Asociaţia Psihologilor, în cazul poliţistului pedofil: Testarea nu vizează evaluarea clinică, ci potrivirea cu postul

Asociaţia Psihologilor din România arată, într-un comunicat de presă, că testările psihologice care se fac în poliţie nu vizează şi evaluarea clinică, ci dacă persoana se potriveşte cu postul, iar dacă procesul nu se abate şi asupra afecţiunilor mintale, aceste probleme nu vor fi detectate.

RomaniaTV.net
10 ian. 2018, 15:41
Asociaţia Psihologilor, în cazul poliţistului pedofil: Testarea nu vizează evaluarea clinică, ci potrivirea cu postul

„Testarea în Poliţia Română şi alte instituţii similare nu vizează neapărat evaluarea clinică. Un proces de evaluare psihologică este întotdeauna eficient doar pentru obiectivele pentru care a fost gândit. În multe instituţii, procesul de evaluare psihologică este gândit pentru a evalua potrivirea cu postul, iar testele evaluează de exemplu dacă persoana evaluată are aptitudini dezvoltate la nivelul dorit de angajator. Dacă procesul de evaluare nu vizează obiective din domeniul afecţiunilor mintale, este clar că acestea nu vor fi detectate”, reiese dintr-un comunicat al Asociaţiei Psihologilor din România, remis miercuri MEDIAFAX.

Psihologii menţionează că obiectivele de evaluare sunt stabilite mai degrabă de decidenţi, spunând că psihologii nu pot evalua decât ceea ce li se cere.

De asemenea, potrivit sursei citate, instituţiile statului nu folosesc teste la standarde ridicate din motive financiare.

„Este cunoscut faptul că multe din instituţiile statului român nu utilizează întotdeauna teste standarde de aur din constrângeri bugetare. Aceste instrumente sunt protejate de drepturi de proprietate intelectuală şi presupun o plată către autori sau deţinătorii de licenţă pentru orice utilizare a testului. La fel, ca în multe alte domenii de funcţionare în care se confruntă cu presiuni bugetare, şi acesta este un domeniu în care unele din instituţiile statului român nu pot accesa servicii de top. Atunci când utilizează totuşi astfel de teste performante, de obicei le rezervă pentru cazuri foarte serioase iar nu pentru testarea periodică a angajaţilor”, se mai arată în comunicatul asociaţiei.

Asociaţia Psihologilor specifică şi faptul că, pentru fiecare caracteristică psihologică, există zeci sau sute de teste şi nu toate sunt valide, testele recunoscute de comunitatea ştiinţifică drept „standarde de aur” în evaluare fiind foarte puţine.

În ceea ce priveşte pregătirea psihologilor, care se ocupă de testarea poliţiştilor, asociaţia consideră că aceştia sunt capabili să realizeze acest proces de evaluare, de multe ori, activitatea lor fiind îngreunată de lipsa instrumentelor necesare.

„Suntem convinşi de pregătirea profesională adecvată a colegilor noştri psihologi care activează în diversele instituţii ale statului. Într-adevăr, cel mai bun test nu este decât atât de bun pe cât este de bun psihologul care îl utilizează. În acelaşi timp, fără instrumente profesioniste, calitatea profesională a psihologului nu se poate manifesta”, este precizat în comunicat.

Eugen Stan, poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei, acuzat că a agresat doi copii într-un lift al unui bloc din cartierul bucureştean Drumul Taberei, a fost arestat, marţi, pentru 30 de zile. El este încarcerat în Arestul Poliţiei, unde stă în celulă cu alţi doi inculpaţi. 

Potrivit procurorilor Parchetului Capitalei, pe 5 ianuarie 2018, între 10:10-10:55, în incinta unui bloc din sectorul 6 – în lift şi pe palierul etajului 8 -poliţistul a pupat-o pe obraji, pe gură şi în zona abdominală şi i-a pus mâna în zonele intime fetiţei în vârstă de cinci ani şi l-a pupat pe obraji pe băiatul în vârstă de 9 ani.

Tot poliţistul de la Rutieră este cel care a agresat şi o fetiţă de 7 ani, în 2012, în cartierul 6 al Capitalei. Mai exact, Eugen Stan este acuzat de procurori că, pe 22 octombrie 2012, tot în incinta unui bloc din sectorul 6 – în lift şi pe scările care asigură legătura între etajele 4 şi 5 ale imobilului, a pupat-o pe gură şi a luat-o în braţe pe fetiţa de 7 ani şi, profitând de faptul că aceasta aceasta era minoră, a determinat-o să-i atingă organul sexual.

Fapta din 2012 făcea obiectul unui dosar penal cu autor necunoscut instrumentat atunci de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Procurorii au efectuat, în acest dosar, începând cu 24 octombrie 2012, acte de urmărire penală în vederea identificării autorului. Astfel, au fost vizionate imaginile surprinse de zeci de camere de supraveghere instalate în zona comiterii faptei, au fost distribuite fotografii ale autorului la unităţile de poliţie din Bucureşti, în vederea prezentării acestora populaţiei, în perioada 2012- 2017 au fost efectuate expertize genetice cu privire la 15 persoane ale căror semnalmente sau profil personal corespundeau cu cele ale autorului faptei,au fost verificate în bazele de date circa 300 de persoane care corespundeau profilului autorului şi au fost verificate 70 de informaţii primite de la public sau lucrători de poliţie.

Premierul Mihai Tudose a decis miercuri să nu-l demită pe Bogdan Despescu de la conducerea Poliţiei Române, după ce ministrul Internelor Carmen Dan a solicitat schimbarea acestuia ca urmare a scandalului provocat în Poliţie de cazul poliţistului arestat pentru 30 de zile, acuzat fiind că ar fi agresat sexual doi copii într-un bloc din cartierul bucureştean Drumul Taberei.

Premierul a anunţat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, că în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria i-a solicitat lui Bogdan Despescu să prezinte, în următoarea săptămână, un plan de măsuri legat de remedierea situaţiei.