Arafat, reacţie dură privind Legea antifumat: Sper să nu fim prima ţară care face un pas înapoi la îndemnul vânzătorilor de moarte

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a scris vineri pe Facebook că un eventual vot al deputaților pentru a se permite fumatul în spații închise reprezintă "o crimă împotriva populației și sănătății noastre".
Roxana Gagiu
09 sept. 2016, 14:40
Arafat, reacţie dură privind Legea antifumat: Sper să nu fim prima ţară care face un pas înapoi la îndemnul vânzătorilor de moarte

Raed Arafat a postat pe Facebook un mesaj dur privind revenirea asupra legislației fumatului care restricționează fumatul în spațiile publice.

„Am văzut acțiunea președintelui Klaus Iohannis și a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, de a atrage atenția asupra pericolului la care ne expunem prin revenirea asupra legislației fumatului care restricționează fumatul în spațiile publice, conferința având loc după ce Senatul a aprobat marți o Lege cu amendamente care ne trimit înapoi la fumatul în restaurante și spațiile închise”, scrie Raed Arafat.

Șeful DSU menționează că „România era una dintre ultimele țări europene care aprobă o lege împotriva fumatului, care a trecut cu greu și după multe încercări de a o bloca la nivel parlamentar”.

„O campanie mediatică amplă și bine finanțată a fost dusă împotriva legii respective iar după promulgarea legii a început o amplă campanie de revenire asupra legii folosind motive hilare și chiar primitive. Una dintre cele mai desgustatoare actiuni era protestul unor studenti ca nu mai au voie sa fumeze in camine cerand acest „drept” inapoi. Daca ne-am intoarce in timp, sa ne aducem aminte ce au facut firmele de tutun in Romania in anii 90, dupa ce in tarile vestice regulile incepusera sa se inaspreasca, am observa ca Romania a fost supusa unui atac concentrat si foarte bine coordonat in vederea recrutarii unui numar mare de fumatori printre copii si tineri. Aduceti-va aminte de premiile date pentru pachetele de tigari goale si care constau in calatorii la Disney Land sau ceasuri pictate…etc. care aveau ca scop sa atraga o anumita categorie de varsta in vederea transformarii ei in fumatorii viitorului de atunci si a prezentului de azi. Atacul in mare parte a reusit, avand un impact devastator asupra sanatatii in Romania care a devenit una dintre tarile europene cu cel mai mare numar de fumatori, inclusiv printre femei. Oricand s-a incercat sa se spuna ceva impotriva fumatului, porneau campanii puternice impotriva celor care indrazneau sa zica ceva si apareau aparatorii drepturilor fumatorilor urland ca fumatorii au drepturi egale cu nefumatorii. Numai ca, nefumatorii nu fac rau fumatorilor cum fumatorii fac rau nefumatorilor daca practica dreptul lor printre ei. Intr-una dintre intalnirile informale a ministrilor sanatatii, participand ca reprezentant al Min. Sanatatii in 2013, am afirmat ca exista o similititudine intre comerciantii de tutun si traficantii de droguri dar exista si o diferenta, similititudinea constand in faptul ca vanzatorii de tutun precum traficantii de droguri vand moartea copiilor iar diferenta constand in faptul ca pe vanzatorii de tutun ii aparam in parlament si ii promovam afacerile ucigase cand pe traficantii de droguri ii arestam si ii inchidem in inchisori. Poate comparatia este dura insa daca urmarim impactul lent al fumatului asupra sanatatii si costurile acestuia am realiza cat de grava este si aceasta problema, doar ca impactul ei este mai lent comparativ cu cel al drogurilor”, adaugă secretarul de stat și dă câteva exemple de astfel de campanii.

Citeşte şi: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu: Amendamentele din Senat la legea antifumat reprezintă un atentat la sănătatea cetăţenilor

El spune că o revenire asupra Legii antifumat ar fi „un pas înapoi”.

„Sper din suflet să nu fim prima țară din Europa, și poate din lume, care face un pas înapoi la îndemnul vânzătorilor de moarte și a inconștienților care consideră că fumatul este un drept care trebuie apărat indiferent de prețul plătit. Nimeni nu spune fumătorilor să nu fumeze, însă legea spune că fumătorii trebuie să nu afecteze sănătatea altora și să servească drept exemplu pentru copiii care să devină la rândul lor fumători”, adaugă secretarul de stat.

Arafat apreciază că schimbarea Legii antifumat ar fi „o crimă”.

„Ma asteptam si speram sa vina cineva si sa spuna hai sa implementam legislatia din SUA sau Belgia unde te amendeaza daca fumezi intr-o masina in care se afla si copii… noi insa incercam sa revenim la faza de primitivism in care am fost inaintea promulgarii Legii de combatere a fumatului anul trecut. Dacă există ceva care să necesite și să merite semnarea unei petiții publice este demersul de îndemnare a deputaților ca să nu voteze modificările legislative respective comițând o crimă împotriva populației și sănătății noastre”, încheie Raed Arafat.

Un număr de 42.000 de oameni mor anual în România din cauza fumatului, echivalentul a 200 de avioane prăbuşite, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, la conferinţa „2035 – Prima generaţie fără tutun a României”, organizată la Palatul Cotroceni.

„Am locuit mult timp la Viena şi am călătorit foarte des cu avionul, săptămânal o bună perioadă. Mi-a fost foarte teamă de mersul cu avionul, mi-a fost teamă că s-ar putea întâmpla ceva. Anual în România mor 42.000 de oameni din cauza fumatului, asta înseamnă cam 200 de avioane prăbuşite”, a spus ministrul.

De asemenea, Vlad Voiculescu a vorbit despre părinţii săi, care fumează de la 20 de ani, spunând că tatăl său a făcut primul infarct înainte de 40 de ani.

„Fiind tânăr, mă bucur să am ambii părinţi încă în viaţă. Ambii mei părinţi fumează de la 20 de ani. Mama este învăţătoare, tatăl a fost sportiv de perfomanţă, a fost înotător de performanţă. Tatăl meu a făcut primul infarct înainte de vârsta de 40 de ani şi a suferit un dublu bypass acum mai puţin de şase luni, încă este în perioada de recuperare şi mă bucur să-l avem aşa cum a fost înainte. Capacitatea lui pulmonară este undeva la 50%. Capacitatea pulmonară a mamei mele este de asemenea sub 50%. Repet, au început să fumeze la 20 de ani”, a dezvăluit el.

Voiculescu a subliniat că efectele fumatului sunt vizibile după 15-20 de ani, spunând că pe lângă oprirea fumatului este foarte importantă prevenirea,mai ales ca tinerii să nu se apuce de fumat.

„Cifrele pe mine unul mă sperie. 5% din copiii de 11 ani au fumat măcar o dată, 17% din copiii de 13 ani, 37% din copiii de 15 ani şi 52% din copiii de 16 ani. La acest ultim segment de vârstă ponderea copiilor care fumează constant este de 29%. Ţinta este cu siguranţă ambiţioasă, dar sunt sigur că cu un efort susţinut din partea instituţiilor statului, a societăţii civile şi a fiecăruia dintre noi putem ajunge acolo, mai precis în intervalul de 13-15 ani vrem ca doar 5% din copiii să mai fumeze în anul 2035. Cum vrem să facem asta? Prin măsuri de încurajare şi astfel strategia lansată astăzi presupune prevenţie, protecţie şi încurajare”, a conchis ministrul.

Legea antifumat a fost modificată în lunia iunie de senatori, prin refefinirea spaţiului public închis – acesta fiind încadrat de pereţi de jur împrejur, prin permiterea fumatului în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate.

„Prin spaţiul public închis se înţelege orice spaţiu accesibil public sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este încadrat de pereţi de jur împrejur, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent, cu excepţia spaţiilor cu destinaţie locativă”, potrivit unui amendament adoptat în plen cu 76 de voturi „pentru”.

„Fumatul este permis în spaţii separate, complet izolate şi inscripţionate special pentru această destinaţie, precum şi pe terase exterioare amenajate în acest scop”, prevede un alt amendament, propus de Comisia de sănătate.

Senatul este prima cameră sesizată pentru acest proiect de lege, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Preşedintele Klaus Iohannis a pledat pentru importanţa prevenţiei în protejarea sănătăţii noastre şi face apel pentru o schimbare de atitudine către generaţiile tinere, care pot trăi sănătos fără ajutorul medicilor. Klaus Iohannis promovează o campanie împotriva fumatului

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Andreea Bostănică, despre presupusul iubit arab: „Lăsați să vă cucerească frumos!”
Fanatik.ro
Lidia Fecioru a dezvăluit băutura care te ajută să dormi mai bine: „Se face foarte simplu”
Capital.ro
Cei care au permis CATEGORIA B nu au voie, sub nicio formă. Regula spune că este INTERZIS
Playtech.ro
Reacţia lui Hagi când Loredana s-a aşezat lângă el! Nu a putut să reziste când a văzut decolteul vedetei. Imaginea momentului
DailyBusiness
E GRATIS! Guvernul oferă 2.000 de lei sub formă de vouchere
Adevarul
Locul din România unde industria giganților mondiali ai modei se prăbușește. Mii de angajați rămân fără slujbe
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Bomba anului în lumea mondenă. Pe cine a refuzat Cătălin Botezatu
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!
Cancan.ro
TOP 50 vedete care au crezut că nu le vede nimeni, dar… Anna Lesko, Andreea Bălan și Gina Pistol au COMIS-O!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
O filipineză care locuiește în România a dezvăluit motivul pentru care îi place țara noastră: „România și Filipine sunt asemănătoare”. Ce spune despre mâncarea românească
Capital.ro
Regula obligatorie pentru cei care au CASĂ LA CURTE. Detaliul este absolut esențial
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
Cine este Carlo Acutis, tânărul de 15 ani făcut sfânt de Papa Francisc. Ce minuni ar fi înfăptuit după moarte
substantial.ro
Descoperă rețeta tradițională a Plăcintei cu Carne: Secretele unui gust autentic și savuros
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'