Atacatorul de la Munchen a cumpărat arma de pe deep web şi a pregătit atacul timp de un an

David Ali Sonboly, tânărul germano-iranian care a ucis vineri seară nouă persoane într-un mall din Munchen și apoi s-a sinucis, și-a cumpărat pistolul semiautomat de pe deep web (așa-zisul internet ascuns, partea nevăzută a internetului). El s-a documentat temeinic în privința împușcăturilor în masă şi şi-a pregătit atacul timp de un an, a declarat duminică ministrul de interne bavarez Joachim Herrmann.

24 iul. 2016, 13:14
Atacatorul de la Munchen a cumpărat arma de pe deep web şi a pregătit atacul timp de un an

Tânărul de 18 ani avea salvată pe computerul său o copie a manifestului extremistului norvegian Anders Behring Breivik, care în urmă cu cinci ani a comis un dublu atac la Oslo și în insula vecină Utoya, ucigând 77 de oameni. Totodată, Sonbloy a călătorit „acum un an sau doi” la o școală din orașul Winnenden (sud-vestul Germaniei), scena unui atac armat în 2009, a spus Joachim Herrmann, transmite DPA, preluată de Agerpres.

Acolo, amintește EFE, în 2009 un adolescent de 17 ani, Tim Kretschmer, a ucis 15 persoane din fostul său liceu. Încolțit de poliție, Kretschmer s-a sinucis după o urmărire de 40 de kilometri, îmbrăcat în uniformă paramilitară și înarmat cu un pistol Beretta cu care ucisese cu sânge rece nouă elevi și șase profesori.

Potrivit DPA, șeful poliției din Bavaria, Robert Heimberger, a declarat că tânărul nu și-a ales în mod special victimele și că tinerii pe care i-a ucis nu îi erau colegi de clasă. Heimberger a confirmat că Sonboly plănuia atacul de un an. La rândul său, procurorul Thomas Steinkraus-Koch a menționat că asasinul nu era motivat de vreo ideologie politică și că și-a ales victimele la întâmplare.

Totodată, procuratura germană a mai informat duminică că tânărul se afla sub tratament psihiatric pentru anxietate și depresie și avea medicamente în casă, dar nu se știe dacă le și lua, transmite EFE.

Citeşte şi: ATAC ARMAT în Munchen: Bilanţul persoanelor rănite a urcat la 35