APADOR-CH şi SAR cer DNA să se autosesizeze în legătură cu folosirea coloanelor oficiale de către Oprea

APADOR-CH și SAR cer Direcției Naționale Anticorupție să se sesizeze din oficiu și să înceapă investigațiile cu privire la săvârșirea infracțiunii de folosire a autorității pentru obținerea unor foloase necuvenite, prevăzută în art. 13 din Legea nr. 78/2000 privind combaterea faptelor de corupție, cu privire la folosirea coloanelor oficiale de către ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

28 oct. 2015, 12:05
APADOR-CH şi SAR cer DNA să se autosesizeze în legătură cu folosirea coloanelor oficiale de către Oprea

„Art. 13 din Legea nr. 78/2000 prevede că fapta persoanei care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influența ori autoritatea sa în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani”, se arată în comunicatul postat miercuri pe siteul APADOR-CH.

Avocatul Poporului, sesizat să atace la CCR ordonanţa prin care şefii de partid primesc coloană oficială

Asociația arată că ”ministerul Afacerilor Interne este o persoană juridică fără scop patrimonial, astfel că și conducătorul acestui minister, ca, de altfel, al oricărui minister, intră sub incidența prevederilor acestui articol”, iar folosul necuvenit este costul operațiunilor de însoțire.

„În urma accidentului mortal din 20 octombrie 2015 suferit de un polițist care însoțea autoturismul ministrului de interne, în presă au fost exprimate suspiciuni rezonabile în legătura cu legalitatea dispunerii acestei măsuri de însoțire, care ar fi contravenit condițiilor privind urgența deplasării ministrului, prevăzute în art. 223 din Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Lipsa unor explicații publice în legătură cu caracterul urgent al deplasării ministrului de la data accidentului nu a făcut decât să adâncească aceste suspiciuni”, se arată în comunicatul citat.

Alături de Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România — Comitetul Helsinki (APADOR-CH) și Societatea Academică din România (SAR) s-a alăturat demersului ActiveWatch.