Liviu Dragnea, CANDIDAT UNIC la şefia PSD. Daniel Savu şi Şerban Nicolae, scoşi din cursă UPDATE

Liviu Dragnea este singurul candidat care intră în cursa pentru şefia PSD. Comitetul Executiv Naţional, întrunit miercuri, a validat candidatura acestuia pentru postul de preşedinte al partidului şi a decis să respingă dosarele lui Şerban Nicolae şi Daniel Savu, pe motiv că nu au întrunit condiţiile din regulament.

30 sept. 2015, 12:16
Liviu Dragnea, CANDIDAT UNIC la şefia PSD. Daniel Savu şi Şerban Nicolae, scoşi din cursă UPDATE

Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, miercuri, să valideze candidatura lui Liviu Dragnea la şefia partidului, fiind singurul candidat cu dosar complet, în timp ce candidaturile lui Daniel Savu şi Şerban Nicolae au fost respinse.

Alegerea preşedintelui PSD va avea loc pe 11 octombrie, iar vicepreşedinţii şi ceilalţi membri ai conducerii vor fi aleşi la Congres, pe 18 octombrie.

UPDATE 19.00 Liviu Dragnea a declarat că, „din păcate”, a ajuns singurul candidat la şefia PSD, deşi el şi-ar fi dorit să existe competiţie, însă acest lucru nu s-a întâmplat având în vedere că doar el şi Victor Ponta au votat în favoarea derogărilor necesare pentru alte candidaturi.

Se solicita modificarea Regulamentului. N-au fost de acord. Eu şi Victor Ponta, Dumitru Buzatu nefiind prezent, în continuare am votat împotriva Regulamentului, ne-am menţinut punctul de vedere, în schimb votul a decis că cele două candidaturi nu sunt acceptate. (…) Mi-aş fi dorit o competiţie, niciodată nu am candidat singur la o funcţie, cred că ar fi fost mai bine”, a spus Dragnea.

Acesta a precizat că, în actualele condiţii, a ajuns, „din păcate”, unicul candidat. „În rest, toţi colegii n-au vrut să renunţe la criteriile stabilite”, a spus liderul PSD, în privinţa respingerii derogărilor pentru Șerban Nicolae şi Daniel Savu.

Întrebat dacă este greu ca în PSD un alt lider, în afară de el, să obţină susţinerea mai multor filiale, Dragnea a spus că problema stă în faptul că acei social-democraţi care ar putea avea susţinere nu s-au înscris în cursă. „Sunt mulţi colegi de partid care ar fi putut să obţină susţinerea mai multor organizaţii, nu doar 4 sau 5. Nu pot să ştiu de ce nu s-a mai înscris cineva, dar mi-aş fi dorit să fie o competiţie”, a precizat Dragnea, adăugând că „îi pare rău” că s-a ajuns în această situaţie.

UPDATE 18. 30 Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, după respingerea solicitării de a primi o derogare pentru a putea candida la şefia partidului cu dosarul incomplet, că decizia colegilor i-a lăsat „un gust amar”, în condiţiile în care chiar şi Liviu Dragnea părea să vrea „competiţie” în cursă.

Şerban Nicolae a spus că va respecta „categoric” decizia partidului. „Cine crede că, după 25 de ani, aş face brusc un gest împotriva partidului se înşeală. E adevărat că mi-a rămas un gust amar pentru că rămân la părerea că erau lucruri de discutat şi analizat. Chiar domnul Dragnea mi-a făcut impresia că ar fi vrut să existe competiţie, că ar fi vrut să existe mai mulţi competitori. N-a reuşit să fie suficient de convingător. Din acest punct de vedere, suntem în aceeaşi situaţie”, a spus senatorul. 

Întrebat dacă îl va vota pe Liviu Dragnea, fiind unicul candidat, Şerban Nicolae a spus că, inclusiv în actualele condiţii, există „mai multe opţiuni”, dar nu vrea să spună încă în ce mod se va comporta la vot. „Nu cred că există o situaţie foarte convingătoare să constaţi că dintr-un partid de jumătate de milion de membri doar o persoană poate îndeplini aceste criterii”, a mai spus senatorul Şerban Nicolae. Acesta a precizat că nu va candida pentru alte funcţii la Congres.

UPDATE 18.04. Liviu Dragnea este singurul candidat rămas în cursa pentru şefia PSD.

Comitetul Executiv Național al PSD a respins candidaturile lui Șerban Nicolae și Daniel Savu la șefia partidului pentru că nu întruneau toate condițiile dictate de regulament. Aceștia nu aveau în dosarele de candidatură recomandări scrise din partea a minimum cinci organizații de partid, inclusiv cea din care fac parte.

La terminarea ședinței, Daniel Savu a declarat că se va pregăti mai bine pentru următorul Congres, iar acum se va concentra pe câştigarea primăriei Ploieşti pentru PSD. „S-a votat respectarea în integralitate a regulamentului. Faptul că nu am reuşit să obţin decât de la organizaţia Prahova o recomandare a dus la eliminarea candidaturii mele. Am înţeles că pentru următorul Congres trebuie să mă pregătesc mai bine. Mă voi pregăti mult mai bine pentru următorul Congres, ştiu ce am de făcut”, a spus Daniel Savu.

Mai mult, Daniel Savu a spus că, în condiţiile în care în cursă a mai rămas doar Liviu Dragnea, îl va susţine pe acesta în cursa internă şi nu îşi va anula votul.

UPDATE 17.15. Şerban Nicolae le-a spus colegilor, în şedinţă, că a intenționat să candideze la modul cel mai serios, scrie stiripesurse.ro:  Am cerut să fie respectat acest vot, să cunosc profilul și opinia fiecarui candidat. Mi se pare nefiresc să spui că avem nevoi de o lună post-congres, dar să alegem în două săptămâni. Regulile nu au fost suficient de clare pentru toți. Era imposibil ă indeplinim condițiile din Regulament. Nu am să fac nici un demers împotriva partidului pentru că fac parte din această echipă. Rămânem colegi și după această competiție electorală internă, dar voi contina să îmi spun deschis punctele de vedere.”

Daniel Savu: „A fost o onoare sa particip alaturi de dvs la acest proces electoral intern. Regulamentul a fost creat in spiritul de a nu permite sa se inscrie oricine. Am incercat sa indeplinesc regulamentul. E un regulament sever sau dedicat doar scrutinului din 11 oct? Poate fi imbunatatit, o hiba daca peste 4 ani din toate judetele vor vrea sa candideze cate unul, de unde strangem recomandari? E si o premonitie: situatia de a avea un singur candidat. Nu ii face bine lui Liviu Dragnea sa ramana acest regulament forever. Sunt trist, ma macina boala de unanimitate. Vă rog să imi acceptati candidatura și măcar pentru principiul democratic să fie mai mulți candidați.

UPDATE 17.00 Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat  că își menține părerea inițială de a nu fi de acord cu regulamentul alegerilor interne din partid, adăugând că va fi rezervat în ședința Comitetului Executiv Național, pentru că vrea să se comporte ca un candidat.

„Îmi mențin părerea pe care am exprimat-o prin vot împotriva acelui regulament, dar atât. Am fost foarte atent și sunt atent și acum, nu vreau să-mi impun autoritatea ca președinte. Din moment ce am anunțat că sunt candidat, mă comport exact ca un candidat în această privință”. El a spus că o să fie destul de rezervat în ședință și o să-și reafirme părerea inițială. „Deja discutăm despre o furtună într-un pahar cu apă”, a opinat Dragnea.

UPDATE 16.35 „Există o singură candidatură regulamentară”, a spus Valeriu Zgonea, referindu-se la cea a lui Liviu Dragnea.

UPDATE 16.30  Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, a declaratcă nu este de acord cu derogări de la Regulamentul privind scrutinul intern din partid și că nimeni nu îl bate pe Liviu Dragnea în alegeri directe în partid. Categoric nu voi vota pentru derogări. Trebuie înțeles un lucru cât se poate de clar, regulile pe care le-au făcut conducătorii PSD — și mă refer la membrii Comitetului Executiv — trebuie respectate. Eu, unul, m-am săturat de reguli pe care le stabilim și după aia venim să le încălcăm. Nu! Un partid serios își respectă propriile reguli și trebuie înțeles un lucru, ca să candidezi independent la funcția de primar, de președinte al României îți trebuie un număr de semnături. Ca să înregistrezi un partid în Registrul partidelor îți trebuie un număr de membri”, a spus Oprișan înainte de începerea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD.

El a adăugat că nimeni nu i-a oprit pe cei care au dorit să candideze pentru funcția de președinte al PSD să vorbească în interiorul partidului și să respecte regulile. Acum să fim serioși. Credeți că îl bate cineva pe Liviu Dragnea în alegeri directe în PSD? Eu cred că nu. Îl rog pe domnul Savu și pe Șerban Nicolae să discute cu noi, cu membrii Comitetului Executiv, să discute cu partidul și să stea mai puțin la televizor pentru că dacă ar fi discutat cu partidul din timp, evident că fiecare dintre ei găseau patru organizații care să-i susțină”, a precizat Oprișan, precizând că va candida pentru funcția de vicepreședinte al PSD la Congresul partidului.

UPDATE 16.27 Vicepreședintele social-democraților Olguța Vasilescu a declarat că nu va fi de acord cu o derogare în cazul candidaturilor la președinția partidului depuse de Șerban Nicolae și Daniel Savu, întrucât s-ar încălca regulamentul intern al PSD. „Nu putem să fim de acord, pentru că avem legislație. Atunci când candidăm fiecare la Parlamentul României, la funcția de primar, trebuie să vii cu un număr de semnături. Exact asta trebuie să se întâmple și în partid. Dacă nu ești în stare să iei votul măcar din filiala ta locală și din 10% din filialele partidului, eu zic că nu are rost să candidezi. Din păcate, am mai avut situații — și vi le aduceți aminte foarte bine — când a candidat un domn nu-mi mai aduc aminte cum îl chema (…) de la Dorohoi, Andrei Alexandru, care au luat două voturi și, până la urmă, nu au făcut altceva decât să arunce în derizoriu alegerile partidului„, a afirmat Vasilescu, înainte de ședința CExN al PSD. În opinia sa, Savu și Nicolae nu se gândesc foarte serios la candidatură, ci mai degrabă la „scandal”. „Atunci când ești pesedist știi foarte clar cum merge partidul, cum este el organizat și nu cred că se gândește nimeni că poate să-l bată pe Liviu Dragnea”, a susținut Olguța Vasilescu.

UPDATE 16.25 Secretarul general al PSD, Andrei Dolineaschi, a declaratcă și-au depus candidatura pentru președinția partidului trei persoane, din care numai una îndeplinește condițiile prevăzute în regulament.

„S-au depus trei candidaturi, una dintre ele îndeplinește condițiile prevăzute în regulamentul de organizarea scrutinului intern, precum și prevederile din statut. Două candidaturi — nu. Comisia Electorală a făcut un proces tehnic urmând ca validarea candidatului sau candidaților pentru a fi trecuți pe buletinul de vot revine CExN”, a spus Dolineaschi înainte de începerea ședinței Comitetului Executiv Național al PSD. El a adăugat că nu i se pare corect să se dea derogări de la regulament pentru candidații care nu îndeplinesc condițiile.

A fost un regulament luat de toată lumea, supus votului în CExN. Domnul Șerban Nicolae ar fi trebuit să-și facă campanie electorală în cadrul partidului, în primul rând în cadrul organizației al cărei membru este. Dacă nici măcar Mehedințiul nu l-a convins să-i dea o recomandare mi se pare strigător la cer să se vină cu o recomandare de la.. — am înțeles că nici măcar localitate nu este, este un cartier. Să ne respectăm între noi ca membri”, a precizat secretarul general al PSD.

UPDATE 16.20 Şerban Nicolae a declarat, înainte de şedinţa CExN, că speră că va fi acceptată candidatura sa, precum şi cea a lui Daniel Savu. Senatorul a acuzat din nou modul de organizare a alegerilor pentru şefia PSD spunând că „avantajează un singur candidat”, făcând referire astfel la Liviu Dragnea. Nicolae a precizat că rămâne membru al PSD şi nu va pleca din partid, dacă CExN nu îi acceptă candidatura. 

„De-aia am şi venit, am solicitat să fiu prezent la această reuniune pentru a semnala nişte aspecte. Ele au fost, de altfel, reluate şi de Ion Iliescu, şi de Adrian Năstase, oameni cu greutate, care au condus acest partid. (…) Este o discuţie firească, între colegi. Nu mă duc în deplasare, pe teren ostil. Sper ca această candidatură să fie acceptată, ca şi a lui Daniel Savu”, a spus Nicolae.

_____________________________________________________________

Liviu Dragnea, Daniel Savu şi Şerban Nicolae şi-au depus candidaturile pentru funcţia de preşedinte al PSD. Comitetul Executiv Naţional a fost convocat miercuri, de la ora 16.00, urmând să soluţioneze dosarele de candidatură. Asta după ce Comisia electorală centrală a PSD a constatat, marţi, că dosarele de candidatură depuse de Daniel Savu şi Șerban Nicolae nu îndeplinesc criteriile din Statut referitoare la numărul de organizaţii care trebuie să susţină candidaturile

Pentru a putea candida la funcţia de preşedinte PSD, un membru trebuie să aibă susţinerea a cinci filiale – a sa plus alte patru.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, marţi, că, „din câte” ştie, are doar doi contracandidaţi la alegerile interne din 11 octombrie, Şerban Nicolae şi Daniel Savu, şi speră că aceştia să aibă dosare complete şi să poată candida, dar a spus că nu a cerut informaţii suplimentare.

Liderul PSD a fost întrebat dacă s-a interesat, din „curiozitate”, care sunt contracandidaţii săi, acesta răspunzând că nu a avut discuţii cu membrii Comisiei electorale a PSD.

„Nu am fost curios, pentru că am înţeles, dar n-am vorbit cu cei din comisie, că s-au mai depus două dosare de candidatură, al domnului Şerban Nicolae şi al domnului Daniel Savu. (…) Nu ştiu ce au în dosare, sper să îndeplinească toate condiţiile, pentru că o competiţie este foarte bună„, a spus Dragnea.

CITEŞTE ŞI TREI CANDIDAŢI în cursa pentru şefia PSD. Dosarele lui Nicolae Şerban şi Daniel Savu, respinse UPDATE

Şerban Nicolae a declarat că el este susţinut de organizaţia locală din care face parte, însă organizaţia Drobeta Turnu Severin a transmis că nu-l susţine pe senatorul Şerban Nicolae pentru funcţia de preşedinte, infirmând afirmaţiile acestuia de marţi.

Din păcate, domnul Şerban Nicolae, a ales o cale greşită pentru a-şi lansa candidatura, dezinformând opinia publică, prin afirmaţia că este susţinut de Organizaţia municipală a PSD Drobeta Turnu Severin, lucru total neadevărat”, se menţionează într-un comunicat al PSD Drobeta Turnu Severin.

Daniel Savu are doar sprijinul PSD Prahova. Liviu Dragnea are inclusiv susţinerea lui Victor Ponta, dar şi al altor 30 de organizaţii judeţene.

Având în vedere că doar Liviu Dragnea are în spate susţinerea a minimum cinci organizaţii judeţene, criterii care nu se află în statut, dar au fost adoptate în CExN, Savu şi Şerban Nicolae ar putea fi eliminaţi din competiţie.

Liviu Dragnea, a declarat marţi că în şedinţa CExN ar putea fi adoptate şi câteva principii de modificare a statutului partidului.

Pe ordinea de zi a CExN va fi aprobarea normei de reprezentare la Congres, respectiv cu câţi reprezentanţi participă fiecare organizaţie, câteva principii de modificare a Statului, urmând ca la CExN din 12 octombrie să se aprobe forma finală a Statutului, validarea sau invalidarea unor candidaturi şi alte chestiuni de organizare a evenimentului din 11 octombrie şi a Congresului„, a spus Dragnea.