știai că…

…mai multe studii de specialitate au arătat că un consum regulat de turmeric scade glicemia, reglează secreția de insulină și ajută la menținerea funcționării optime a pancreasului? Condimentul poate fi folosit și în caz de constipație și accelerează arderea grăsimilor. Îînainte de a începe o cură cu turmeric cere sfatul medicului, deoarece consumat în cantități mari poate să producă iritație gastrică.