Asistentul Secretarului General NATO: Ameninţările din spaţiul cibernetic devin din ce în ce mai îngrijorătoare

Asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente, ambasadorul Sorin Ducaru, consideră că ameninţările din spaţiul cibernetic devin din ce în mai îngrijorătoare, existând o creştere a frecvenţei, intensităţii şi sofisticării acestora, acestea fiind produse fie de actori nestatali, din zona crimei organizate sau din rândul unor organizaţii teroriste, dar şi de actori statali.
Romania TV
08 iun. 2017, 13:09
Asistentul Secretarului General NATO: Ameninţările din spaţiul cibernetic devin din ce în ce mai îngrijorătoare

Ambasadorul Sorin Ducaru a fost prezent, joi, la Mamaia, la deschiderea „Black Sea and Balkans Security Forum – 2017”, un eveniment în domeniul securităţii şi relaţiilor internaţionale.

El a declarat că NATO se confruntă cu cel mai complex context de securitate dintr-o generaţie, fiind vorba atât de ameninţări de tip convenţional clasic, cât şi de cele neconvenţionale.

Citește și Datele a 17 MILIOANE de UTILIZATORI ai unei aplicaţii au fost furate într-un ATAC CIBERNETIC masiv

„Cred că în general la nivelul Alianţei ne confruntăm cu cel mai complex context de securitate dintr-o generaţie, sigur că el se aplică şi în plan regional, în această regiune din vecinătatea de sud-est a NATO care reprezintă zona Mării Negre, precum zona Balcanilor. Există o combinaţie de ameninţări de tip convenţional clasic, care sunt toate legate cu raţiunea de a fi a Alianţei. Din anul 2014, anexarea ilegală a Crimeei, precum şi acţiunile din zona de est a Ucrainei, precum şi procesul de militarizare care a avut loc în Crimeea şi aş spune în vecinătatea estică a Alianţei reprezintă o categorie de preocupări, de provocări de securitate, motiv pentru care NATO a lansat acest proiect care vizează prezenţa avansată în ţările de la frontiera Alianţei care au un rol de descurajare a oricărei potenţiale ameninţări care ar putea să vină dinspre Est”, a afirmat Sorin Ducaru.

El a precizat că în categoria ameninţărilor neconvenţionale intră ameninţările teroriste şi cele din spaţiul cibernetic.

„Cealaltă categorie este categoria ameninţărilor neconvenţionale sau a noilor ameninţări, celor emergente la adresa securităţii internaţionale şi a Alianţei şi acestea vizează aspecte precum ameninţarea teroristă, ameninţările din spaţiul cibernetic, diversele forme de ameninţări hibride care combină forme convenţionale şi cele neconvenţionale, precum şi aceste tendinţe care vizează manipularea informaţională, unii vorbesc chiar de un război de tip informaţional şi care afectează atât ţările din regiune, cât aş spune ţări din cadrul Alianţei în general”, a explicat asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

El a precizat că aceste ameninţări neconvenţionale pot fi produse atât de actori nestatali, printre care organizaţii teroriste sau de crimă organizată, dar şi de actori statali.

„În zona ameninţărilor neconvenţionale, pot să vă spun că este o combinaţie extrem de largă şi complexă de potenţiali actori şi este vorba despre actori nestatali care pot veni din zona crimei organizate. Observăm chiar şi folosirea unor organizaţii teroriste a spaţiului virtual pentru recrutare, pentru dezinformare sau chiar pentru a da anumite comenzi. Putem vorbi de actori statali. La nivel NATO, politica noastră este de a nu ne referi în mod specific la un stat sau altul, dar este o combinaţie complexă de actori statali şi nestatali care fac ca aceste ameninţări din spaţiul cibernetic să devină din ce în ce mai îngrijorătoare. Şi ce îngrijorează, de altfel, este şi dinamica lor, este o creştere a frecvenţei, a intensităţii şi a sofisticării acestor atacuri cibernetice, ceea ce obligă fiecare stat să prioritizeze investiţia”, a precizat Sorin Ducaru.

El consideră că atacul informaţional poate avea consecinţe în ceea ce priveşte activitatea unei societăţi, atât social, economic şi politic, dar şi în planul securităţii.

„Orice tendinţă de deformare a realităţii, de deformare a faptelor, a datelor care definesc spaţiul nostru informaţional face ca practic să ne pierdem sistemul de referinţă, în analiză, în acţiune. Acest atac la spaţiul nostru cognitiv, prin manipulare de informaţii, şi nu mă refer la un caz specific sau altul, eu mă refer la aspectele generale de atac de tip informaţional care poate avea consecinţe şi în ce priveşte activitatea unei societăţi, în plan social, economic, în plan politic, democratic, dar şi consecinţe în planul securităţii”, a declarat asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

Citește și Adrian Ţuţuianu: SRI a prevenit, la sesizarea NATO şi SIE, un atac cibernetic

Întrebat ce măsuri trebuie să ia NATO în faţa acestor ameninţări, Sorin Ducaru a spus că abordarea Alianţei Nord-Atlantice are două componente.

„Una vizează apărarea şi descurajarea teritoriului aliat şi a ţărilor membre. Deci, este cumva legată de raţiunea de a fi a alianţei, apărarea cognitivă. Cealaltă componentă merge dincolo doar de implicarea şi prioritizarea securităţii şi vizează proiectarea de stabilitate dincolo de teritoriul Alianţei, în primul rând de vecinătate, prin utilizarea reţelei de parteneriate pe care NATO le-a dezvoltat. În momentul de faţă NATO dispune de 40 de parteneri. Sunt mai mulţi parteneri decât aliaţi şi prin o serie întreagă de relaţii de parteneriate, care sunt dedicate în funcţie de interesele fiecărei ţări partenere, în funcţie de nivelul de dialog politic, de încredere, de conlucarea şi care vizează nu doar aspecte de dialog politic, dar şi proiecte concrete”, a explicat asistentul Secretarului General NATO pentru riscuri de securitate emergente.

„Black Sea and Balkans Security Forum – 2017” se desfăşoară în zilele de 8 şi 9 iunie la Mamaia. Acest eveniment este organizat de asociaţia New Strategy Center, în parteneriat cu Universitatea Ovidius din Constanţa, Zona Metropolitană Constanţa şi Institutul Diplomatic Român.

Forumul regional de securitate aduce în România invitaţi cu o vastă experienţă profesională, pentru a dezbate provocările clasice şi emergente de securitate din zona Mării Negre şi regiunea Balcanilor. Temele incluse pe agenda evenimentului se referă la securitatea energetică, cooperarea economică în cele două regiuni, securitatea cibernetică, acţiunile de război informaţional, militarizarea regiunii Mării Negre.

Spynews
Ce se știe despre criminalul din Sibiu, tânărul care și-a ucis iubita de 21 de ani! Bărbatul consuma substanțe interzise
Bzi.ro
Este vestea momentului despre marele maestru: Medicii au explicat care este starea lui Florin Piersic
Fanatik.ro
Semnul de circulație care bulversează șoferii români. Mulți nu știu ce reprezintă indicatorul care are un cerc roșu și o bulină albă
Capital.ro
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Playtech.ro
Delia, ţinută transparentă prin care s-a văzut absolut tot! Aşa nu a mai fost văzută niciodată. A avut mare curaj!
DailyBusiness
Cum poți avea peste 6.000 de lei pensie când o să renunți la câmpul muncii. Iată detaliile
Adevarul
Platforma de comerț Temu, acuzată de manipularea clienților. Psiholog: Se bazează pe cei care fac acele cumpărături din impuls
Spynews
Marius Elisei, absent total din viața fiicei sale! Ce spune Oana Roman despre relația dintre Isabela și tatăl ei / FOTO
Spynews
Anunț ANM! Cod galben de ceață densă în România. Care sunt județele afectate
Evz.ro
O nouă televiziune în România. A început să emită
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai Neșu, după ce a fost părăsită de fostul fotbalist!
wowbiz.ro
Nimeni nu mai știe nimic de Riana. Cum a fost filmată înainte să dispară fără urmă
Cancan.ro
Anca Dumitra se retrage din Las Fierbinți! 'Nu o interesează acest aspect'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Mădălina Ghenea a pozat ca NICIODATĂ, iar imaginile au scăpat pe net! Cum apare
kanald.ro
Patrocle este în continuare de negăsit! Cățelul dispărut în luna martie este căutat în tot Bucureștiul: Recompensa a fost mărită la 6.000 de lei
Capital.ro
Putin a dat ordin de la Kremlin. Armata rusă e pregătită
StirileBZI
Începe „Litoralul pentru toţi” în 31 mai! Tarifele încep de la 35 de lei pe noapte
Prosport.ro
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată impecabil la 66 de ani
stirilekanald.ro
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
substantial.ro
Căsătorie în secret pentru celebra mezzosoprană Andreea Ilie: S-a unit în taină cu iubitul ei, Virginio Dell Uomo!
MediaFlux
REGULĂ NOUĂ la BANCOMATE! Cum se EXTRAG BANII din CONTURILE ROMÂNEȘTI
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'