Moartea unui tânăr a adus demiteri: Alexandra Anca Mureşan, noul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a semnat ordinul de numire a doctorului Alexandra Anca Mureşan în funcţia de director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, informează miercuri MS.

04 iul. 2018, 15:50
Moartea unui tânăr a adus demiteri: Alexandra Anca Mureşan, noul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant

„Se impune restructurarea Agenţiei Naţionale de Transplant, pentru buna funcţionare şi transparentizare a activităţii de transplant în România. Numirea de astăzi este un prim pas în acest sens. Am încredere că noul director executiv va reuşi să organizeze un sistem care să funcţioneze în condiţii optime, în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de efectuarea unui transplant. Mai mult, sperăm că nouă lege a transplantului va putea fi gata în cel mai scurt timp pentru consultare. Mi-am propus să continui să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru ca drama tânărului care a pierdut ieri lupta cu viaţa să nu se mai repete”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, citată în comunicat.

Printre atribuţiile directorului executiv al ANT se numără: reprezentarea Agenţiei în relaţiile cu organele statului, precum şi cu persoane fizice sau juridice din ţară şi din străinătate, aprobarea Regulamentului de ordine interioară şi normele privind disciplina tehnologică şi administrativă, acreditarea şi reacreditarea centrelor de transplant, autorizarea importului şi exportului de organe, ţesuturi şi celule de origine umană destinate transplantării la om, cu respectarea reglementărilor legale în vigoare, supravegherea sistemului de calitate, securitate sanitară şi trasabilitate a organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană destinate transplantării, în conformitate cu directivele şi recomandările Uniunii Europene.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat miercuri seara că, după schimbarea conducerii Agenţiei Naţionale de Transplant, se aşteaptă să fie schimbări şi în Consiliul ştiinţific al ANT.

„Am numit un nou director executiv, am propus un nou director adjunct. Sper ca această echipă nouă să facă ceea ce ne dorim cu toţii, adică această agenţie să funcţioneze. Nu neg bunele intenţii ale domnului profesor Deac, dar am considerat că este nevoie de o restructurare, de o echipă nouă, în beneficiul pacienţilor a căror viaţă depinde de efectuarea unui transplant. (…) Consiliul ştiinţific se schimbă la propunerea directorului executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant. Aştept propuneri de la noua echipă. Mă aştept să fie schimbări în Consiliul ştiinţific”, a precizat Sorina Pintea, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Noul director al Agenţiei Naţionale de Transplant a fost numit la doar o zi după ce un tânăr de 29 de ani din Braşov a murit la Institutul „Marius Nasta”, aşteptând să facă un transplant de plămâni.

Purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, dr. Irina Strâmbu, a precizat că bărbatul a fost internat în urmă cu şapte zile, în stare foarte gravă, la Terapie Intensivă.

”Suferea de hipertensiune pulmonară severă. A venit în urmă cu şase zile şi a fost internat în Secţia de Terapie Intensivă în stare foarte gravă. Tânărul a fost inclus în Programul naţional de hipertensiune pulmonară, dar nu a răspuns la tratament. Suferea de o boală rară. A fost trimis la Spitalul ‘Sfânta Maria’ pentru evaluare în vederea transplantului. Tânărul a fost refuzat de Austria, Clinica AKH, şi de Hanovra. De la spitalul din Paris nu s-a primit răspuns. Refuzurile au fost făcute în acest an”, a explicat dr. Irina Strâmbu.

Noul director executiv al Agenţiei Naţionale de Transplant, dr. Alexandra Anca Mureşan, este medic primar chirurgie generală din anul 2013. Până în prezent şi-a desfăşurat activitatea la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie „prof. dr. Octavian Fodor” din Cluj-Napoca. Este un bun cunoscător al proceselor de control al calităţii şi normelor legislative din domeniul sanitar.