ATAC TERORIST FRANŢA. Imagini CUTREMURĂTOARE din timpul atentatelor GALERIE FOTO

ATAC TERORIST FRANŢA. Mai multe explozii şi incidente armate au avut loc, vineri seară, în centrul Parisului. Peste 200 de persoane au fost rănite şi cel puţin 128 au murit în ŞAPTE atacuri teroriste

14 nov. 2015, 12:44

ATAC TERORIST FRANŢA. Cel puţin 128 de persoane au fost ucise în urma unor atentate teroriste multiple ce au avut loc, vineri seară, în mai multe zone din Paris. Potrivit ultimelor informaţii, aproximativ 100 de persoane au fost ucise în urma unei luări de ostatici la sala de spectacole Bataclan, unde avea loc un concert al grupului hard rock Eagles of Death Meta.

Cel puţin două explozii, comise aparent de terorişti sinucigaşi, au avut loc în zona stadionului „Stade de France”, în timpul unui meci de fotbal între reprezentativele Franţei şi Germaniei. În paralel, teroriştii au deschis focul cu arme automate la restaurante şi terase din zonele Bichat, Charonne şi Bataclan, situate în centrul Parisului.

Vezi: Noi înregistrări ŞOCANTE din timpul atentatelor. Victimele sunt târâte pe stradă într-o baltă de sânge VIDEO

În cursul atentatelor, teroriştii au strigat Allah e mare şi au spus că atacurile sunt o pedeapsă pentru acţiunile franţei în Siria.

 
Ambasada României în Franța: „Dacă dețineți informații despre cetățeni români care se află într-o situație de urgență generată de atentatele în curs, contactați Ambasada României la Paris pe numerele: +33 (0) 68 07 13 729 și +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email [email protected].”

 
Vineri noapte, pe Stade de France, se disputa un meci amical între selecționatele de fotbal ale Germaniei și Franței, cu participarea șefului statului francez. Pentru o parte dintre autorii intelectuali ai atentatelor era vorba, evident, de lansarea unui „mesaj” sângeros în imediata apropiere a unui stadion de fotbal unde se aflau nu mai puțin de 80.000 de suporteri. Scopul a fost ca atentatele din Paris să capete o dimensiune mondială, scrie publicație citată.

Celelalte atentate comise de atacatori sinucigași au avut loc în apropiere de Bazilica Saint-Denis, unul dintre marile temple istorice ale creștinătății europene, unde se află înhumați mulți regi ai Franței.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, cartierul La Plaine Saint-Denis a oferit adăpost multor imigranți spanioli și italieni. Aici, încă mai există o zonă care se numește „mica Spanie”. Însă de câțiva ani, Saint-Denis s-a transformat într-o enclavă musulmană, iar în mica piață volantă care se organizează în fiecare sfârșit de săptămână în fața Bazilici majoritatea vânzătorilor sunt musulmani.

Stade de France: Acesta a fost cadrul urban ales de teroriști pentru a-și detona bombele, în încercarea de a semăna panica în rândul suporterilor veniți să vadă meciul dintre Franța și Germania. Inițial, publicul a ignorat exploziile, fără să înțeleagă prea bine ce anume se întâmplă în afara stadionului. Încet-încet, zvonul despre atentate teroriste a început să se răspândească în tribune.

Autoritățile au decis să anunțe o pauză scurtă, după care au cerut continuarea partidei. Acest calm administrativ a avut efectul scontat: s-a evitat panica, iar forțele de securitate au putut organiza evacuarea terenului de joc în condiții de siguranță acceptabile.

Au existat momente de tensiune și îngrijorare, când mai multe elicoptere ale jandarmeriei au început să survoleze și să „perie” zona, când partida deja se încheiase. În cele din urmă, sute de spectatori s-au îndreptat spre teren strigând: „Au atacat stadionul cu bombe! Sunt atacuri și focuri de armă în Paris!”, însă panica a fost adusă sub control destul de rapid.

Vaticanul condamnă atacurile din Paris, despre care a spus ca sunt „violente teroriste bolnave” si a cerut un raspuns decisiv pentru a opri raspandirea „urii criminale”.