EXCLUSIV | Adriana Săftoiu, propunere şoc după ce Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii. „Fiecare declaraţie să fie reluată. Vom avea extrem de multe surprize”

Adriana Săftoiu, fost purtător de cuvânt Administraţia Prezidenţială, a declarat, marţi, în direct la România TV, că ar vrea să fie reluate declaraţiile pe proprie răspundere de necolaborare cu Securitatea, în contextul în care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că fostul preşedinte Traian Băsescu a fost colaborator al instituţiei comuniste.

29 mart. 2022, 22:55
EXCLUSIV | Adriana Săftoiu, propunere şoc după ce Traian Băsescu a fost declarat colaborator al Securităţii. „Fiecare declaraţie să fie reluată. Vom avea extrem de multe surprize”

Adriana Săftoiu, considerată îndelung un apropiat al fostului preşedinte al României, a vorbit şi despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu, în interviul acordat lui Victor Ciutacu la emisiunea „Punctul Culminant” de la România TV.

„Nu am nicio bucurie. Îi doresc foarte multă sănătate domnului preşedinte şi pentru prima dată mărturisesc că acum o lună, chiar cu o zi înainte de congresul PMP, am vorbit cu preşedintele Băsescu şi urma să ne întâlnim la o cafea. S-a întâmplat pur şi simplu să nu poată. Mi-a spus că are nişte probleme şi că urmează să ne întâlnim. Practic, n-am rămas cu preşedintele Băsescu într-o relaţie contondentă chiar după acea carte.

Personal, sunt uşor surprinsă de tot ceea ce se întâmplă.

Ştii ce mă surprinde cel mai mare? Oamenii aceia care ne-au păcălit pe noi toţi, inclusiv pe preşedintele Traian Băsescu. Cartea despre care vorbeai nu este o carte despre Traian Băsescu. A fost o carte despre sistemul pe care l-am văzut.

Sistemul despre care spuneam acolo că principalii oameni din politică pe care îi selectează sunt cei vulnerabili. Oameni vulnerabili din clasa politică pe care îi păcălesc că acea vulnerabilitate a fost ştearsă. Ăsta e adevărul. Ce mă surprinde e că noi toţi vorbim despre Traian Băsescu (…) Unde sunt aceşti oameni care ne-au păcălit şi pe noi şi pe Traian Băsescu? Şi nu doar pe el!

Haideţi să ne amintim! Dan Voiculescu, înainte de a primi acea decizie a instanţei, a avut de trei ori certificat de bună purtare. Traian Băsescu de două ori! În sensul că nu a fost colaborator.

Eu acum ceea ce mi-aş dori foarte tare ar fi să reia de la capăt această decizie asupra clasei politice de necolaborator. Aş vrea ca fiecare declaraţie pe care a dat-o fiecare pe propria răspundere că nu a fost colaborator cu Securitatea de atunci să fie reluată. Tare îmi e că vom avea extrem de multe surprize!”, a declarat Adriana Săftoiu, în direct la România TV.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Maria Grapini rupe tăcerea despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu. „Ne-am interesat. Nu este externat”

Întrebată de ce familia lui Traian Băsescu nu a comunicat public detalii despre starea de sănătate a fostului preşedinte, Adriana Săftoiu, fost deputat PNL, este de părere că „ar trebui să îi respectăm dreptul la o anumită intimitate în ceea ce priveşte starea lui de sănătate”, însă dacă ar fi fost vorba despre un oficial de rang înalt în funcţie „era obligatoriu să ştim despre starea lui de sănătate”.

„Mărturisesc că m-a surprins un pic modul în care noi am tratat aceste veşti despre Traian Băsescu. Când era preşedintele României, atunci când a avut problema cu hernia de disc, am fost unul dintre oamenii cei mai apropiaţi lui şi am insistat atunci să fim cât se poate de transparenţi în informaţie în relaţia cu publicul. Era important! Era preşedintele României. Era un om care lua decizii pentru populaţie şi pentru oameni, să ştie că era în regulă din punct de vedere fizic şi mental.

Acum, chiar europarlamentar fiind, ar trebui să îi respectăm dreptul la o anumită intimitate în ceea ce priveşte starea lui de sănătate. Are o vârstă. Sunt convinsă că sunt probleme, dar nu aş intra… (…) În cazul în care ne aflam în situaţia în care preşedintele era în funcţie, era obligatoriu să ştim despre starea lui de sănătate.

Când e vorba despre Traian Băsescu, e un interes public. Poate că din punct de vedere al comunicării era mult mai bine ca în ziua în care deja au apărut informaţiile că ar fi făcut AVC, că e la Paris, la Bruxelles, o comunicare foarte seacă de genul; da, fostul preşedinte Traian Băsescu are anumite probleme de sănătate. Vă mulţumim pentru interes. Nu dorim să dăm mai multe informaţii”, a mai spus fostul purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

În schimb, jurnalistul Robert Turcescu, la rândul său fost deputat PMP şi un apropiat al fostului şef al statului, a afirmat că Traian Băsescu ar fi cerut „nu comunicaţi nimic”.

„Trebuia respectată ideea de fost preşedinte al României. Omul ăsta, pe lângă faptul că e bolnav şi îi dorim însănătoşire grabnică, e un om care totuşi a condus România 10 ani de zile. E depozitarul unor secrete de stat, unor înţelegeri la nivel foarte înalt.

Sunt foarte mulţi care a aplaudă că i-au luat lui Băsescu tot, şi casă şi SPP, orice! Cred că Traian Băsescu, aşa cum îl ştiu eu, a spus: nu comunicaţi nimic! Nu am niciun interes în acest moment să dau explicaţii despre starea dea de sănătate”, a mai spus Robert Turcescu.

Citeşte şi: EXCLUSIV Maria Băsescu, primele detalii despre starea de sănătate a lui Traian Băsescu: „Soţul meu este încă în spital”