Ataşatul militar al Rusiei la Chişinău, convocat la Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Ce i s-a cerut

Atașatul militar al ambasadei Federației Ruse la Chișinău, colonelul Igor Dovbnea, a fost convocat la Ministerul Apărării al Republicii Moldova, unde i s-a solicitat să se abțină de la a participa la orice fel de activități realizate de Tiraspol și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) în republica separatistă, în caz contrar urmând să-i fie retras mandatul de activitate al acestuia, potrivit Deschide.md.

11 nov. 2016, 18:36
Ataşatul militar al Rusiei la Chişinău, convocat la Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Ce i s-a cerut

Șeful Direcției politică de apărare și planificare a apărării (DPAPA) din cadrul Ministerului Apărării al Republicii Moldova, colonelul Alexandru Harea, a avut vineri o întrevedere cu atașatul militar al Federației Ruse, colonelul Igor Dovbnea, la sediul ministerului.

Șeful DPAPA a prezentat îngrijorările conducerii Ministerului Apărării privind ‘atitudinea neglijentă și indiferentă’ a oficialului militar rus față de solicitările și nemulțumirile prezentate în cadrul convocărilor care au avut loc anterior: desfășurarea ilegală, în raioanele de est ale Republicii Moldova, a unor exerciții și competiții comune ale așa-numitelor forțe speciale transnistrene și unităților GOTR.

Colonelul Harea a declarat că, în aceste condiții, continuarea relațiilor în maniera respectivă este în detrimentul cooperării bilaterale dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Șeful DGPAPA a precizat că Ministerul Apărării a informat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova în legătură cu această situație, solicitând sesizarea Ambasadei Federației Ruse în legătură cu atitudinea oficialului militar rus. În cazul continuării unor astfel de acțiuni, Ministerul Apărării va cere retragerea mandatului de activitate al acestuia.

Citeşte şi Alegeri în Republica Moldova: Peste 2.500 de transnistreni au votat în alegerile de duminică

Trupele regimului separatist de la Tiraspol și cele ruse dislocate în Transnistria au întețit semnificativ frecvența aplicațiilor militare pe care le desfășoară în regiune. În replică, autoritățile de la Chișinău au cerut de mai multe ori explicații Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, asemenea acțiuni, în care sunt implicate forțe militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova și subdiviziuni militare și paramilitare ale unei entități pseudostatale nerecunoscute de nimeni, sunt provocatoare și inadmisibile, constituie o sfidare la adresa mecanismelor de pacificare din regiune și subminează suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.