Alertă în Asia: Nou tir nord-coreean cu rachetă balistică

Coreea de Nord a efectuat sâmbătă un tir cu rachetă cu rază scurtă de acţiune, care a căzut în mare, pentru a 15-a oară în acest an, a anunţat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citată de AFP.

26 iul. 2014, 18:47
Alertă în Asia: Nou tir nord-coreean cu rachetă balistică

Într-un comunicat, statul major al armatei sud-coreene a declarat că Phenianul a ‘tras o rachetă cu rază scurtă de acţiune, care trebuie să fi fost de tip Scud, în Marea Japoniei la 21h40(12h40 GMT)’.

Această rachetă, cu rază estimată la 500 km, a fost lansată de la Cap Jangsan, în regiunea coastei de vest a Coreii de Nord, în apropiere de linia de demarcaţie între cele două state, în direcţia nord-est.

‘Analizăm motivul efectuării acestui tir de rachetă şi menţinem un nivel de alertă ridicat faţă de eventuale alte lansări’, a adăugat statul major.

Phenianul nu a impus de această dată interdicţii de zbor, nici de navigaţie în zonă înainte de lansarea rachetei, care a fost a şasea rachetă balistică trasă în acest an, a precizat agenţia de presă.

Mai multe rezoluţii ale Naţiunilor Unite au interzis Coreii de Nord să recurgă la tiruri care utilizează tehnologia rachetelor balistice, în timp ce Consiliul de Securitate al ONU a condamnat Phenianul la începutul lunii iulie pentru cele mai recente tiruri.

‘Militarii noştri consideră că lansarea rachetei de către Coreea de Nord, exprimând totodată dorinţa sa de a participa la viitoarele Jocuri asiatice în oraşul sud-coreean Incheon (în septembrie), face parte din strategia sa tradiţională de a proba în acelaşi timp angajament şi presiune’, potrivit comunicatului.

‘Nu putem face altceva decât să ne îndoim de sinceritatea sa când Coreea de Nord afirmă că speră reconcilierea naţională’, a mai subliniat statul major sud-coreean.