Arafat: Suntem aproape de momentul în care populaţia ne va reproşa decesul unui pacient la care nu a ajuns ambulanţa

Controversele dintre ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, şi secretarul de stat Raed Arafat pe tema procedurii de achiziţie a ambulanţelor continuă. Florian Bodog susţine că ministerul are capacitatea de a face aceste achiziţii şi speră ca la finalul acestui an să sosească primele ambulanţe cumpărate de MS, punctând că nu mai vrea să audă la televizor că mor pacienţi pentru că nu sunt ambulanţe, în timp ce Raed Arafat susţine că sistemul de urgenţă este într-o situaţie fără precedent şi că singura soluţie este ca procedura de achiziţie să fie continuată de IGSU.

28 mai 2017, 18:15
Arafat: Suntem aproape de momentul în care populaţia ne va reproşa decesul unui pacient la care nu a ajuns ambulanţa

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat, duminică seară, la Timişoara, unde a vizitat mai multe spitale, că speră ca la finalul acestui an să sosească primele ambulanţe achiziţionate de Ministerul Sănătăţii, el susţinând că nu vrea să se mai spună pe postul de televiziune că mor pacienţii şi că nu sunt ambulanţe.

Eu nu am nicio problemă, achiziţia (de ambulanţe – n.r.) se poate face la Ministerul de Interne, la Ministerul Sănătăţii. În momentul de faţă, Ministerul Sănătăţii are capacitatea să facă achiziţia şi bugetul va fi tot la Ministerul Sănătăţii, noi vom plăti aceste ambulanţe, fără probleme. Sper ca la sfârşitul anului să vină primele ambulanţe”, a afirmat ministrul Florian Bodog.

El a reluat explicaţiile privind procedura de achiziţie a ambulanţelor demarată la începutul acestui an, în urma unui acord între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne, prin Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care a fost contestată şi scoasă de pe SEAP, din cauză că au existat „unele inadvertenţe între contract şi caietul de sarcini”.

Urmare a acestui fapt (…) eu am solicitat o analiză a caietului de sarcini de către o comisie a Ministerului Sănătăţii, care mi-a pus la dispoziţie această analiză pe caietul de sarcini cu propunerile de modificare a caietului de sarcini, astfel încât procedura să se desfăşoare în condiţiile legii şi să nu mai avem contestaţii, pentru că degeaba declanşăm o procedură care apoi este contestată, anulată şi ne judecăm ani de zile. Noi vrem să aducem ambulanţe pentru oameni cât mai repede şi vrem ca toată această procedură să se desfăşoare legal”, a mai spus Bodog.

El a invocat din nou punctul de vedere al ANAF, care preciza că protocolul încheiat între Ministerul Sănătăţii şi IGSU este lovit de nulitate pentru că este încheiat în baza unei legi care nu mai există, legea achiziţiilor publice fiind schimbată în anul 2016, spunând că din acest motiv a fost întocmit un nou protocol cu Ministerul de Interne, pe care este pregătit să îl semneze, dacă şi oficialii din acest minister sunt de acord.

Citeşte şi Florian Bodog: Sper ca la sfârşitul anului să vină primele ambulanţe

Dacă domnul secretar de stat Raed Arafat vine cu o altă propunere legală care să scurteze această procedură, eu sunt deschis şi putem să o rezolvăm prin dialog şi cred că acest conflict este artificial, la fel ca şi motivele invocate”, a mai susţinut Bodog.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că luni se va întâlni cu ministrul de Interne şi cu premierul Sorin Grindeanu, pentru a discuta acest subiect.

Nu vreau să spunem pe postul de televiziune că mor pacienţii şi că nu sunt ambulanţe. Numai la Timişoara s-au cumpărat patru ambulanţe de către Consiliul Judeţean, împărţite egal între IGSU şi Serviciul de Ambulanţă. Există ambulanţe, nu suntem în situaţie de colaps, dar am toată disponibilitatea să rezolv această problemă şi să demarăm procedura de achiziţie de ambulanţe în condiţii legale, pentru ca procedura să nu poată fi contestată de nimeni’‘, a mai spus ministrul Florian Bodog, susţinând că sunt „artificiale” motivele care au determinat disputa publică iniţiată de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat pe tema achiziţiilor de ambulanţe pentru SMURD şi că „nu există niciun risc, de nicio natură, care să determine sincope în activitatea SMURD, cu atât mai puţin să pună în pericol viaţa oamenilor” .

La rândul său, secretarul de stat Raed Arafat a transmis un nou mesaj pe Facebook, unde a postat şi scrisoarea transmisă ministrului Sănătăţii în 21 mai, în care explică modul în care s-au derulat licitaţiile pentru achiziţia de ambulanţe şi arată că „situaţia în care se află sistemul de urgenţă din România este fără precedent în ultimii ani”.

Raed Arafat spune că a decis să facă publică această scrisoare „având în vedere discuţiile şi modul greşit în care pot fi înţelese anumite aspecte”.

El susţine că nu este vorba despre interese şi despre cine face o licitaţie, ci este vorba despre a aborda soluţia cea mai rapidă şi cu cele mai puţine probleme care să permită rezolvarea acestei probleme.

M-am aşteptat de la domnul ministru, măcar în ceasul al 12-lea, la o discuţie serioasă şi aplicată lăsând la o parte orice altă problemă subiectivă, însă, din păcate, acest lucru nu a putut avea loc măcar telefonic. Trebuia să fac acest pas chiar dacă la un moment voi rămâne singurul care a semnalat această problemă şi se va considera că este o dispută pe cine face o licititatie, ce insist că nu este„, spune Raed Arafat în mesajul de pe Facebook.

El mai afirmă că este revoltător cum s-a ajuns în această situaţie şi că nu are nicio siguranţă că finalizarea unui acord cadru la nivelul Ministerului Sănătăţii va însemna şi un real program multianual de dotare.

Revoltător este cum am ajuns în această situaţie şi faptul că vom reveni în mâna celor care ne-au blocat ani de zile şi nu am nicio siguranţă că finalizarea unui acord cadru la nivelul Ministerului Sănătăţii va însemna şi un real program multianual de dotare, riscul de a ne bloca unde ne-am blocat şi cu fostul acord cadru fiind unul real şi mare. Din nou subliniez că sunt deschis la orice soluţie urgentă care poate rezolva problema, iar din această scrisoare sunt convins că cititorii ei vor înţelege mai multe aspecte decât cele discutate scurt la intervenţiile din această dimineaţă de la diferite televiziuni. Am încercat să evit pe cât posibil să ajungem în această situaţie, dar, din păcate, nu era acest lucru posibil, cuţitul ajungând la os!„, mai spune secretarul de stat Raed Arafat.

În scrisoarea adresată ministrului Sănătăţii şi postată pe Facebook, Arafat spune că „blocarea artificială şi inexistentă” a procesului de achiziţie nu face decât să adâncească problemele sistemului, neexistând nicio explicaţie plauzibilă pentru demersurile Ministerului Sănătăţii.

Soluţia optimă de ieşire în cel mai scurt timp din impasul în care ne aflăm este deblocarea situaţiei astfel încât IGSU să îşi continue procedura integrată atât pentru serviciile de ambulanţă, cât şi pentru SMURD şi continuarea în acest sens a colaborării existente între cele două ministere, în interesul asigurării asistenţei de urgenţă pentru cetăţeni. Orice altă soluţie adoptată va duce la agravarea fără precedent a situaţiei în care ne aflkă, având drept consecinţă creşterea continuaă a costurilor de reparaţie şi ântreţinere a ambulanţelor şi, ceea ce este mult mai important, apariţia unor riscuri de neacceptat pentru viaţa pacienţilor care necesită intervenţiile de urgenţă. Trebuie să vă aduc în vedere, în modul cel mai serios, că suntem cu mult mai aproape decât vă puteţi imagina de ziua în care populaţia, pe bună dreptate, va reproşa vehement decesul unui pacient la care fie echipajul de urgenţă nu a mai ajuns în timp util din cauza defectării ambulanţei în cursul intervenţiei, fie echipamentele medicale nu au funcţionat şi nu s-au putut efectua procedurile salvatoare de viaţă„, arată Arafat.

El susţine că într-un astfel de caz tragic responsabilităţile care trebuie asumate vor fi „absolut copleşitoare”.

Secretarul de stat în Ministerul de Interne îi mai transmite lui Bodog că, deşi îl respectă ca ministru, aşa cum îi respectă pe toţi membrii Guvernului, datoria lui este „în primul rând faţă de populaţia ţării”.

De asemenea, în scrisoarea de şapte pagini transmisă ministrului, Arafat detaliază problemele cu care se confruntă serviciile de ambulanţă din ţară, care au zeci de maşini în service din cauza defecţiunilor grave şi frecvente.

Suntem în situaţia actuală din cauza unor angajaţi care încă activează în cadrul Ministerului Sănătăţii, pe care îl conduceţi în acest moment„, îi mai reproşează Arafat ministrului Sănătăţii.

Citeşte şi Contre între Bodog şi Arafat pe tema ambulanţelor. Bodog: Licitaţia nu mai e valabilă. Arafat: Vor muri oameni. Reacţia lui Grindeanu