Aşa scapi de chisturi ovariene şi de fibroame fără medicamente

Menstruații neregulate, dificultăți la urinare sau dureri în timpul actului sexual sunt doar câteva dintre simptomele chisturilor ovariene, iar un consult de specialitate este esențial pentru evitarea eventualelor complicații asociate acestei afecțiuni.

10 feb. 2016, 20:21
Aşa scapi de chisturi ovariene şi de fibroame fără medicamente

Chisturile sunt formaţiuni benigne care se dezvoltă la nivelul ovarelor. Au aspectul unor saci rotunzi de dimensiuni variabile, de cel puţin 3 cm cu pereţi subţiri, plini cu un lichid limpede. Aceste chisturi se observă pe suprafaţa ovarelor ca nişte mici umflături. Stabilirea naturii chisturilor este foarte importantă, acest criteriu permite evaluarea corectă a evoluţiei (benignă sau malignă), potrivit doctorulzilei.ro.

Există două tipuri de chisturi ovariene: funcționale și anormale. Chisturile funcționale apar ca urmare a funcționării anormale a ovarelor, fiind și cel mai frecvent tip de chisturi ovariene. Chisturile se pot forma în orice moment al ciclului menstrual.

Chisturile anormale se prezintă în trei categorii: chistadenom (se dezvoltă din celulele de la suprafața ovarelor), endometrial și dermoid.

Deoarece principala cauză a apariției acestei afecțiuni este dezechilibrul hormonal, specialiștii în medicină naturistă recomandă câteva plante care restabilesc balanța hormonală. Important este să ceri sfatul medicului înainte de a apela la acest tip de tratamente.

1. plantele cu un conţinut crescut de fitoprogesteron, precum zmeurul, yam şi vitex agnus castus

2. plantele cu acţiune reglatoare asupra aparatului genital feminin, foarte eficiente pentru această afecţiune: creţişoara, coada-şoricelului, gălbenelele, urzica moartă albă şi batranis

3. plantele antiinflamatoare pelvine: năpraznicul, urzica vie, sânzienele, traista-ciobanului, cimbrişorul şi mugurii de plop.

Toate acestea se folosesc sub formă de ceaiuri, de tincturi şi de pulbere fină. Se mai pot folosi: gemoderivatul din mlădiţe de zmeur (câte 50 de picături de două ori pe zi), supozitoarele cu răşină de brad şi de propolis-carpicon, câte unul pe zi, şi băile de şezut cu infuzii de coada-calului şi de coada-şoricelului (câte 20-30 de minute seara, la culcare).

Totodată, valoarea terapeutică a salviei se datorează elementelor sale componente, printre care se numără uleiuri volatile, tanin, răşină, vitaminele B1 şi C, azotatul de potasiu şi substanţe asemănătoare hormonilor estrogeni. Infuzia de salvie aduce numeroase beneficii organismului: întăreşte sistemul imunitar, combate transpiraţia abundentă şi contribuie la menţinerea echilibrului endocrin. De asemenea, datorită proprietăţilor antiseptice, tratamentul cu infuzie de salvie (câte două căni pe zi) combate infecţiile din organism.

În asociere cu alte plante antitumorale (năpraznic, brusture, vâsc), infuzia de brânca-ursului este benefică în tratamentul chisturilor ovariene şi în regenerarea celulelor organismului. Rezultate foarte bune se obţin prin administrarea infuziei combinate, care se prepară dintr-un amestec de două linguriţe de plantă şi de seminţe. Acestea se macerează în 100 ml de apă rece şi se lasă de seara până dimineaţa. Apoi se filtrează şi, peste plantele care s-au macerat, se adaugă 150 ml de apă clocotită. După 15 minute, se amestecă cele două preparate. Zilnic se consumă câte o cană din această infuzie combinată, cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale.

Un gram de lucernă conţine între 20.000 şi 40.000 U.I. de vitamina K. Aceasta ajută la dizolvarea cheagurilor de sânge, previne hemoragiile şi, de aceea, lucerna este recomandată în tratarea chisturilor ovariene. În plus, această plantă conţine zinc, seleniu şi cupru, minerale care lipsesc din organismul femei-lor cu chisturi ovariene sau cu fibroame uterine.

Citeşte şi Ce trebuie să ştii despre chisturi