Aproape 3.000 de kurzi au protestat la Strasbourg în faţa Consiliului Europei

Aproape 3.000 de kurzi veniți din toată Europa au demonstrat la de luni pentru "a denunța tăcerea instituțiilor europene" față de o operațiune condusă de Ankara în orașul Cizre din sud-estul Turciei și a le cere să acționeze, informează agenția Xinhua.

27 feb. 2016, 20:57
Aproape 3.000 de kurzi au protestat la Strasbourg în faţa Consiliului Europei

Protestatarii au organizat o demonstrație în fața sediului din Strasbourg al Consiliului Europei (CoE), din care Turcia este unul dintre cele 47 de state membre. Ei au demonstrat de asemenea în fața sediului Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), acuzând guvernul turc că provoacă moartea civililor kurzi în Cizre.

Demonstrațiile sunt coordonate de „Congresul european al societăților democratice kurde” și „Mișcarea europeană a femeilor kurde”, care au organizat deja numeroase activități de protest la Strasbourg pentru a denunța încarcerarea liderului kurd Abdullah Ocalan în Turcia din 1999. Între 8.000 de kurzi, potrivit poliției, și zeci de mii, potrivit organizatorilor, au mărșăluit la Strasbourg pe 13 februarie înainte de organizarea unui miting de amploare, amintește Xinhua.

Hanim Ozbek, membru executiv al „Consiliului democratic kurd din Franța”, a cerut ca „instituțiile europene și comunitatea internațională să dea dovadă de responsabilitate” în scopul de „a asigura respectarea valorilor pe care le apără”.

Întrebat de Xinhua, purtătorul de cuvânt al CoE Can Fisek nu a comentat cu privire la această problemă în mod special. El a subliniat că „dreptul de a protesta este garantat de Convenția Europeană a Drepturilor Omului” și a remarcat că „această demonstrație pașnică este autorizată de autoritățile franceze”.

La începutul lunii, forțele speciale turce au lansat o operațiune în orașul Cizre împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), inclus pe lista de grupuri teroriste de către Turcia, Statele Unite și Uniunea Europeană, omorând zeci de kurzi, mai amintește Xinhua.

Citeşte şi Grupările rebele ale kurzilor sirieni au fost bombardate de forţele turce