Adrian Năstase îl contrazice pe Traian Băsescu: Dosarul Zambaccian a fost iniţiat de Morar şi Mona Muscă

Într-o a doua postare pe blog după întemniţarea sa, Adrian Năstase respinge aserţiunea preşedintelui Traian Băsescu şi reluată de Emil Boc, potrivit căreia dosarul Zambaccian ar fi pornit datorită unor denunţuri făcute de către membri ai PSD. Năstase susţine că cei care au iniţiat dosarul au fost Traian Băsescu, Mona Muscă şi fostul procuror-şef al DNA Daniel Morar.

08 ian. 2014, 18:06
Adrian Năstase îl contrazice pe Traian Băsescu: Dosarul Zambaccian a fost iniţiat de Morar şi Mona Muscă

Adrian Năstase susţine că în 2009 preşedintele Băsescu făcea presiuni asupra Parlamentului pentru a-şi da avizul în ceea ce priveşte începerea urmăririi penale. „El spunea atunci că dosarul a pornit de la denunţuri ale unor „colegi de partid” – Sergiu Sechelariu şi Irina Jianu. Minciună, evident. Nu există astfel de denunţuri. În schimb, în urma unor controale financiare ordonate de DNA, în 2005-2006 la firmele lui Sechelariu, administratorul firmei, Cristina Popa a fost pusă sub învinuire şi apoi, în schimbul denunţului împotriva noastră, a fost transformată în martor”, argumentează Năstase.

Acesta susţine că acesta a fost doar un episod târziu din epopeea dosarului Zambaccian care a început încă din 2002 când Traian Băsescu,  ca primar general al Capitalei ar fi încercat, în scopuri politice, blocarea construcţiei din Zambaccian. „Constructorul, Vertcon, l-a acţionat în instanță şi a câştigat. Evident că era vorba de o acţiune cu substrat politic, în condiţiile cunoscute. Mai mult, în băşcălie, sesizările respective, Băsescu i le-a trimis, în copie, şi preşedintelui Iliescu dar şi premierului Năstase!”, scrie fostul premier.

Prima sesizare depusă la Parchet legată de terenul din Zambaccian a aparţinut Monăi Muscă, sesizarea fiind depusă în timpul campaniei prezidenţiale din 2004. „Erau cumva Mona Muscă sau Băsescu colegi de partid cu mine? Băsescu ştia bine (…) că dosarul a fost pornit politic, la iniţiativa sa şi a colegilor săi. După alegeri, la 4 noiembrie 2005, Daniel Morar, proaspăt numit la conducerea DNA de Băsescu şi Macovei, a redeschis dosarul. Era cumva Morar coleg de partid cu mine?”, se întreabă Adrian Năstase.

El a menţionat o discuţie cu Daniel Morar din noiembrie 2005. „La întrebarea mea, generată de articolele de presă, băgate pe „surse judiciare”, dacă DNA a redeschis dosarul Zambaccian, Morar, la începutul lunii noiembrie, îmi răspundea că nu dar, după o zi sau două, în 4 noiembrie, de aniversarea zilei de naştere a lui Băsescu, DNA a anunţat că a fost redeschis dosarul Zambaccian! Cum ar spune francezii „Tel maître, tel valet” („Aşa stăpân, aşa slugă – n.red.) Informaţiile la presă fuseseră date, evident, de oamenii lui Morar”, mai scrie Adrian Năstase.