CSM a dat aviz negativ pe cererea de revocarea a procurorului general. Replici acide între Augustin Lazăr şi Tudorel Toader, la CSM

Secţia pentru procurori a CSM a dat, luni, un aviz negativ cererii lui Tudorel Toader de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr. Potrivit unor surse citate de România TV, scorul a fost 5 voturi la unu. Avizul CSM este consultativ. Decizia vine după un schimb dur de replici între Augustin Lazăr şi ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, în timpul audierilor. Augustin Lazăr a cerut luni CSM să dea un aviz negativ cererii privind revocarea sa din funcţie, argumentând că demersul lui Tudorel Toader privind revocarea sa este unul nelegal şi că "asistăm la un eseu care nu este juridic, este un colaj de detractări publice la adresa procurorului general". În schimb, Tudorel Toader i-a reproşat lui Lazăr că, în momentele cheie, a fost plecat în străinătate şi l-a acuzat că ''pune piedici'' funcţionării Secţiei de investigare a magistraţilor.

18 nov. 2018, 21:19
CSM a dat aviz negativ pe cererea de revocarea a procurorului general. Replici acide între Augustin Lazăr şi Tudorel Toader, la CSM

Secţia pentru procurori a CSM a dat luni aviz negativ propunerii formulate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

„În şedinţa din data de 19 noiembrie 2018, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, cu majoritate, a avizat negativ solicitarea ministrului Justiţiei privind revocarea din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a domnului Augustin Lazăr. Hotărârea Secţiei pentru procurori va fi motivată şi transmisă Ministerului Justiţiei”, se arată într-un comunicat al CSM.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, şi procurorul general Augustin Lazăr au avut luni un schimb de replici în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM, care urmează să dea un aviz consultativ pe cererea de revocare a procurorului general.

Tudorel Toader a afirmat, luni, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că demersul în instanţă făcut de şeful Ministerului Public nu este de competenţa Secţiei de contencios administrativ, pentru că nu este un act care să fi avut efecte juridice, şi că nu vrea revocarea ”pe persoană fizică” a procurorului general.

„Eu, personal, mi-am exprimat rezerve, le voi exprima şi aici. Judecătorul va decide. Competenţa, cum de s-a dus la Alba Iulia, că procurorul general nu a sesizat pe persoană fizică, o fi având domiciliul acolo sau nu a sesizat ca procuror, Raportul eu nu l-am făcut împotriva procurorului general, că altfel nu eram interesat. Împotriva procurorului general competenţa e de ordine publică vom vedea dacă instanţa îşi menţine sau nu această competenă de jurisdicţie în contencios administrativ”, a afirmat Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei a spus că are rezerve cu privire la faptul că raportul prin care cere încetarea mandatului lui Augustin Lazăr este un act administrativ.

„Am rezerve cu privire la natura raportului, dacă este sau nu producător de efecte juridice, dacă este act administrativ pe care-l poate cenzura un judecător administrativ sau dacă este etapă dintr-o procedură cu decidenţi diferiţi. În această procedură, Ministerul Justiţiei, dvs, preşedintele republicii. Cert este că, de la prezentarea raportului şi nici astăzi acesta nu a produs niciun efect juridic, dovadă că domnul Lazăr este încă procuror general, nu a produs efecte juridice, doar a declanşat o procedură de la Minister care se va încheia probabil la preşedinele republicii”, a mai spus ministrul Justiţiei, potrivit news.ro.

Tudorel Toader a mai declarat că nu crede ”ceea ce se aude într-un mediu calificat”, şi anume că la nivelul CSM există deja o echipă restrânsă care elaborează un draft de aviz negativ privind cererea de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, potrivit Agerpres.

„Eu nu cred ceea ce se aude într-un mediu calificat – şi anume că la nivelul CSM există deja o echipă restrânsă de membri tineri, care elaborează un draft de aviz negativ. Chiar nu cred şi, sigur, dumneavoastră cunoaşteţi adevărul mai bine ca mine”, a spus Toader.

Tudorel Toader a subliniat de mai multe ori că avizul pe care îl va da Secţia pentru procurori a CSM în acest caz este unul consultativ.

„Spuneţi dumneavoastră românilor care au stat luni sau ani în puşcării şi după aceea li s-a spus că fapta nu există, nu aţi comis-o sau nu are elemente constitutive ale unei infracţiuni. Ce îi spuneţi dumneavoastră, un parchet din secolul XXI, unui om care a stat trei ani în puşcărie sau doi ani şi după aceea: ‘Domne, ne pare rău, nu eşti vinovat, nu ai comis fapta’. Eu nu am exprimat o neîncredere în sistemul judiciar, exprim o neîncredere în modul în care dumneavoastră v-aţi exercitat şi încă vă exercitaţi prerogativele manageriale. Mă bucur că am încheiat această dezbatere. Am urmărit cum v-aţi înroşit progresiv şi vocea vă tremura şi mă gândeam: ‘Doamne Dumnezeule, poate se opreşte la timp să nu evolueze mai mult’. V-aţi înfierbântat aşa un pic. Puteam continua dezbaterea neoficial şi clarificam cum este posibil ca dumneavoastră să vă spălaţi pe mâini de multe atribuţii. Eu nu am pretenţia că am evaluat toate faptele dumneavoastră, pentru că aş deveni un biograf al dumneavoastră, ceea ce nu mi-am propus şi nici nu îmi propun”, a spus Toader, la finalul şedinţei Secţiei de procurori, care a durat peste două ore.

În replică, procurorul general Augustin Lazăr a spus, la CSM, că raportul de evaluare întocmit de Tudorel Toader este un eseu şi că toate aspectele din document au drept numitor comun instrumentarea dosarului cu protestul din 10 august.

„În loc să ne inducă încrederea în sistemul judiciar, ne induce neîncrederea, faptul că există o largă conspiraţie prin care se fac o mulţime de ilegalităţi, în aşa fel încât să fie o completare la discursul public al politicienilor al căror punct de vedere nu mă îndoiesc că îl reprezintă” a spus Augustin Lazăr luni, în faţa membrilor Secţiei pentru procurori a CSM, potrivit news.ro.

Augustin Lazăr susţine că ministrul Justiţiei nu are atribuţiile legale pentru a cere revocarea sa din funcţie.

„Putem face două observaţii: domnul ministru al Justiţiei şi-a arogat în mod abuziv calitatea de instanţă disciplinară, dar una care acuză, instrumentează fără probe şi în care apărarea nu este posibilă. Eu am aşteptat în cele două luni să mă întrebe domnul ministru de anumite chestiuni dacă vrea să facă o evaluare obiectivă”, a mai spus Augustin Lazăr.

Lazăr a afirmat că ordonanţa privind clasarea dosarului lui Klaus Iohannis este un exemplu despre modul în care a fost realizat raportul, pe care l-a catalogat drept „detractări publice colportate de anumiţi politicieni pe care domnia sa le-a adunat într-un colaj şi le prezintă aici”.

Augustin Lazăr l-a criticat pe Tudorel Toader, despre care a spus că ar trebui să se preocupe de soarta micilor parchete.

Lazăr a făcut trimitere la documente ale Forului Procurorilor de la Roma, rapoarte MCV, ale Comisiei de la Veneţia în care se vorbeşte despre independenţa profesională a procurorilor, în acest context procurorul general declarând: „Dl. ministru ne duce cu gândul la acum câteva zeci de ani şi vrea să ne sugereze că procurorul trebuie să ia lumină de la MJ, în condiţiile în care Ministerul Justiţiei nu face un minim efort de cooperare loială cu noi, Suntem totuşi în mileniul III”.

Lazăr a mai precizat că Ministerul Public „nu e vechea procuratură”.

„Şi în România trebuie să se poată face dreptate chiar şi unui magistrat şi mă simt foarte trist să aflu că orice acţiune aş întreprinde oriunde m-aş duce există o mare conspiraţie. Nu mă aşteptam de la ministrul de Justţie al ţării mele la o asemenea poziţie, cu atât mai mult cu cât e profesor universitar şi mă aşetptam la o anumită conduită decentă” a mai afirmat Lazăr.

Procurorul general a mai susţinut şi că ministrul Justiţiei nu are competenţa legală de a-l evalua, acest lucru căzând în atribuţiile exclusive ale unei comisii de procurori care lucrează cel puţin la parchete de tribunal, comisie formată prin dispoziţie a CSM.

El a calificat raportul de revocare drept un eseu.

„Ministrul justiţiei şi-a atribuit în mod nelegal, abuziv, competenţa de a evalua activitatea procurorului general, ignorând că atribuţia aceasta revine exclusiv CSM. Conduita ministrului Justiţiei demonstrează maniera subiecivă, unilaterală, lipsită de imparţialitate în care a fost făcut raportul” a spus Augustin Lazăr.

Acesta a subliniat că din punctul său de vedere „cea mai şocantă este încălcarea dreptului la apărare”.

Referindu-se la criticile pe care i le-a adus ministrul Justiţiei cu privire la faptul că a depus o contestaţie în instanţă la Alba Iulia şi nu la Bucureşti, Augustin Lazăr a spus : „Nu mă îndoiesc că domnul ministru a consultat legea şi a văzut că la domiciliul persoanei se depune”.

Augustin Lazăr i-a mai spus lui Tudorel Toader că el nu se află în campanie electorală.

„Eu apreciez îngrijorarea domnului ministru că m-am îmbujorat la faţă. Şi domnia sa a făcut-o. (…) Eu vreau să spun oamenilor care au stat în puşcării că nu procurorul general i-a condamnat şi că există căi legale pentru oamenii care simt că au fost prejudiciaţi într-un fel sau altul. Întotdeauna au existat căi legale pentru a se afla adevărul. Asta este dintotdeauna. Eu nu aş vrea să stărui pe această idee, că nu sunt în campanie electorală. Eu sunt magistrat al Ministerului Public. (…) Nu trebuie să insinuăm că cineva a făcut o conspiraţie în aşa fel încât să influenţeze un dosar”, a menţionat procurorul general.

Tot acum, Tudorel Toader a refuzat să răspundă întrebărilor procurorilor din Secţia CSM.

„Eu v-am dat un document, pe care dumneavoastră îl evaluaţi, analizaţi şi trageţi concluzia. Nu confundaţi competenţa de a pune întrebări şi de a chestiona ministrul Justiţiei. (…) Nu întrebaţi ministrul”, le-a spus Toader membrilor CSM.

Ştirea iniţială:

Procurorii CSM îl vor audia, luni, pe Augustin Lazăr, în vederea emiterii unui aviz, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a cerut revocarea procurorului general.

Inițal termenul pentru audiere a fost 13 noiembrie, însă acesta a fost amânat pentru luni, 19 noiembrie. CSM a anuntat că amânarea a venit la solicitările ministrului Justiţiei şi procurorului general. Ulterior, ministrul Justiţiei a scris pe Facebook „simple precizări” şi a arătat că procurorul general Augustin Lazăr este cel care a solicitat amânarea audierii sale de către Secţia pentru procurori a CSM, şi nu ambii, aşa cum a informat Consiliul.

Procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr a fost declanşată de către ministrul Tudorel Toader în 24 octombrie. Procurorul general, Augustin Lazăr, a depus la Curtea de Apel Alba, o cerere de suspendare a procedurii de revocare din funcţie declanşată de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Judecarea cererii de suspendare a procedurii de revocare din funcţie a fost stabilită pentru data de 20 noiembrie.

Procurorul general a depus o plângere prealabilă şi la Ministerul Justiţiei împotriva raportului. În raportul MCV pe 2018, Comisia Europeană a cerut abandosarea procesului de revocare a procurorului general.