ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. 294 de secţii de votare, organizate în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat, marţi, lista secţiilor de votare din străinătate pentru alegerile prezidenţiale, urmând să fie organizate 294 de secţii pentru cetăţenii români din afara graniţelor care doresc să îşi exercite dreptul de vot la acest scrutin, informează un comunicat de presă remis de MAE.

17 sept. 2014, 08:46
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. 294 de secţii de votare, organizate în străinătate

Secţiile de votare vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice şi consulare ale României, în sediile institutelor culturale româneşti din străinătate, în teatrele de operaţiuni din Afganistan, precum şi în alte locuri care permit desfăşurarea în bune condiţii, ‘de corectitudine şi neutralitate’, a procesului de votare.

Potrivit comunicatului citat, lista finală a secţiilor de votare a fost omologată pe baza experienţei anterioare în organizarea alegerilor prezidenţiale în străinătate, luând ca referinţă scrutinul din anul 2009, când au fost organizate 294 de secţii de vot.

‘Reamintim că la alegerile pentru Preşedintele României din 2009, în străinătate au votat, în turul doi, aproximativ 146.000 de cetăţeni români în 294 secţii de votare, înregistrându-se astfel cel mai mare număr de cetăţeni români care au votat în afara ţării la un scrutin‘, precizează sursa citată.

În stabilirea secţiilor de votare s-a urmărit acoperirea cât mai largă a zonelor în care trăiesc cetăţeni români în diferitele state pe glob, dar şi ‘asigurarea reprezentativităţii, proporţionalităţii, corectitudinii şi neutralităţii în organizarea secţiilor de votare’.

CITEŞTE ŞI ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Calendarul scrutinului pentru Cotroceni. Cine RISCĂ SĂ NU INTRE în cursă

‘Pentru scrutinul din noiembrie 2014 a fost majorat semnificativ numărul de secţii de votare în Republica Moldova, de la 13 la 21, ţinându-se cont de tendinţa ascendentă a numărului de cetăţeni români cu drept de vot din statul vecin. În Spania s-a menţinut acelaşi număr de secţii de vot, respectiv 38. Totodată, în cazul Italiei, numărul secţiilor de vot a fost menţinut aproape la acelaşi nivel precum în 2009’, arată MAE.

În ceea ce priveşte SUA, precizează aceeaşi sursă, s-a urmărit asigurarea unui număr de secţii de votare la un nivel apropiat de cel din anul 2009 prin identificarea acelor locuri care să asigure premisele pentru buna desfăşurare, în condiţii de neutralitate, a procesului de votare.

‘În Marea Britanie, tendinţa crescătoare a numărului de cetăţeni români ca urmare a liberalizării circulaţiei pe piaţa forţei de muncă în această ţară a determinat o creştere a numărului de secţii de votare’, adaugă MAE.

Lista tuturor secţiilor de votare, precum şi alte informaţii utile referitoare la desfăşurarea scrutinului în străinătate sunt disponibile pe site-ul MAE, unde a fost activată o secţiune specială dedicată alegerilor pentru preşedintele României din 2014.