Anunţ OFICIAL despre stagiul militar OBLIGATORIU. Ce se va întâmpla din ianuarie 2017, dacă te duci VOLUNTAR în armată

Ministrul Apărării Naționale, Mihnea Motoc, a declarat că autoritățile nu se gândesc acum la reintroducerea serviciului militar obligatoriu, precizând însă, că, potrivit prevederilor legale, acesta nu este eliminat, ci "suspendat". Totuşi, pentru completarea efectivelor de soldaţi va intra în vigoare o lege a rezerviştilor voluntari, care vor fi plătiţi pentru asta.

RomaniaTV.net
01 dec. 2016, 05:33

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a subliniat că, în lipsa serviciului militar obligatoriu, este nevoie de un răspuns într-o formulă adaptată realităţilor societăţii de azi.

„Nu ne gândim deloc în momentul acesta la așa ceva, dar suntem foarte preocupați de faptul că de la suspendarea — serviciul militar obligatoriu nu e eliminat, e suspendat, asta e formula legală în România — serviciului militar obligatoriu nu am acționat imediat pentru a crea o rezervă în locul soldaților care făceau acest serviciu”, a spus Mihnea Motoc, la emisiunea „După 20 de ani”.

El a explicat că Legea rezerviștilor voluntari, care va intra în vigoare din ianuarie 2017, este un răspuns la această situație într-o formulă adaptată realităților societății de astăzi.

„Avem pregătite măsurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregătire periodică suficientă pentru acești rezerviști voluntari. Ei sunt de două tipuri — unii care au făcut serviciul militar și deci au un corp de bază de pregătire și nu e nevoie decât de actualizarea formației pe care o au deja, iar alții care vin fără background militar și pentru care pregătirea e un pic mai exigentă. Ar trebui să fie mai mult antrenați în unități, ceea ce înseamnă și o stimulare salarială”, a afirmat ministrul.

Demnitarul a arătat că rezerviștii respectivi vor fi plătiți și vor putea, în același timp, să-și păstreze locurile de muncă.

„Ei continuă să-și desfășoare activitatea la locurile de muncă pe care le au, dar, în perioada de instrucție, primesc o anumită remunerație, iar în perioada în care nu fac instrucție, în plus față de salariul obișnuit, primesc un procent din salariul mediu pe economie”, a susținut ministrul Apărării.

În context, Mihnea Motoc a amintit că MApN pregătește și o strategie de promovare a atractivității profesiei militare, despre care a spus că este aproape finalizată și că va fi „mult mai modernă și mai adaptată la tipul de comunicare al societății românești de azi”.