Aproape 1 milion de copii mor din cauza accidentelor, în fiecare an. Cursurile de prim ajutor, diferenţa dintre viaţă şi moarte

Crucea Roșie Română marchează sâmbătă, 10 septembrie, Ziua Mondială de Prim Ajutor, având ca temă "Primul Ajutor pentru copii și primul ajutor dat de copii". În fiecare an, în toată lumea, aproape 1 milion de copii mor din cauza accidentelor. Alte zeci de milioane necesită îngrijiri spitaliceşti pentru accidente non-mortale. Mulţi rămân cu dizabilităţi permanente sau leziuni ale creierului. Luarea unor măsuri adecvate imediate și aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor, pot reduce considerabil numărul de decese.
Roxana Gagiu
10 sept. 2016, 12:12
Aproape 1 milion de copii mor din cauza accidentelor, în fiecare an. Cursurile de prim ajutor, diferenţa dintre viaţă şi moarte

Copiii pot fi instruiți în acordarea primului ajutor, care le va permite să reacționeze în mod eficient în situații de urgență și să ofere asistență colegilor și familiilor lor, dacă este necesar. Abilitățile de prim ajutor permit copiilor să devină mai receptivi și să aibă o reacție mai bună în situații de urgență. În plus, copiii învață mai repede în primii ani de viață decât în orice altă perioadă a vieții. Furnizarea cursurilor de prim ajutor pentru copii la o vârstă timpurie va contribui la construirea bazei de cunoștințe pentru deprinderi de prim ajutor pe care și le pot aminti în viitor.

„În acest an ne concentrăm asupra copiilor. Aceștia sunt furnizori foarte importanți de prim ajutor și, de asemenea, ei sunt cei care beneficiază cel mai des de prim ajutor în caz de urgență. Noi credem că însușirea abilităților de salvare de către copii poate ajuta la construirea unei generații viitoare mai pregătite în caz de urgență”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roșii Române.

Mișcarea de Cruce Roșie reprezintă unul dintre liderii mondiali în educarea și furnizarea primului ajutor. De peste 140 de ani, primul ajutor a fost unul dintre principalele servicii prestate de voluntarii Crucii Roșii Române.

Cursurile de prim ajutor desfășurate de Crucea Roșie Română au acoperire națională și certificare europeană. În cursul anului 2015, Crucea Roşie Română a răspuns unui număr crescut de solicitări venite de la diverse companii, instituţii și persoane fizice, asigurând cursuri de prim ajutor de bază unui număr de aproximativ 35 000 de persoane. Din acest total, 6 972 este reprezentat de elevi din clasele V– VIII și IX-XII care au făcut cursuri de prim ajutor gratuite și au participat la competiția „Sanitarii Pricepuți”, un concurs desfășurat de Crucea Roșie Română fără întrerupere încă din anul 1962.

Ca o completare a serviciilor de prim ajutor oferite gratuit populației, Crucea Roșie Română a pus la dispoziția utilizatorilor de telefoane mobile, o aplicație de prim ajutor. Aceasta are rolul de a crește capacitatea oamenilor de a interveni în situații de urgență până la sosirea ambulanței. Totodată aplicația oferă utilizatorilor posibilitatea de a suna direct la ambulanță în caz de nevoie.

Primul ajutor reduce vulnerabilitățile și ajută la construirea unor comunități mai puternice.

Pentru a marca Ziua Mondială de prim ajutor, Crucea Roșie Română va organiza exerciții de simulare a unor accidente sau situații ce pot provoca victime, demonstrații de prim ajutor pentru copii și demonstrații făcute de copii prin filialele teritoriale.

Fapte și cifre – Conform Federației Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie (FISCR)

  • În 2015, populația globului a atins cifra de 7,3 miliarde de oameni. Aproape un sfert (26%) din populaţia globală este sub 15 ani. În 2050, vor fi, aproximativ 10 miliarde de oameni şi peste 2,6 miliarde dintre aceștia vor fi sub 18 ani.
  • Nu există un interval de vârstă universal acceptat pentru reprezentarea perioadei copilăriei – un concept care variază, în mod considerabil, de la o cultură la alta. Se ia în considerare definiţia biologică a copilului: fiinţa umană aflată în intervalul dintre momentul naşterii şi perioada pubertăţii.
  • Accidentele în rândul copiilor constituie o problemă globală. În multe ţări, este principala cauză a deceselor copiilor începând cu vârsta de un an şi contribuie, din ce în ce mai mult, la rata globală a mortalităţii până când copiii ajung la maturitate. Sute de mii de copii mor în fiecare an din cauza accidentelor sau a violenţei şi alte milioane de copii din toată lumea suferă din cauza consecinţelor accidentelor non-mortale.
  • Copii acoperă o parte importantă din populaţia mondială care va ajuta la modelarea viitorului. Atenţia concentrată asupra copiilor se bazează pe convingerea FISCR că aceşti copii constituie o investiţie crucială pentru prezent şi viitor.
  • Luând în considerare siguranţa şi protecţia copiilor, FISCR subliniază importanţa educării copiilor în acordarea primului ajutor astfel încât să fie bine pregătiţi să reacţioneze, în situaţii de urgenţă, în mod eficient salvându-şi fie propria viaţă fie pe a celor din jur.
  • Copiii sunt mult mai vulnerabili la riscuri decât adulţii deoarece ei au un control redus asupra mediului înconjurător şi au diferite tipare de expunere la risc. De aceea, este extrem de important să subliniem rolul adulţilor care contribuie la salvarea vieţii copiilor precum şi angajarea în instruirea copiilor astfel încât aceștia să fie mai pregătiți să acționeze în situaţii de urgenţă.

Educarea copiilor în domeniul primului ajutor este esenţială pentru pregătirea unei generaţii viitoare mai informată şi mai activă atât pentru propria protecţie cât şi pentru protecția oamenilor din jurul lor. De asemenea, instruirea adulţilor pentru a acorda primul ajutor copiilor va duce la creşterea ratei acestora de supravieţuire.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Animalul despre care puțini gospodari români știu. Un exemplar se vinde cu peste 1000 de lei, carnea lui e foarte apreciată
Capital.ro
Este obligatoriu în TOATĂ ROMÂNIA. Trebuie să plătiți la stat. Termenul final e 27 MAI
Playtech.ro
Imagini INTERZISE cu Simona Halep! Așa arăta înainte să-și micșoreze sânii, pozele sunt indecente
DailyBusiness
Ploile mătură România! Alertă ANM de weekend
Adevarul
De ce vor tot mai mulți români să revină acasă, după mulți ani de Germania. „Aici nici nu am unde să cheltuiesc banii”
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
O nouă taxă pe capul românilor. Va fi scandal național
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
Prognoza Accuweather actualizată | În România se anunță cea mai rece vară din ultimii ani
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Cine este Maria, fetița din Botoșani găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Autoritățile caută principalul suspect
Capital.ro
UNGARIA a ajuns deja mult prea departe. Legăturile NU MAI POT fi ignorate
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Cine a ucis-o pe Maria, fetița de 8 ani din Botoșani? Unchiul fetei, în vârstă de 32 de ani, este suspectul principal. A fost prins după o căutare de 12 ore!
substantial.ro
Parintele Calistrat Chifan recomanda rugaciune si calm în situatii dificile: ‘Totul e in mana lui Dumnezeu!’
MediaFlux
LOVITURĂ privind PENSIONAREA! Anunțul care cutremură SENIORII
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'