REZULTATE ALEGERI GRECIA 2015: Syriza mai are nevoie de UN MANDAT pentru a controla Legislativul

Potrivit estimărilor, după numărarea a 99,7% din voturi, formaţiunea, care vrea să renegocieze acordurile cu UE şi FMI, a obținut 150 de mandate de parlamentar din totalul de 300. Mai are nevoie de un mandat pentru a controla Legislativul.

26 ian. 2015, 08:16
REZULTATE ALEGERI GRECIA 2015: Syriza mai are nevoie de UN MANDAT pentru a controla Legislativul

Sărbătoare în tabăra partidului Syriza, după victoria detaşată de la alegeri. Liderul formaţiunii, Alexis Tsipras, a promis că Grecia va lăsa în urmă perioada dezastruoasă de austeritate prin care a trecut.

„Victoria noastră este victoria tuturor popoarelor din Europa care luptă împotriva austerităţii, ce distruge viitorul nostru european comun”, a declarat liderul Syriza, Alexis Tsipras.

După numărătorea a 99,7% din voturi confirma victoria detaşată a Stangii Radicale. 36, 34% din sufragii si 149 de locuri in noul Parlament Elen. Urmeaza Noua Democratie cu 27,81% (76 de locuri) si partidul extremist Zorile Aurii, cu 6,28% (17 locuri). Lista se incheie cu socialistii din PASOK, care au obtinut doar 4,68% din voturile alegatorilor si 13 mandate in noul Legislativ. Stanga Radicala a anuntat ca, indiferent daca va obtine majoritatea in Parlament (pentru care are nevoie de cel putin 151 de mandate),  va solicita sprijin si din partea altor forțe politice.

Acesta este prima victorie detaşată în Europa a unui partid care se opune măsurilor de austeritate, în condiţiile în care continentul se confruntă în continuare cu o rată mare a şomajului şi cu o creştere economică scăzută. Iar cutremurul politic din Grecia va fi resimţit, cu siguranţă, în întreaga lume.

Citeşte şi ALEGERI GRECIA: Cu cine ar putea face coaliţii Syriza

Înconjurat de susţinători şi reporteri, liderul partidului Noua Democraţie, Antonis Samaras, şi-a recunoscut înfrangerea. Poporul a vorbit. Toată lumea trebuie să le respecte decizia. Conştiinţa mea este împăcată. Am primit o ţară care era în pragul catastrofei şi mi s-a cerut să fac imposibilul şi am făcut asta.

Din 2010, Grecia se confruntă cu o criză economică fără precedent. Rata şomajului este de 25%, iar aproape 50% dintre tineri nu au un loc de muncă. Până acum, Grecia a împrumutat 240 de miliarde de euro de la instituţiile financiare internaţionale.