Arheologii au făcut o descoperire sinistră pe vârful unui munte din Grecia, se confirma cea mai întunecată legendă a antichităţii

Excavările de anul acesta de pe muntele Lykaion (cunoscut ca locul nașterii lui Zeus) au scos la suprafață scheletul unui adolescent, vechi de 3.000 de ani.

16 aug. 2016, 12:17
Arheologii au făcut o descoperire sinistră pe vârful unui munte din Grecia, se confirma cea mai întunecată legendă a antichităţii

Scheletul se afla în cenușa altor animale sacrificate de-a lungul unui mileniu, informează Mediafax. Ministerul de cultură al Greciei a declarat că scheletul este al unui băiat, adolescent, acesta fiind descoperit la 30 de metri adâncime. Experții au afirmat că este prea devreme pentru speculații asupra cauzei morții adolescentului, dar descoperirea este importantă deoarece Muntele Lykaion a fost asociat timp de sute de ani cu cele mai nefaste culturi grecești.

Citeşte şi DESCOPERIRE ISTORICĂ! O echipă de arheologi a găsit în Bulgaria cel mai vechi obiect de aur din lume

Scriitorii din antichitate, inclusiv Platon, au descris locul ca altarul în care să făceau sacrificii în numele lui Zeus, practică care a fost foarte rar confirmată de arheologi.

Conform legendei, un băiat a fost sacrficat împreună cu alte animale, carnea lor fiind gătită și apoi consumată. Oricine mânca o bucată de carne umană devenea vârcolac pentru nouă ani.

,,În unele scrieri literare sunt menționate zvonuri despre sacrificiile umane care aveau loc la altar, dar până acum câteva săptămâni nu a fost descoperit niciun schelet uman în zona sitului arheologic”, a declarat arheologul David Gilman Romano, profesor la Universitatea din Arizona.

,,Chiar dacă rămășițele sunt sau nu urmele unui sacrificiu uman, acesta este un altar pentru sacrificii, nu este un loc în care îngropi pe cineva, nu este cimitir”, a adăugat el. Un detaliu neobișnuit a fost lipsa părții superioare a craniului, în timp ce corpul era așezat între două linii de piatră cu un rând de pietre care îi acopereau zona pelvisului.

Citeşte şi Obiceiuri şi tradiţii din Grecia pe care ar trebui să le cunoşti

Muntele, din regiunea Peloponezului este singura zonă în care Zeus era venerat, chiar dacă este înlăturată posibilitatea unui sacrificiu uman, în zonă s-a practicat masiv, sclavagismul. De la începutul secolului XVI î.Hr. până în timpul lui Alexandru cel Mare, sute de milioane de animale au fost ucise în onoarea zeului.

Cercetătorii au descoperit că oamenii au început să fie prezenții în zonă acum 5.000 de ani, însă nu există dovezi ale vechimii cultului.

Zeus era zeul cerului și al vremii, care a devenit mai târziu liderul panteonului grecesc. Ceramica descoperită lângă schelet datează din secolul XI î.Hr.