ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Calendarul scrutinului pentru Cotroceni. Cine RISCĂ SĂ NU INTRE în cursă

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Maşinăria alegerilor prezidenţiale a început să funcţioneze deja, iar pentru unii dintre potenţialii candidaţi timpul se scurge foarte repede întrucât termenul de depunere a candidaturilor este foarte aproape, 23 septembrie, iar numărul de 200.000 de semnături de susţinere a candidaturii este foarte mare, mai ales pentru candidaţii independenţi şi cei susţinuţi de formaţiunile politice mai mici.

16 sept. 2014, 07:54
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Calendarul scrutinului pentru Cotroceni. Cine RISCĂ SĂ NU INTRE în cursă

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Pe 26 iunie, Guvernul a adoptat Hotărârea 520/2014 prin care data primului tur de scrutin era stabilită oficial pe 2 noiembrie, respectiva HG intrând în vigoare pe 3 septembrie. Prin HG 521/2014, adoptată tot pe 26 iunie, era stabilit şi calendarul alegerilor şi al procedurilor legale aferente, în conformitate cu normele trasate în Legea 370/2004 privind alegerea preşedintelui României.

Conform legii, după intrare în vigoare a HG 520, paşii sunt efectuaţi la date fixe.

În intervalul 5-7 septembrie a fost desemnată componenţa Biroului Electoral Central şi conducerea acestuia. BEC este compus din judecători de la ICCJ desemnaţi prin tragere al sorţi, reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente şi partidelor politice.

Pe 11 septembrie a fost finalizată procedura de înregistrare a alianţelor electorale care intenţionează să susţină un candidat la postul de preşedinte al României.

Pe 12 septembrie, AEP şi Ministerul Afacerilor Externe au transmis BEC numărul alegătorilor din Registrul Electoral. Astfel, în noiembrie sunt aşteptaţi să voteze circa 18,3 milioane de români, dintre care peste 530.000 sunt români cu drept de vot ce au domiciliul în străinătate.

ALEGERI PREZIDENŢIALE. Pretendenţii la scaunul de preşedinte. Cine vrea să îi ia locul lui Traian Băsescu

Primarii au ca termen-limită data de 17 septembrie pentru întocmirea listelor electorale permanente, tot până atunci ministrul de Externe trebuind să dea ordinul prin care sunt organizate şi numerotate secţiile de votare din străinătate. 

PROBLEME CU SEMNĂTURILE PENTRU UNII CANDIDAŢI

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Data de 23 septembrie este foarte importantă, atunci fiind ultima zi în care se pot depune candidaturile şi însemnele electorale ale candidaţilor.

13 politicieni au anunţat că intră în cursa pentru Cotroceni: Victor Ponta, Klaus Iohannis, Elena Udrea, Monica Macovei, Ioan Ghişe, Călin Popescu Tăriceanu, Kelemen Hunor, Corneliu Vadim Tudor, Dan Diaconescu, Gheorghe Funar, William Brânză, Marian Rizea, Szilagyi Zsolt.

În general, militanţii partidelor nu au dificultăţi în a obţine semnăturile necesare susţinerii candidaţilor lor, mai dificil fiind pentru cei ce vor să candideze ca independenţi. În această situaţie sunt Monica Macovei şi Ioan Ghişe, însă situaţia lor pare a fi diferită.

Roxana Dascălu, coordonator al campaniei Monica Macovei, estimează că numărul de 200.000 de semnături va fi depăşit.

Vrem să avem o marjă de eroare când depunem semnăturile şi cred că vom avea 240.000 de semnături„, a declarat Roxana Dascălu pentru RomaniaTV.net.

În Bucureşti avem cinci corturi pentru strângerea de semnături – în Piaţa Victoriei, la Romană, la Unirii, la Budapesta şi în Pipera – şi sute de voluntari în întreaga ţară care strâng semnături. La început doar în oraşele mari, acum se strâng şi în oraşe mai mici”, a precizat Dascălu.

Aceasta a evitat să dea o estimare a semnăturilor strânse deja întrucât acestea vin în flux continuu şi, în paralel, are loc un proces de verificare a lor, astfel încât să fie limitat riscul ca unele să fie invalidate la BEC.

„Unele nu sunt conforme. De exemplu, pe câteva lipsea oraşul, aşa că le-am anulat noi dinainte să le depunem. Vrem să respectăm legea. Bună, rea, dar este lege„, a spus Roxana Dascălu.

Sondaj INSCOP: Victor Ponta creşte, Klaus Iohannis scade în topul încrederii românilor

Aceasta a spus că Monica Macovei s-a bazat exclusiv pe voluntari, procesul de strângere de semnături având dificultăţi în lipsa unui aparat de partid puternic.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  În schimb, Ioan Ghişe nu este sigur dacă va obţine număul necesar de 200.000, evitând şi el să dea o cifră. „Merge greu procesul de strângere de semnături, încă nu au fost centralizate. Abia pe 20 septembrie le vor trimite toate odată cei care s-au implicat. Unii au trimis doar semnăturile lor şi ale câtorva prieteni, alţii câteva sute, dar până la 200.000 mai este (…) Sunt rezervat. Nu pot spune nici că ba, nici că da„, a declarat senatorul Ioan Ghişe pentru RomaniaTV.net.

Potrivit site-ului stiripesurse.ro, candidaţii partidelor mari au rezolvat deja problema semntărilor. PSD-UNPR-PC au strâns pentru candidatul comun Victor Ponta un număr de circa 2,3 – 2,5 milioane de semnaturi. În ceea ce priveşte ACL, alianţa a adunat până acum, pentru candidatul Klaus Johannis, peste 1,5 milioane de voturi, spun surse din PNL-PDL.

Elena Udrea, candidatul PMP, are deja peste 200.000 de semnături, potrivit informaţiilor din partid.

PP-DD se va prezenta cu peste un milion de semnături pentru candidatura lui Dan Diaconescu, au declarat surse din partid pentru stiripesurse.ro.

De asemenea, UDMR-ul are „mult peste 200.000 de semnături” pentru candidatul Kelemen Hunor.

Preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, a strâns peste 300.000 de semnături, spun surse de la şefia partidului.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Problemele legale pentru candidaţi nu se încheie odată cu 23 septembrie, Biroul Electoral Central având două zile pentru a decide dacă înregistrează sau nu o candidatură. Aceste decizii pot fi contestate în 24 de ore la Curtea Constituţională, judecătorii CCR având alte 24 de ore pentru a se pronunţa asupra lor. Pe 30 septembrie, BEC va trage la sorţi ordinea candidaţilor pe buletinele de vot.

START LA CAMPANIA ELECTORALĂ

Cu 30 de zile înainte de votare, adică pe 3 octombrie se va da starul oficial al campaniei electorale, tot atunci primarii anunţând delimitarea şi numerotarea secţiilor de votare din localităţile pe care le gospodăresc. Până pe 23 octombrie va trebui finalizat procesul de desemnare a preşedinţilor fiecărei secţii de votare şi locţiitorilor lor. Ulterior, biroul fiecărei secţii va trebui completat cu reprezentanţi ai partidelor politice. Pe 31 octombrie, buletinele şi ştampilele de vot vor trebui distribuite la nivelul fiecărei secţii de votare.

Mitrea: FINALA va fi Ponta-Iohannis. Victor va CÂŞTIGA cu 55-56%. Aş fi fericit dacă Udrea intră în turul II

Pe 1 noiembrie, la ora 7 se încheie campania electorală, iar între orele 18 şi 20, preşedintele fiecărei secţii va înregistra cererile pentru urna mobilă făcute de persoanele care nu se pot delasa la secţia de votare, dar vor totuşi să-şi exercite dreptul de vot. Procesul de votare va avea loc pe 2 noiembrie, în intervalul orar 07.00-21.00.

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014.  Spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2009, va fi permisă exercitarea votului de către persoanele care nu se află în localitatea de domiciliu, după ce Legea 370/2004 a fost amendată anul acesta de către Guvern prin Ordonanţă de Urgenţă. Astfel articolul 44, alineatul 4 prevede acum că „alegătorii care în ziua votării se află în altă comună, oraş sau municipiu decât cel de domiciliu îşi pot exercita dreptul de vot la orice secţie de votare, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin”.

Modificarea a provocat protestele opoziţiei care a acuzat guvernul Ponta că pregăteşte fraudarea scrutinului prin eliminarea prevederii care împiedica „turismul electoral”.

Cel mai târziu pe 6 noiembrie, procesul-verbal privind rezultatul alegerilor va fi trimis de la Biroul Electoral Central la Curtea Constituţională, sub pază armată.

În cazul foarte probabil al unui al doilea tur de scrutin, campania electorală va începe pe 7 noiembrie şi se va încheia pe 15 noiembrie, la ora 7. Data de 16 noiembrie, al doilea tur de scrutin, se va dovedi decisivă pentru cel care va conduce România în următorii 5 ani.