Adriana Săftoiu: PNL propune o reformă parlamentară. Banii parlamentarilor vor fi condiţionaţi de prezenţă

Adriana Săftoiu, purtătorul de cuvânt al PNL, a anunțat marți că liberalii vor propune o reformă parlamentară, care vizează programul de lucru al Legislativului, votarea cererilor venite din partea justiției prin sistemul electronic sau prin apel nominal sau ca inițiativele legislative cu impact bugetar suplimentar să intre în vigoare în anul următor votării lor.
Iulian Tudor
15 nov. 2016, 14:18
Adriana Săftoiu: PNL propune o reformă parlamentară. Banii parlamentarilor vor fi condiţionaţi de prezenţă

„PNL consideră că reforma parlamentară înseamnă inclusiv modul în care va funcționa Parlamentul. Din această perspectivă, noi vom veni cu o serie de propuneri de modificare a Regulamentului Camerei și Senatului, care vor începe inclusiv cu programul Parlamentului”, a spus Adriana Săftoiu, într-o conferință de presă.

Ea a precizat că, în prezent, un parlamentar muncește în plen și în comisii maximum 10 ore pe săptămână, arătând că PNL va propune modificarea programului Parlamentului astfel încât o săptămână să fie dedicată plenului, o săptămână comisiilor și o săptămână circumscripțiilor.

„O problemă în Parlament este prezența parlamentarilor, modul în care această prezență este înregistrată. Noi vom propune să fie făcută doar pe baza cartelei de vot, inclusiv în zilele de comisii„, a adăugat Săftoiu.

Purtătorul de cuvânt al liberalilor a indicat că PNL va propune ca prezența parlamentarilor să fie confirmată atât la începutul, cât și la finalul zilei de lucru.

Adriana Săftoiu a spus că transmiterea cartelei către altă persoană, votul electronic la două cartele, semnătura în numele altei persoane sau lăsarea cartelei de vot în aparat la părăsirea ședinței trebuie să fie sancționate cu suspendarea indemnizației parlamentarilor pentru trei luni.

„Ca să stimulăm participarea la ședințele de plen a parlamentarilor vom propune implementarea modelului de tipul celui din Parlamentul European privind indemnizația, respectiv indemnizația de bază se va reduce la o treime din cuantumul actual, iar indemnizația lunară de ședință se va suplimenta cu cele două treimi rămase”, a arătat ea.

Purtătorul de cuvânt al PNL a precizat că liberalii vor propune ca motivarea absențelor parlamentarilor să se facă doar în cazuri medicale dovedite și în situația deplasărilor oficiale.

De asemenea, Săftoiu a indicat că PNL va propune ca votul secret în Parlament să rămână valabil doar pentru învestirea Guvernului și pentru moțiunile de cenzură, iar în cazul cererilor venite din partea justiției să fie exprimat votul prin sistemul electronic sau prin apel nominal.

„Propunem să se desființeze votul prin ridicarea de mână. (…) Votul final din comisiile de specialitate pe rapoartele de legi trebuie să fie transparent, iar la amendamente la fel, ori de câte ori un grup parlamentar o cere”, a adăugat ea.

Adriana Săftoiu a spus că PNL va propune ca solicitările de începere a urmăririi penale sau reținerii unor membri ai Parlamentului să primească un răspuns în maximum 48 de ore de la înregistrare.

Potrivit lui Săftoiu, liberalii vor propune unificarea portalurilor Senatului și Camerei Deputaților, interzicerea votului pentru proiecte de acte normative ori documente conexe dacă acestea nu sunt publicate în prealabil pe site-ul Parlamentului cu respectarea termenelor regulamentare, motivarea secretizării oricărei ședințe a Legislativului și nesuprapunerea ședințelor de plen cu cele ale comisiilor, ca depunerea amendamentelor să se realizeze numai în scris, iar dezbaterea propunerilor legislative să fie condiționată de prezența unui inițiator.

„Vom propune și vom vedea cum se va materializa ca Parlamentul să fie consultat de Guvern înainte de a da o OUG, dar în egală măsură Parlamentul are obligația de a nu tergiversa discuția asupra unei propuneri de ordonanță înaintată de Guvern, care se poate transforma în proiect de lege și urma un calendar strict”, a adăugat purtătorul de cuvânt al PNL.

Săftoiu a precizat că PNL va propune înființarea comisiei pentru coerență legislativă cu statut permanent de comisie comună a Camerei Deputaților și Senatului, arătând că rolul acestui for va fi de a constata și urmări în ce măsură inițiativele și proiectele legislative îndeplinesc rigori de claritate și dacă sunt corelate între ele.

Ea a menționat că va deveni obligatorie consultarea mediului asociativ.

„Vom propune ca inițiativele legislative cu impact bugetar suplimentar să intre în vigoare începând cu luna ianuarie a anului următor adoptării, cu condiția ca aprobarea legii să aibă loc în Parlament cu cel puțin șase luni înainte de începerea noului an”, a mai spus purtătorul de cuvânt al liberalilor.

Adriana Săftoiu a precizat că acest proiect privind reforma parlamentară a fost votat în Biroul Politic Național al PNL de luni, menționând că el va fi rediscutat în ședința conducerii liberalilor de săptămâna viitoare.

De asemenea, ea a anunțat că PNL va prezenta aceste principii în prima sesiunea ordinară a viitorului Parlament.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
Veste bună pentru elevi și profesorii. Vor avea o zi liberă chiar în iunie, înainte de vacanța de vară
Capital.ro
Decizie pentru cei care au aceste telefoane mobile! Devine total INETRZIS de la 1 iunie 2024
Playtech.ro
Cine e Roxana, soția lui Radu Mazăre. A lăsat-o ÎNSĂRCINATĂ când era ÎN ÎNCHISOARE
DailyBusiness
Lovitură dură pentru industria jocurilor de noroc! Apar noi modificări în lege!
Adevarul
Turist speriat de prețurile din centrul unui mare oraș din România: „E prea mult“
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Taxele care scad vertiginos. Românii vor rămâne cu mai mulți bani în cont
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
Radu Mazăre, tătic pentru a doua oară! A dezvăluit sexul bebelușului + Ce nume a ales
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
La ce sumă ajunge, de la 1 septembrie, pensia unui român care și-a desfășurat întreaga activitate în condiții normale! Daniel Baciu anunță măriri de peste 40%
Capital.ro
Românii ajung direct la închisoare. Se schimbă legea. Pedeapsa va fi garantat cu executare
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
substantial.ro
Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite pe 13 iunie în 2024: Tradiții și simboluri creștine pe care fiecare credincios ar trebui să le respecte
MediaFlux
PENSII majorate cu 90%! Cine intră în noua schemă de calcul
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'