Angajatorii care creează LOCURI DE MUNCĂ pentru ŞEFII DE PROMOŢIE ar putea primi stimulente băneşti

Un deputat UNPR a iniţat o propunere legislativă care stabileşte că angajatorii care încadrează în muncă şefi de promoţie, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, primesc stimulente băneşti. Proiectul se află în dezbaterea Senatului.

25 nov. 2015, 07:56
Angajatorii care creează LOCURI DE MUNCĂ pentru ŞEFII DE PROMOŢIE ar putea primi stimulente băneşti

Deputatul UNPR Gheorghe Florin a depus un proiect pentru completarea Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, care îi vizează pe şefii de promoţie.

Parlamentarul îşi motivează propunerea legislativă prin faptul că legislaţia din România nu conţine un sistem diferenţiat de stimulare, nici a elevului/studentului de a se strădui să concureze pentru a absolvi ca şef de promoţie şi nici a angajatorului de a încadra în muncă absolvenţii cel mai bine pregătiţi.

Astfel, deputatul propune ca angajatorii, inclusiv administraţiile publice locale sau centrale care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, şefii de promoţie, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ, să primească lunar, pentru o perioadă de 24 de luni, stimulente băneşti.

În condiţiile în care legislaţia actuală nu conţine un sistem diferenţiat de stimulare a elitelor, atât a elevului/studentului de a se strădui să concureze pentru a absolvi ca şef de promoţie, cât şi a angajatorului de a încadra în muncă pe absolvenţii cei mai bine pregătiţi, propunem ca, exclusiv pentru şefii de promoţie (calitate atestată de către instituţia de învăţământ pentru o singură persoană de promoţie de absolvenţi) stimulentele pentru angajatori să fie superioare celor standard, după cum urmează:

  • de 2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii
  • de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal
  • de 4 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior„, potrivit expunerii de motive.

Deputatul Gheorghe Florin mai precizează că din punct de vedere financiar, impactul bugetar al acestei măsuri este pozitiv, având în vedere economiile provenite din indemnizaţiile de şomaj aferente acestora, valoarea adăugată brută realizată de aceştia şi de angajatori, economiile provenite din alte forme de protecţie socială sau formare profesională, încadrări suplimentare din consum.

„Mai mult, având în vedere faptul că grupul ţintă căruia i se adresează aceste măsuri este extrem de restrâns, creează toate premisele că măsurile sunt sustenabile şi pot fi susţinute pentru 24 de luni„, se mai arată în expunerea de motive.

VEZI AICI PROPUNEREA LEGISLATIVĂ

CITEŞTE ŞI EXPUNEREA DE MOTIVE

Senatul este prima cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaţilor.