ATAC TERORIST ÎN NEW YORK: 8 persoane au murit după ce un individ a intrat cu maşina în trecători. Atacatorul a acţionat în numele ISIS

Alertă de securitate în New York, Manhattan. Opt persoane au murit şi alte 11 au fost rănite după ce un individ a intrat pe contrasens cu o camionetă închiriată într-o pista de biciclişti, lovind şi trecători. După ce a lovit un autobuz de şcoală, şoferul camionetei a coborât şi a deschis focul la întâmplare. Poliţiştii confirmă că este un act premeditat, posibil terorist. 

RomaniaTV.net
31 oct. 2017, 19:52

UPDATE Autorul atacului din New York soldat cu moartea a opt persoane şi cu rănirea altor 11, uzbekul Sayfullo Habibullaevic Saipov, era căsătorit, avea doi copii, lucra pentru Uber şi locuia în prezent în New Jersey, scrie The Guardian, preluat de News.ro.

Saipov, care a intrat în SUA în 2010, a locuit pe rând în Ohio, Florida şi apoi în Patterson, New Jersey.

Dilfuza Iskhakova, care locuieşte în Cincinnati, Ohio, a declarat pentru The Guardian că bărbatul a stat cu ea timp de câtva luni, în urmă cu şase ani, la sosirea din Uzbekistan. 

„Părea un băiat amabil, dar nu vorbea prea mult”, povesteşte Iskhakova, adăugând că tânărul doar pleca şi venea de la serviciu, el lucrând la un depozit.

Citeşte şi: Primele imagini cu atacatorul din New York VIDEO

Iskhakova a mai susţinut că, la momentul la care l-a cunoscut, Saipov depusese cererea pentru obţinerea cărţii verzi, care îi asigura drept de rezidenţă permanentă în SUA.

Dilfuza Iskhakova a precizat că familia sa pierdut legătura cu Saipov şi că acesta s-ar fi mutat din Ohio în Florida şi apoi în zona New York şi că în prezent este căsătorit şi are doi copii.

Uber a confirmat că bărbatul trecuse de verificările pentru a putea deveni unul dintre şoferii săi şi a anunţat că i s-a blocat accesul la aplicaţie. De asemenea, compania a spus că a luat legătura cu echipa care investighează atacul de la New York, pentru a furniza toate datele necesare, declarându-se totodată oripilată de acest atac.

Citeşte şi: Autorul atacului de la New York era căsătorit şi avea copii. Era şofer pe taxiurile Uber

UPDATE: Cinci argentinieni şi o femeie din Belgia se numără printre cele opt persoane ucise marţi, la New York, după ce un vehicul a intrat pe o alee destinată pietonilor şi bicicletelor în New York, scrie The Guardian.

ATENTAT NEW YORK: Cinci argentinieni şi o femeie din Belgia, printre cei ucişi în atacul din Manhattan

UPDATE. CNN: În maşina atacatorului de la New York a fost găsit un bilet în care afirma că a acţionat în numele ISIS. Biletul a fost găsit în maşina cu care a intrat în mulţime şi era scris în limba engleză. >Suspectul se numeşte Sayfullo Habibullaevic Saipov, are 29 de ani şi este de origine uzbekă, venind în SUA în 2010. El era din Tampa, Florida.


 
Sayfullo Habibullaevic Saipov

UPDATE: Preşedintele SUA Donald Trump afirmă, într-o postare pe Twitter, că la New York, se pare că a avut loc un alt atac al unei persoane foarte bolnave şi demente, dând asigurări că oamenii legii se ocupă de acest caz.

„Se pare că în New York a avut loc un alt atac al unei persoane foarte bolnave şi demente.(…) Nu în SUA!”, scrie Trump, dând asigurări că oamenii legii se ocupă de acest caz.
El a mai afirmat că nu trebuie să se permită ca ISIS să pătrundă în SUA după ce afost înfrânt în Orientul Mihlociu sau în alte zone.
„Nu trebuie să permitem ISIS să revină sau să intre în ţara noastră după ce a fost înfrânt în Orientul Mijlociu sau oriunde altundeva. Destul!”, a mai scris Donald Trump.


Poliţiştii new-yorkezi l-au împuşcat în abdomen pe suspect, fiind apoi preluat în custodie, conform declaraţiilor purtătorului de cuvânt al poliţiei americane. 

Autorul atacului comis marţi după-amiază în zona Manhattan din New York a strigat o sintagmă folosită de teroriştii islamişti.

Opt persoane au murit, şase au fost declarate decedate la faţa locului, în timp ce alte două ce au fost transportate la spital. Primul bilanţ prezintă 11 răniţi, preluaţi de la faţa locului, însă se aşteaptă ca numărul acesta să crească din cauza busculadei create de accident şi împuşcături. Persoanele rănite nu prezintă răni care să le pună viaţa în pericol.

FBI a preluat conducerea anchetei.

Incidentul a avut loc în zona străzilor West / Chambers, în apropierea Liceului Stuyvesant, la sute de metri de Memorialul naţional 11 Septembrie, informează News 4.

Un vehicul a lovit mai multe persoane. Există numeroase persoane decedate sau rănite. Vehiculul şi-a continuat parcursul spre sud, intrând în coliziune cu un autobuz de şcoală. Suspectul a ieşit din vehicul şi a început să tragă la întâmplare cu două arme pe care le deţinea. Acesta a fost împuşcat de agenţi şi se află în custodie”, a precizat Poliţia.

După ce a lovit bicicliştii şi trecătorii, şoferul a intrat intenţionat într-un autobuz de şcoală, în care se aflau trei copii şi un profesor. Aceştia au fost răniţi şi transportaţi la spital.

„Nu-i vom lăsa pe teroriști să câștige”, a declarat primarul New York-ului, Bill de Blasio.

 

Poliţia a confirmat că atacul a fost unul deliberat, de tip terorist.

Potrivit martorilor, suspectul avea două arme, iar când a coborât din camionetă după coliziune nu sângera, dar părea frustrat, panicat, dar şi confuz.

Atacul comis marţi după-amiază în oraşul american New York pare a fi un act specific organizaţiei teroriste sunnite Stat Islamic, afirmă Rita Katz, directorul Institutului american SITE, specializat în monitorizarea mesajelor transmise online de grupuri islamiste.

Nu există nicio revendicare a unui grup terorist după atacul din New York. Cu toate acestea, stilul atacului – utilizarea unui vehicul – se potriveşte actelor inspirate de organizaţia teroristă ISIS” (Stat Islamic în Irak şi Siria), a declarat Rita Katz prin Twitter, potrivit mediafax.ro.