Agenda lui Gheorghe Sturdza, confiscată de DNA: Întâlnire cu Hrebenciuc la Hilton, promisiunile par serioase

Procurorii susţin, în referatul de arestare preventivă, că din notările făcute de Gheorghe Paltin Sturdza în agenda sa, ridicată la percheziţii, reiese că acesta a avut mai multe întâlniri cu deputatul Viorel Hrebenciuc şi că "propunerile erau serioase", transmite Agerpres.

23 oct. 2014, 20:52
Agenda lui Gheorghe Sturdza, confiscată de DNA: Întâlnire cu Hrebenciuc la Hilton, promisiunile par serioase

Andrei Hrebenciuc şi Gheorghe Paltin Sturdza au fost reţinuţi joi în dosarul retrocedărilor şi sunt prezentaţi joi seară la ÎCCJ cu propunerea de arestare preventivă.

Andrei Hrebenciuc este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani în dosarul de corupţie privind retrocedarea unor mari suprafeţe de teren forestier, iar Gheorghe Paltin Sturdza de constituire de grup infracţional organizat, trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Potrivit documentului, desfăşurarea în timp a activităţii infracţionale şi implicarea inculpaţilor Gheorghe Paltin Sturdza şi Andrei Hrebenciuc în aceasta rezultă şi din înscrisurile ridicate cu ocazia percheziţiilor efectuate în cauză.

Anchetatorii arată că din examinarea agendei aferente anului 2013 ce a fost ridicată de la domiciliul lui Gheorghe Paltin Sturdza cu ocazia percheziţiei, în 18 aprilie 2013 acesta a purtat o discuţie cu Dan Bengescu, care s-a obligat să pună în posesie ”un lot în 35 de zile, dar vrea contract pe toată suprafaţa”.

A doua zi, conform referatului, în 19 aprilie 2013, Sturdza s-a întâlnit cu Ioan Adam şi Viorel Hrebenciuc, la un hotel, în agendă fiind făcute următoarele notări: „Meeting Hrebe la Hilton. Promisiunile par serioase”.

Despre întâlnirea din 20 aprilie 2013, de la Restaurantul din Braşov, Sturdza a notat: „La ‘Romantic’ cu Adamii şi Mirela. Discutat strategii. Vom face contractul cu Bengescu”.

Procurorii precizează că, în 21 aprilie 2013, la un hotel din Bucureşti, Sturdza s-a întâlnit din nou cu Viorel Hrebenciuc (”Vorbit cu Hrebe la hotel….OK”), iar seara, la masă, acasă, cu Adamii, cu Mirela discutat şi redactat contract Bengescu.

DNA menţionează că, înainte cu două zile de expirarea termenului din 15 iunie 2013, Gheorghe Paltin Sturdza a avut o întâlnire cu Viorel Hrebenciuc, Victor Prodan şi Dan Bengescu, notându-şi în agendă că s-a căzut la o înţelegere, făcându-se astfel referire la actul adiţional cu urma să se încheie în 1 iulie 2013.

Sursa citată subliniază că, în 24 iunie 2013, pentru a stabili modalitatea concretă în care urma să fie răsplătit Viorel Hrebenciuc pentru intervenţiile sale, Sturdza a avut o întâlnire în Braşov cu deputatul şi fiul său Andrei Hrebenciuc, stabilindu-se încheierea unui contract cu o societate comercială care aparent nu are vreo legătură cu familia Hrebenciuc. În 1 iulie 2013, prin actul adiţional autentificat, alături de Dan Bengescu a dobândit calitatea de promitent cumpărător SC Reşedinţa Vârstnicilor, cu sediul în Bucureşti.

„Din cercetări a rezultat că acţionarul unic al SC Reşedinţa Vârstnicilor este, persoană juridică cipriotă controlată de Andrei Hrebenciuc prin intermediul Kklaw Managers Limited. Faptul că Andrei Hrebenciuc controlează fără dubiu SC Reşedinţa Vârstnicilor rezultă atât din declaraţiile suspecţilor Carmen Drăgoi, Nicolae Mergeani şi Victor Prodan cât şi din Trust Deed- ul încheiat în 30 decembrie 2011 prin care Nicolae Mergeani îi predă lui Andrei Hrebenciuc întregul control asupra societăţii Majura Ltd. După încheierea acestui act care le garanta câştigul, inculpaţii Andrei Hrebenciuc şi Viorel Hrebenciuc au început să facă demersuri pentru atingerea scopului grupului infracţional”, se arată în referat.

Procurorii au reţinut că, în acest context, inculpaţii Sturdza, Adam, Bengescu şi Viorel Hrebenciuc au urmărit să-i determine pe reprezentanţii Romsilva, mai exact pe directorul general Adam Crăciunescu, inculpat în prezenta cauză, să nu mai atace în instanţă deciziile comisiei judeţene Bacău (fapt care este de natură să tergiverseze eliberarea titlului de proprietate) sau să renunţe la judecată acolo unde deja s-au demarat procesele civile. Ei menţionează că pentru a reuşi în activitatea infracţională, Viorel Hrebenciuc l-a cooptat pe Viorel Ghelasă, directorul Direcţiei Silvice Bacău.

„Comunicându-i că sunt probleme cu măsurătorile, Viorel Hrebenciuc l-a asigurat că problema e rezolvată de cei de la firma Geoprocesing. Viorel Hrebenciuc a arătat că are calitatea legală în această punere în posesie, întrucât are un contract încheiat cu Sturdza şi Adam. De asemenea, era deranjat de demersurile făcute de Direcţia Silvică Bacău pentru parcurgerea etapelor necesar punerii în posesie. (…) La sfârşitul lunii octombrie 2013, Viorel Hrebenciuc şi-a intensificat demersurile în problema suprafeţelor de pădure vizate pentru restituire de către Sturdza, sens în care -a contactat telefonic chiar pe Viorel Ghelasă, căruia i-a reproşat ‘blocajele’ instituţionale apărute”, se susţine în referat.

Ulterior, au constatat anchetatorii, în 1 decembrie 2013, Ioan Adam, nemulţumit de demersurile efectuate de funcţionari ai Romsilva, care contestă în instanţă solicitările de retrocedare ale lui Sturdza, îi trimite lui Dan Bengescu un SMS în care îi cere să ia atitudine faţă de demersurile Romsilva şi să îi transmită lui Viorel Hrebenciuc că funcţionarii publici cu care a discutat despre terenurile revendicate l-au păcălit, subliniind cu această ocazie că deputatul şi-a ”dat cuvântul”, în sensul că va rezolva problema.

„După primirea mesajului, inculpatul Bengescu redirecţionează către Andrei Hrebenciuc mesajul de la ‘profesor’. După trimiterea SMS-ului scris de către Ioan Adam, Dan Bengescu i-a trimis un alt SMS lui Andrei Hrebenciuc: ” E făcută de Romsilva, trece prin ei automat. Poate daţi o fugă marţi, miercuri, la Bucureşti”, se mai arată în referat.