ATENTAT dejucat la Târgu Secuiesc. Un român de etnie maghiară plănuia să detoneze o bombă la parada de Ziua Naţională

Un atentat a fost dejucat, marţi, la Târgu Secuiesc, de poliţiştii de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate. Un român de etnie maghiară, membru al formaţiunii extremiste ”Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria, a fost arestat preventiv, acesta fiind acuzat că intenţiona să detoneze un dispozitiv exploziv improvizat, marţi, la Parada de Ziua Naţională organizată la Târgu Secuiesc.

01 dec. 2015, 13:10
ATENTAT dejucat la Târgu Secuiesc. Un român de etnie maghiară plănuia să detoneze o bombă la parada de Ziua Naţională

UPDATE: Curtea de Apel București a decis marți arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Beke Istvan Attila, cetățeanul român de etnie maghiară reținut de procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc.

UPDATE Persoana reținută de către procurorii DIICOT în legătură cu intenția de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestația de 1 Decembrie de la Târgu Secuiesc se numește Beke Istvan Attila, fiind vorba de un cetățean român de etnie maghiară, au declarat, pentru Agerpres surse judiciare.

Potrivit surselor menționate, la perchezițiile efectuate de către autoritățile judiciare în legătură cu acest caz au fost găsite la un poligon de antrenament air soft de lângă Covasna unele materiale pirotehnice și electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre și care sunt interzise pentru deținere.

Astfel, au fost găsite 400 materiale pirotehnice de categoria III și categoria II, dispozitive electronice de inițiere temporizare a impulsurilor electronice, precum și dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte și amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru deținere, au mai menționat sursele respective.

Procurorii DIICOT au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a lui Beke Istvan Attila „sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tentativă la infracțiunea de acțiuni împotriva ordinii constituționale și nerespectarea regimului materiilor explozive”. Bărbatul este membru al formaţiunii extremiste „Mişcarea de Tineret 64 de Comitate” din Ungaria.

„În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura naționalist-extremistă „Mișcarea de Tineret 64 de Comitate” – HVIM Ungaria le promovează în Transilvania în scopul realizării, inclusiv prin acte de violență îndreptate împotriva cetăţenilor români și a bunurilor acestora, dezideratului de îngreunare/împiedicare a autorităților române în actul de exercitare a puterii de stat în zona așa-zisului „Ținut Secuiesc”, ca etapă a procesului ce vizează refacerea „Ungariei Mari”, inculpatul B. I. A., membru marcant al extensiei în România a HVIM Ungaria, și-a asumat, şi ulterior a procurat mijloacele și instrumentele necesare confecționării unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intenționa să-l detoneze în public, pe raza localității Târgu Secuiesc, pe parcursul desfășurării manifestației prilejuite de sărbătorirea zilei de 1 Decembrie.

Citeşte şi: PARADA 1 Decembrie. O alarmă falsă la 112 a anunţat că un bărbat înarmat se află în apropierea lui Iohannis

Materialele şi dispozitivele ridicate la percheziţiile efectuate ar fi fost apte să pună în pericol cetăţenii români şi bunurile acestora, acţiunile inculpatului fiind stopate prin măsurile legale dispuse de către procurorii D.I.I.C.O.T. cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii”, se precizează înte-un comunicat DIICOT.

Acţiunea a fost efectuată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul IPJ Covasna şi Jandarmeriei Braşov.

REACŢIA SRI

„A existat o tentativă de atentat terorist pe care DIICOT, cu sprijinul SRI, a dejucat-o. Atentatul urma să aibă loc astăzi de Ziua Națională a României. Era un dispozitiv explozibil improvizat. Aveam cunoaștere despre acest lucru cu două luni în urma. În niciun moment, nu a fost pusă in pericol integrijitatea românilor”, a declarat Ovidiu Marincea, purtător de cuvânt al SRI, a o emisiune televizată.