ALARMANT. Munca în schimburi şi munca de noapte ar putea cauza cancer

Femeile care lucrează pe perioade mari de timp doar pe tura de noapte, dar şi cele care lucrează în schimburi au risc crescut de cancer de sân, arată numeroase studii. În prezent, cancerul mamar asociat muncii în schimburi nu e inclus pe lista bolilor profesionale cu declarare obligatorie în România.

24 nov. 2016, 07:06
ALARMANT. Munca în schimburi şi munca de noapte ar putea cauza cancer

Dana Mateş, medic primar în medicina muncii la Centrul Regional de Sănătate Publică Bucureşti, a oferit un interviu pentru ECONOMICA.NET în care ne-a explicat mecanismul prin care munca în schimburi şi în mod particular munca pe tura de noapte poate cauza cancer de sân, ce spun studiile din domeniu, de ce cancerul mamar asociat cu munca pe tura de noapte nu e inclus pe lista bolilor profesionale, dar şi cum putem schimba această stare de fapt ca să salvăm vieţile angajatelor care muncesc în schimbul de noapte.

„Munca de noapte are o prevalenţă crescută (27% dintre angajaţii din UE lucrează un schimb de noapte de cinci ori într-o lună, 8% dintre ei au program care include ture de noapte şi 6% dintre ei lucrează permanent în ture de noapte) şi există numeroase studii care arată că, în particular, femeile care lucrează în schimburi de noapte, pentru perioade lungi de timp, au un risc crescut de cancer de sân. Explicaţia biologică cea mai plauzibilă este că lumina nocturnă (Light at Night = LAN) induce o perturbare a ritmului circadian (n. red. ritmului biologic al organismului pe durata unei zile) care poate fi cauzatoare de cancer. Au fost incriminate mai multe mecanisme fiziopatologice: dereglarea secreţiei de melatonină (este diminuată şi poate induce suprimarea mecanismului de inhibare a creşterii tumorale şi/sau modificarea nivelului hormonilor care cauzează direct cancerul), perturbarea „ceasului celular” (se modifică expresia genelor care controlează ciclul celular cu suprimarea controlului multiplicării normale), modificarea capacităţii de detoxifiere enzimatice, modificarea unor mecanisme de imunitate celulară”, a declarat Dana Mateş, medic primar în medicina muncii la Centrul Regional de Sănătate Publică Bucureşti.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.NET

Citeşte şi STUDIU: Ce mănânci în copilărie poate influenţa apariţia cancerului la sân