Amenzi usturătoare pentru posesorii de câini de luptă şi de atac. Ce rase de câini trebuie declarate la poliţie şi cine îi poate deţine

Toți posesorii de câini agresivi au obligația de a trece pe la poliție pentru a-i declara. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare sau chiar pușcăria! 

22 oct. 2017, 06:50
Amenzi usturătoare pentru posesorii de câini de luptă şi de atac. Ce rase de câini trebuie declarate la poliţie şi cine îi poate deţine

Potrivit legii, câinii au fost împărţiţi în 2 categorii, de luptă şi de atac, respectiv Pitbul şi metişii lor, iar a doua categorie cuprinde Amstaff-ul, Cane Corso şi Dogul Argentinian, informează România TV

Citeşte şi Imagini uluitoare pe plajă, la Constanţa. Câine de luptă plimbat pe plajă, printre turişti VIDEO

Cei care vor să îşi cumpere un astfel de câine trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Posesorul trebuie să aibă peste 18 ani, să nu fi fost condamnat penal şi să nu fie bolnav psihic. Primul pas pe care trebuie să îl facă cei care vor un câine din categoriile de mai sus trebuie să meargă cu el la medicul veterinar, mai apoi să îl înregistreze la una dintre asociaţiile chinologice afiliată, după care, în termen de 10 zile, trebuie să meargă la cea mai apropiată secţie de poliţie. 

De asemenea, vânzarea sau decesul unui astfel de câine trebuie declarat la poliţie în termen de 48 de ore. 

Amenzi pe care le poate aduce un câine periculos stăpânului

Nedepunerea documentelor amintite la poliţie şi neanunţarea, în 48 de ore, a faptului că s-a schimbat adresa la care e deţinut câinele atrag o amendă între 500 şi 1.500 de lei.

Pierderea sau moartea câinelui, nedeclarată în 48 de ore, se sancţionează cu amendă între 100 şi 500 de lei.

Scoate din buzunar între 500 şi 1.500 de lei cel care nu îndeplineşte condiţiile de bază pentru a deţine astfel de câini, respectiv: să aibă minimum 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni contra persoanei (omor, lovire, violenţă în familie, lipsirea de libertate în mod ilegal, ameninţare sau hărţuire).

Citeşte şi Fiul unui preşedinte a murit sfâşiat de patru pitbulli. Băiatul avea 8 ani

Între 1.500 şi 3.000 de lei este amenda pentru prezenţa câinelui în transportul în comun şi în alte locuri publice (fac excepţie drumurile publice şi căile de acces către acestea, cu specificaţia că botniţa este obligatorie, iar câinele trebuie ţinut în lesă sau în ham).

Neafişarea anunţului „Câine periculos” la locul în care e deţinut patrupedul atrage după sine o amendă între 500 şi 1.500 de lei.

Cei care organizează lupte între câini sunt pedepsiţi cu închisoarea între şase luni şi trei ani sau cu amendă.