Arme chimice în Siria: „Toate opţiunile” sunt pe masă, avertizează un demnitar american

Un înalt demnitar american a afirmat joi că 'toate opţiunile' sunt pe masă în dosarul sirian, după ce Casa Albă a evocat pentru prima dată că este posibil ca regimul condus de Bashar Al-Assad să fi recurs la arme chimice, informează AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
25 apr. 2013, 20:53
Arme chimice în Siria: „Toate opţiunile” sunt pe masă, avertizează un demnitar american

Demnitarul, sub acoperirea anonimatului, a reamintit că executivul american doreşte să fie absolut sigur că au fost folosite astfel de arme, înainte de a trage concluzia că ‘linia roşie’ trasată de preşedintele Barack Obama a fost depăşită de către Damasc.

‘Ne vom consulta îndeaproape cu prietenii şi aliaţii noştri, mai pe larg cu comunitatea internaţională, precum şi cu opoziţia siriană pentru a stabili care este cea mai bună modalitate de a acţiona’, a explicat el în cursul unei teleconferinţe de presă.

‘Nu doresc să mă lansez în ipoteze la ora actuală, însă este evident că toate opţiunile sunt pe masă în ce priveşte reacţia noastră’, a adăugat demnitarul.

‘Aceasta ar putea acoperi o gamă largă de activităţi (…) care includ la ora actuală iniţiative diplomatice, asistenţă acordată opoziţiei, însă la solicitarea preşedintelui (Obama) există alte posibilităţi pentru care ne pregătim şi pe care va trebui să le luăm în considerare atunci când vom stabili că au fost folosite arme chimice’, a menţionat el.

Liderul de la Casa Albă a avertizat în repetate rânduri regimul preşedintelui Al-Assad în legătură cu utilizarea armelor chimice, afirmând, la 20 martie, în Israel, că ar fi vorba despre ‘o gravă şi tragică greşeală’ şi că o asemenea evoluţie a evenimentelor ‘ar schimba regulile jocului’. El s-a mai referit, de asemenea, la ‘liniile roşii’ pe care Damascul nu trebuie să le depăşească.