Amendă-RECORD: Alstom plăteşte 772 de milioane de dolari din cauza corupţiei

Grupul energetic francez Alstom a fost acuzat de corupţie şi obligat la o amendă-record, de 772,29 de milioane de dolari. Grupul a anunţat că îşi asumă în întregime amenda, aceasta fiind o cale amiabilă consimţită de toţi ceilalţi parteneri, pentru rezolvarea situaţiei.

22 dec. 2014, 18:43
Amendă-RECORD: Alstom plăteşte 772 de milioane de dolari din cauza corupţiei

Grupul energetic francez Alstom a fost acuzat de corupție în mai multe țări, între care Indonezia, Arabia Saudită şi Egipt, iar acordul amiabil va permite cumpărarea cu 12,4 miliarde de euro, de către grupul american General Electric (GE), a activităților din energie ale Alstom, afacere ce a fost convenită încă din  luna iunie.

Alstom a recunoscut că unii dintre responsabilii și angajații săi au dat mită unor oficiali din Indonezia, Egipt, Arabia Saudită, Bahamas și Taiwan pentru a obține contracte. Acordul amiabil prevede că firma recunoaște o parte din faptele de care este acuzată și se angajează să nu mai comită infracțiuni similare. În schimb, autoritățile renunță la urmărirea în penal în acest dosar.

Patrick Kron, directorul executiv al grupului, a declarat că Alstom își va asuma în întregime amenda și nu o va transfera GE, chiar dacă filialele energetice — Alstom Power şi Alstom Grid — au fost implicate în dosar de SUA. Decizia ar urma să aibă un impact negativ asupra fabricantului de trenuri de mare viteză, a adăugat Kron.

Penalitatea financiară de 772 milioane de dolari este cea mai mare aplicată vreodată în cadrul legii americane privind practicile de corupție în străinătate, anunță luni într-un comunicat Ministerul american al Justiției. Grupul Alstom este cotat pe Wall Street din 2004.