Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor: Partea veche a Bucureştiului se va închide pentru reabilitare

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor, Sorin Mierlea, a declarat, vineri, că legea de interzicere a organizării de activități care presupun aglomerări de persoane în săli cu risc seismic este bună și reprezintă o normalizare.

20 nov. 2015, 13:13
Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor: Partea veche a Bucureştiului se va închide pentru reabilitare

Președintele Klaus Iohannis a promulgat marți Legea pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcțiilor existente care prevede că „se interzic organizarea și desfășurarea de activități permanente și/sau temporare în spațiile prevăzute la art. 2 alin. (5) lit. a) și altele asemenea, care implică aglomerări de persoane, până la finalizarea lucrărilor de intervenție realizate în scopul creșterii nivelului de siguranță la acțiuni seismice a construcției existente”.

Cred că este o lege bună. (…) Consider că este o normalizare și o europenizare a acestor tipuri de activități„, a spus Sorin Mierlea, cu prilejul unei conferințe a asociațiilor de proprietari.

Potrivit acestuia, dacă „va fi lege pentru toți” centrul vechi din Capitală aproape se va închide.

Tot ce înseamnă partea veche a orașului din punct de vedere al activităților comerciale se va închide până când vor fi reabilitate și astfel vom avea probabil clădiri mai frumoase, mai bune și, în primul rând, mai sigure pentru cetățean, fiindcă nu vreau să merg nici la teatru, nici la restaurant, nu vreau să îmi trimit copilul nici la școală, nici într-un club și să mă trezesc că mă duc să îl recunosc la morgă. Din această perspectivă, cred că este o obligație să înțelegem că respectarea legii trebuie să fie pentru toți”, a spus Mierlea.

La rândul său, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, Mihai Mereuță, și-a exprimat aprecierea pentru legea de interzicere de activități în săli ce necesită lucrări de consolidare.

Este foarte bine, trebuia să fie de la început așa, dar, odată cu consolidarea acesta în legătură cu care ne lamentăm, poate ne apucăm și o și facem și aici este în egală măsură vina proprietarilor, dar și a autorităților care ani de zile au fost prost organizate„, a declarat Mereuță.

„Toate cele 372 de clădiri expertizate tehnic și încadrate în clasa I de risc seismic necesită intervenție pentru reducerea riscului seismic, dar cu finanțare din alocații de la bugetul de stat numai cele 187 cu pericol de prăbușire. Dintre aceste 187 de clădiri, asociațiile de proprietari de locuințe din 65 de imobile au depus solicitări pentru luare în evidențe și includere în programe de acțiuni”, informa Primăria Capitalei, în decembrie 2014.