Alimente expirate, de la carne şi brânză până la ceaiuri laxative, găsite la un cămin de bătrâni din Braşov

Zeci de kilograme de alimente expirate, de la carne şi brânză până la ceaiuri laxative, au fost descoperite, vineri, la un cămin de bătrâni din municipiul Braşov, în urma unui control făcut de inspectorii de la Comisariatul Regional de Protecţie a Consumatorului.

RomaniaTV.net
27 mai 2016, 14:32
Alimente expirate, de la carne şi brânză până la ceaiuri laxative, găsite la un cămin de bătrâni din Braşov

Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Braşov au făcut, vineri, un control la Căminul pentru Persoane Vîrstnice din cartierul Noua din Braşov, unde au găsit mai multe produse alimentare cu termenul de valabilitate depăşit, precum şi ceaiuri laxative expirate de un an, scrie monitorulexpres.ro.

Controlul a fost făcut după ce s-au primit mai multe sesizări de la aparţinătorii bătrînilor cazaţi la Căminul pentru Persoane Vîrstnice din cartierul Noua, potrivit şefului Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Braşov, Sorin Susuanu.

„Au fost găsite importante cantităţi de produse alimentare carluri, aveau termenul de valabilitate depăşit. Este vorba de carne, mezeluri, diferite tipuri de brînză, biscuiţi, iaurt care intrase în fermentaţie, brînză care nu avea niciun element de provenienţă şi la care nu s-a putut stabili termenul de valabilitate… Am găsit şi ceaiuri laxative care aveau termenul de valabilitate expirat acum un an. De asemenea, depozitarea din blocul alimentar era incorectă. Congelau produse care erau refrigerate sau ţineau brînză topită la temperatui de 20 grade Celsius, cînd ar fi trebuit ţinută la 4-6 grade Celsius”, a spus Susanu.

O tonă de carne expirată a fost găsită într-un magazin din Constanţa

În urma controlului, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au oprit de la consum zeci de produse alimentare.
„Practic acest bloc alimentar funcţionează de puţin timp pentru că pînă acum se apela la o firmă de catering. Este posibil să dăm amenzi de pînă la 30.000 lei şi chiar suspenarea blocului alientar. Dar mai întîi trebuie să verificăm toate aspectele”,a adăugat şeful CRPC Braşov.

De asemenea, controlul a vizat şi spaţiile de cazare ale celor aproximativ 130 de persoane vîrstnice îngrijite la Cămin, unde s-a constatat că nu se respectă o prevedere privind existenţa unei saltele de protecţie care ar fi trebuit plasată între tăblia patului şi salteaua principală, potrivit sursei citate.

Echipele de control urmează să verifice şi contractele pe care instituţia le are cu bătrînii cazaţi în cămin. 

Căminul de bărîni din Noua este în administrarea Primăriei Braşov. Contribuţia pentru fiecare persoană din cămin, aşa cum a fost stabilită prin hotărîre de Consiliu Local, este de 1.140 de lei pe lună pentru persoanele dependente, 1.024 de lei pentru persoanele semidependente şi 1.008 lei pentru persoanele independente. 60% din această sumă este acoperită de beneficiari, iar restul de Consiliul Local şi aparţinător, într-o proporţie care este stabilită în funcţie de veniturile acestora din urmă.