Alertă sanitară: Un nou focar de GRIPĂ AVIARĂ

Autorităţile olandeze au anunţat duminică descoperirea unui nou focar de gripă aviară într-o crescătorie de păsări din vestul Olandei, dar nu ştiu deocamdată dacă este vorba de aceeaşi tulpină extrem de patogenă depistată în alte părţi ale ţării, relatează AFP, citată de Agerpres.

30 nov. 2014, 14:26
Alertă sanitară: Un nou focar de GRIPĂ AVIARĂ

„Gripa aviară a fost depistată într-o crescătorie de păsări din Zoeterwoude, fiind afectate circa 28.000 de păsări”, a anunţat într-un comunicat Ministerul Economiei. „Păsările au fost infectate cu o variantă a virusului H5 al gripei, dar nu ştim încă dacă este vorba sau nu de aceeaşi tulpină de virus extrem de patogenă ca în celelalte cazuri”, se mai spune în comunicat.

Autorităţile au început duminică să ucidă păsările de la Zoeterwoude şi au delimitat un perimetru de siguranţă de 10 km în jurul fermei. Alte patru ferme sunt verificate în acest perimetru.

Sâmbătă s-a decis uciderea preventivă a 8.000 de raţe pentru ca alte două crescătorii din apropierea oraşului Haga să nu fie afectate de gripa aviară înregistrată în trei crescătorii din ţară.

Citeşte şi ALERTĂ SANITARĂ. Controale la toate fermele de pui din ţară

Virusul H5N8 „extrem de patogen” pentru păsări a fost depistat acum două săptămâni în Olanda, autorităţile fiind de părere că el ar fi fost adus din Asia de păsări migratoare. Virusul prezintă un risc scăzut pentru om, contrar lui H5N1, din cauza căruia au murit 400 de persoane din 2003, îndeosebi în Asia. O altă tulpină de gripă aviară, H5N9, a dus la moartea a 170 de oameni din 2013, când a apărut. Ultimul focar de gripă aviară a fost descoperit în Olanda la circa 35 km nord-vest de Hekendorp, unde primul caz a fost detectat la jumătatea lunii noiembrie şi unde au fost ucise 150.000 de păsări.

Olanda, ţară în care se practică creşterea intensivă a păsărilor şi unde există circa 95 de milioane de pui, a înregistrat în 2003 o epidemie de gripă aviară de tip H7N7, care a dus la exterminarea a 30 de milioane de păsări.