Ardeiul iute, ideal pentru o digestie corectă

Gustul iute este dat de capsaicină, un ingredient cu multiple proprietăți nutriționale care în doze corespunzătoare poate fi exact tratamentul de care ai nevoie.

12 iun. 2017, 08:44
Ardeiul iute, ideal pentru o digestie corectă

Unul dintre cele mai sănătoase alimente din lume, ardeiul iute are numeroase beneficii asupra sănătății tale. Poți să îl consumi în salate sau ca înlocuităr al cepei la ciorbă.

Ameliorează inflamațiile

Ingredientul său de bază, capsaicina se bucură de veritabile proprietăți anti-inflamatoare, aceasta blochează substanța P prezentă în corp, responsabilă de inflamații. Poate fi folosit și pentru a preveni apariția artritei mai ales dacă știi că este suspect pentru această afecțiuni sau ai persoane în familie care se confruntă deja cu ea. Eficiența ardeiului iute a fost observată și în calmarea durerilor precum cele de psoriazis, artrită sau neuropatie diabetică.

Îmbunătățește digestia și activitatea cardiacă

Poți să uiți de problemele legate de colesterol sau trigliceride consumând un ardei iute la masă. Aceasta este eficient și în prevenirea formării cheagurilor de sânge și apoi a trombozei.

Practicanții ayurvedici afirmă despre acest aliment că are capacitatea de a stimula apetitul, în felul aceasta îmbunătățind considerabil digestia. Explicația este dată de faptul că alimentele care se digeră bine oferă o paletă largă de nutrimenți organismul și îl motivează să funcționeze în parametri optimi.

Susține sistemul imunitar

Provitamina A și betacarotenul sunt cele care îi dau culoarea roșiatică, în același timp îi furnizează corpului tău doze importante de vitamina C, A, atât de esențiale pentru a consolida sistemul imunitar. În plus poate fi de un real folos pentru a preveni apariția diabetului de tip 2, mai ales că un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriţie Clinică arată c, ardeiul iute dacă este consumat cu regularitate reduce nevoia organismului de secreţie a insulinei, reducând astfel nivelul glucozei din sânge după mese. Deci iată ce minuni poate face acest aliment.

Un aliat al siluetei tale

Dacă vrei să îți remodelezi silueta este bine să ții cont și de ardeiul iute. Gustul său ajută la intensificarea procesului de generare a căldurii în organism ceea ce fa ajuta la arderea caloriilor mult mai bine și mai eficient, rezultatul fiind câțiva centrimetri în minus. Sună bine, nu?

Ardeiul iute cayenne

Acesta este găsit mai ales sub formă de pulbere, o pudră făcută din ardei uscați și apoi măcinați. Doza de capsaicină în momentul în care întră în contact cu papilele de pe suprafața limbii acționează ca un calmant al durerilor existente în corp. Chiar dacă inițial ai parte de o senzație de arsură, tocmai această senzație se transformă apoi într-un veritabil calmant natural pentru problemele tale.

Un alt aspect favorabil al capsaicinei este acela că ajută la eliberarea câtorca endorfine în organism care oferă o senzație de bine. În funcție de doza pe care o consumi aceastea pot să îți ofere aceiași senzație cu cea oferită de practicarea unui sport extrem.

Un real ajutor în cazul în care ai răcit sau ai nasul înfundat, deoarece sunstanța principală din ardeiul roșu ajută la fluidificarea secreșiloor de la nivelul plămânilor cât și a foselor nazale.

Afrodiziac şi antialcoolic

Parcă sună din ce în ce mai bine. Consumat în stare proaspătă îți oferă reale efecte afrodisiatice. În plus poți apela la tinctura de ardei iute pentru a te scăpa de nevoie de a cosuma alcool.

Astfel trebuie să lași la macerat 100 de grame de ardei iute în 100 de grame de alcool. După o săptămână, trebuie să filtrezi amestecul şi să administreazi câte zece picături în ceai amar, de fiecare dată când apare nevoia de a consuma alcool.

Află cum să folosești ardeii iuți în reumatism, boli de stomac, căderea părului AICI