Alegeri cu focuri de armă: Un candidat a scăpat cu viaţă datorită VESTEI antiglonţ

Vladimir Borisenko, candidat în alegerile parlamentare anticipate programate să se desfăşoare duminică în Ucraina, a supravieţuit unui atentat luni seara, într-o suburbie a Kievului, Borispol, unde se află şi aeroportul internaţional, informează Ukrinform şi Reuters, citate de Agerpres.

21 oct. 2014, 10:11
Alegeri cu focuri de armă: Un candidat a scăpat cu viaţă datorită VESTEI antiglonţ

Persoane necunoscute au deschis focul dintr-o armă automată asupra sa în momentul în care ieşise din casă să dea de mâncare câinelui, iar apoi i-au aruncat la picioare un dispozitiv exploziv artizanal.

Candidatul ucrainean în alegeri a supravieţuit atacului armat doar datorită vestei antiglonţ pe care o poartă permanent asupra sa, în contextul unor ameninţări telefonice constante. Recent, un cap de porc a fost plasat în faţa casei sale pentru a-l intimida, scrie pe contul său de Facebook consilierul ministrului de interne ucrainean Anton Gheraşcenko.

Acesta a fost spitalizat în stare de şoc, dar agenţiile de presă ucrainene nu indică dacă ar fi fost rănit şi, dacă da, cât de grav.

Formaţiunea Frontul Naţional a apărut în martie 2014, după plecarea unui grup de politicieni din Batkivşcina, partidul Iuliei Timoşenko. Lideri ai noului partid sunt actualul premier Arseni Iaţeniuk şi preşedintele parlamentului, Oleksandr Turcinov.

Citeşte şi Rusia i-a propus Poloniei să ÎMPARTĂ UCRAINA între ele

Departamentul de contrainformaţii al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat luni că a deconspirat intenţia serviciilor secrete ruse privind destabilizarea situaţiei din Ucraina prin intermediul unor atentate împotriva primilor oameni în stat, al unor diversiuni la obiective-cheie de infrastructură şi organizarea unor violenţe stradale prin implicarea unor cetăţeni ucraineni proruşi, potrivit Ukrinform.

În acest scop, serviciile secrete ruse s-au folosit de organizaţia neguvernamentală ‘Iniţiativa publică’, sub al cărei paravan a fost creată o grupare subversivă clandestină în Ucraina, cu o structură ierarhică clară.

Această grupare urma să ocupe clădiri oficiale, să comită acte de sabotaj şi atentate în comunicaţii, transporturi şi servicii comunale la Kiev în contextul alegerilor parlamentare de duminică.

Citeşte şi Rusia TREBUIE să DEA ÎNAPOI Ucrainei Peninsula CRIMEEA

Potrivit SBU, serviciile secrete ruse au fost implicate inclusiv în acţiunea de protest din 14 octombrie a combatanţilor Gărzii Naţionale din faţa Radei Supreme (parlamentul unicameral) din Kiev.

La 16 octombrie, filiala SBU din Odesa a dezmembrat o grupare extremistă, despre care a spus că pregătea acte teroriste şi acţiuni diversioniste în scopul destabilizării situaţiei din sudul Ucrainei. Patru persoane din staff-ul organizaţiei proruse ‘Kulikovo pole’ au fost reţinute.

Preşedintele Petro Poroşenko a dispus marţi Parchetului să ancheteze în mod urgent tentativa de asasinare împotriva candidatului Frontului Naţional.