Risc seismic în școli: Cronica unui dezastru anunțat și miza reconstrucției

Sute de clădiri școlare din România, în special din București și din zonele cu vulnerabilitate seismică ridicată, reprezintă un pericol iminent pentru siguranța a zeci de mii de elevi și profesori. Lipsa cronică de investiții și blocajele birocratice au lăsat moștenire un parc imobiliar educațional învechit și șubrezit. Ce facem în această situație?
Alina Costache
09 iul. 2025, 14:07
Risc seismic în școli: Cronica unui dezastru anunțat și miza reconstrucției

Conform celor mai recente date centralizate de Ministerul Educației, peste 1.600 de clădiri școlare sunt încadrate în expuse unui nivel de hazard seismic ridicat. La un cutremur major, similar celui din 1977, aceste clădiri sunt predispuse la prăbușire. Bucureștiul, capitala europeană cu cel mai mare risc seismic, se află, firesc, în epicentrul acestei probleme. Aici, zeci de școli și grădinițe, multe dintre ele clădiri monument istoric construite la începutul secolului XX, fără o consolidare reală de zeci de ani, continuă să fie folosite zilnic. Pericolul nu se limitează însă la Capitală; județe precum Vrancea, Galați, Buzău, Prahova și Iași se confruntă cu riscuri similare, mii de copii mergând la cursuri în clădiri care le pot deveni capcane.

 

Cauzele paraliziei: subfinanțare, birocrație și un ping-pong al responsabilității

De ce s-a ajuns aici? Răspunsul este un amestec toxic de nepăsare, subfinanțare cronică și un labirint birocratic. Programele naționale de consolidare s-au mișcat cu o lentoare exasperantă. Procesul este anevoios: de la realizarea expertizei tehnice, la obținerea avizelor, proiectare, licitație publică și, în final, execuția lucrărilor pot trece ani de zile. În acest timp, responsabilitatea este frecvent pasată între administrațiile locale (primării de sector sau de municipiu) și autoritățile centrale, în timp ce clădirile continuă să se degradeze. Părinții și profesorii trag semnale de alarmă, dar de cele mai multe ori se lovesc de un zid al nepăsării administrative și de promisiuni fără acoperire.

 

O soluție radicală în Sectorul 3: Cazul școlii „Neagoe Basarab”

După ani de inacțiune la nivel central, un caz specific din București scoate în evidență atât gravitatea pericolului, cât și o cale de urmat. Este vorba despre școala gimnazială „Neagoe Basarab” din Sectorul 3. Aflată timp de mulți ani în administrarea Primăriei Capitalei, clădirea era o bombă cu ceas. După ce școala a fost preluată în administrarea Primăriei Sectorului 3, administrația a comandat de urgență o expertiză tehnică pentru a evalua starea reală a structurii. Rezultatele au fost șocante și au confirmat cele mai negre temeri: clădirea se afla în risc de colaps. Nu era vorba despre o simplă nevoie de reabilitare, ci de un pericol iminent pentru oricine ar fi pășit în interior. Surse din cadrul primăriei au descris o realitate înfiorătoare: existau fisuri structurale atât de largi și de profunde, încât puteai introduce o mână în ele.

Concluzia experților a fost clară: consolidarea vechii clădiri, veche de peste 70 de ani și grav afectată, ar fi fost nu doar extrem de costisitoare, ci și nesigură pe termen lung. Așa că administrația locală a luat o decizie drastică, dar necesară: demolarea completă a vechii structuri și construirea de la zero a unei școli noi. Decizia reprezintă un model de asumare a responsabilității. În locul unei cârpeli care ar fi prelungit agonia și riscul, s-a optat pentru o soluție sigură și durabilă. Pe vechiul amplasament va fi ridicată o unitate de învățământ modernă, proiectată să respecte toate normativele de siguranță actuale, oferind elevilor și profesorilor un mediu de învățare sigur și adaptat secolului XXI.

Cazul școlii „Neagoe Basarab” ar trebui să devină un punct de cotitură în abordarea națională a acestei probleme. Pentru multe dintre clădirile vechi și extrem de degradate, reconstrucția poate fi o opțiune mai rapidă, mai sigură și, pe termen lung, mai eficientă din punct de vedere economic decât consolidările interminabile.

Siguranța copiilor nu este negociabilă. Este nevoie de o strategie națională curajoasă, care să includă un audit tehnic la sânge, un mecanism accelerat pentru cazurile de pericol iminent și, mai presus de toate, asumarea răspunderii.

DailyBusiness
VIDEO Furtună devastatoare la Sinaia. Acoperișuri smulse, copaci căzuți și DN1 blocat de vijelie
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Ce salariu de la stat primește mâna dreaptă a lui Nicușor Dan, milionarul Dragoș Anastasiu
Capital.ro
Călin Georgescu, îngrozit. A anunțat imediat după arestare: Ca tată, aceste subiecte sensibile...
Playtech.ro
Un ploieștean a primit o amendă de 4.000 de lei după ce și-a renovat locuința. Ce greșeală a făcut
DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Adevarul
Recomandările Europei pentru România, traduse de un cunoscut economist: „Concediați 20% din bugetari, inclusiv din sistemul de Educație”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
AUR vrea să dărâme Guvernul. Cutremur în politică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Furtunile au făcut prăpăd la Sinaia. Stațiunea a fost măturată de vijeliile puternice: drumuri blocate, copaci căzuți și acoperișuri smulse de pe bloc
Cancan.ro
MESAJUL transmis de Adrian Brîncoveanu, după ce Andreea Marin a confirmat despărțirea lor. Unde s-a retras, de fapt
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
S-a stins cea mai iubită și apreciată actriță ale scenei și filmului românesc. O țară întreagă o plânge. Nu va fi uitată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Reacții dure după moartea violentă a Sorinei Lupșa. Judecătoarea s-a aruncat în gol de la etajul 7: „Ăștia care aplaudați, aveți sângele ei pe mâinile voastre”
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Bacteria mortală, apărută din nou în România. E alertă la Ministerul Sănătății!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)