ALERTĂ MEDICALĂ în Argeş. Alţi 13 bebeluşi au ajuns la spital. Ministerul Sănătăţii face ANCHETĂ UPDATE

Alți 13 bebeluşi din Argeș, suspecți de infectare cu bacteria E.coli, au ajuns la Spitalul din Piteşti în cursul nopţii de miercuri spre joi. Ministerul Sănătăţii a trimis o comisie specială, joi dimineaţă, la DSP Argeş pentru a evalua modul în care direcţia a făcut verificări în acest caz.

11 feb. 2016, 07:49
ALERTĂ MEDICALĂ în Argeş. Alţi 13 bebeluşi au ajuns la spital. Ministerul Sănătăţii face ANCHETĂ UPDATE

UPDATE. Medicii de la „Marie Curie” anunţă că trei din cei 11 copii internaţi în spital sunt la Terapie Intensivă în stare foarte gravă, în timp ce alţi trei nu au avut nevoie de dializă.

Până acum, toate datele indică prezenţa bacteriei E.coli, care poate fi luată din alimente preparate necorespunzător.

„E un tip de bacterie extrem de agresiv pentru ca atacă peretele vascular al organelor importante începând cu rinichii. E un tip de septicemie foarte gravă”, a declarat, joi, dr. Mihaela Bălgrădean, directorul Clinicii de Pediatrie de la Spitalul „Marie Curie”.

Totodată, conducerea spitalului a anunţat că bebeluşii nu s–au îmbolnăvit în spitale. „E exclus ca bacteria să fie luată din spital, pentru că unii dintre cei aduşi la Bucureşti nici nu au fost internaţi la Piteşti”, a mai declarat dr. Mihaela Bălgrădean.

UPDATEMinisterul Sănătăţii a demarat o anchetă în cazul bebeluşilor internaţi la spitalul „Marie Curie” cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic şi a precizat că doar la unul din cazuri s-a confirmat, până acum, infecţia cu E.coli. Este vorba despre un copil cu vârsta sub un an, transferat în stare gravă la Spitalul Marie Curie, şi care a decedat pe 4 februarie, a precizat Ministerul Sănătăţii într-un comunicat de presă.

UPDATE. Comisia din Ministerul Sănătăţii va face verificări şi la Spitalul din Piteşti.

În 12 cazuri, copiii au fost preluați în urma unor apeluri la 112, iar un caz s-a prezentat direct la spital. Cei patru copii diagnosticați cu rotavirus au fost internați la Secția de boli contagioase a Spitalului Județean Argeș, ceilalți patru diagnosticați cu boală diareică acută la Spitalul Municipal Câmpulung Muscel, iar cinci copii internați la Spitalul de Pediatrie Pitești sunt în investigații.

Alți 14 copii din Argeș internați în spitalele din București prezintă boală diareică acută (12 cazuri) și infecție cu rotavirus (două cazuri).

Valul de îmbolnăviri în rândul nou-născuţilor a început în urmă cu două săptămâni. De atunci, îmbolnăvirile se extind însă şi în alte judeţe. Un alt nou-născut din Craiova a fost adus de urgenţă în Capitală şi este suspectat că ar fi fost infectat cu E.coli.

Cazul copiilor infectati cu o bacterie periculoasa si care au simptome specifice insuficientei renale a pus autoritatile sanitare in alerta. 12 bebelusi din Dolj si Arges au fost internati la Spitalul de Copii Marie Curie din Bucuresti dupa ce ar fi luat bacteria Escherichia coli. Toti au complicatii renale. Infectia digestiva este extrem de agresiva si ataca si rinichii.

CITEŞTE ŞI ALERTĂ MEDICALĂ. O bacterie face ravagii: un copil a murit, alţi 12 se află în stare gravă UPDATE

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș le-a cerut miercuri medicilor de familie din județ să-i consulte pe toți pacienții cu vârsta sub doi ani, în contextul în care 12 copii au fost internați în ultimele zile cu o infecție a cărei cauză nu a fost încă stabilită cu exactitate.

Potrivit directorului DSP Argeș, medicul Sorina Honțaru, decizia a fost luată în urma unei ședințe a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, convocată de prefectul Mihail Oprescu.

„S-a luat decizia ca medicii de familie să consulte copiii și la primele semne de boală, dacă medicul nu a ajuns să-i consulte la domiciliu, să se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist, ca să descoperim boala cât mai repede”, a anunțat șefa DSP Argeș, care a precizat că în județ sunt aproximativ șase mii de copii cu vârsta sub doi ani.

Conform datelor DSP Argeș, până la acel moment se înregistraseră în județ 12 caziri de îmbolnăviri, în localități aflate la mare distanță unele de altele. Este vorba despre municipiile Pitești și Câmpulung Muscel, orașele Topoloveni și Ștefănești și comunele Țițești, Negrași, Mărăcineni și Poiana Lacului.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești a deschis, miercuri, un dosar de cercetare penală în cazul morții unei fetițe în vârstă de un an din orașul Topoloveni, diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic.

Procurorii s-au sesizat din oficiu în acest caz și efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, au anunțat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești.

Copilul a murit săptămâna trecută la Spitalul de Copii „Marie Curie” din București, unde fusese transportat în stare gravă și diagnosticată cu sindrom hemolitic uremic.