Autorităţile de mediu din România nu au aprobat niciun transfer de deşeuri toxice în Hong Kong

Autoritățile de mediu din România nu au aprobat niciun transfer de deșeuri toxice în Hong Kong și nici nu au fost informate de către autoritatea competentă din țara de destinație despre depistarea unui posibil transport ilegal de deșeuri toxice periculoase provenit din România, au precizat, vineri, reprezentanții Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

11 nov. 2016, 09:38
Autorităţile de mediu din România nu au aprobat niciun transfer de deşeuri toxice în Hong Kong

‘Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), desemnată autoritate competență pentru punerea în aplicare a prevederilor Convenției de la Basel privind controlul transportului peste frontiere al deșeurilor periculoase și al eliminării acestora, nu a aprobat un transfer de deșeuri ‘toxice’ în Hong Kong’, susține autoritatea de mediu.

Totodată, ANPM precizează că, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 1013/2006 privind transferurile de deșeuri, respectiv conform prevederilor Convenției de la Basel, exportul din Comunitate de deșeuri periculoase în țări din afara Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) este interzis.

În plus, Agenția subliniază că nu a fost informată de către autoritatea competentă de destinație, respectiv Hong Kong, despre depistarea unui posibil transfer ilegal de deșeuri toxice (periculoase) din România.

Autoritățile din Hong Kong au solicitat, în data de 9 noiembrie, unei companii de shipping să returneze în România, portul de origine, o navă conținând 123 de containere de deșeuri miniere toxice, potrivit cotidianului South China Morning Post.

Departamentul de Protecție a Mediului din Hong Kong a informat că a fost înștiințat, marți, de către transportator că va returna deșeurile în portul Constanța, dar deocamdată nu a precizat data la care va avea loc transportul. „Departamentul de Protecție a Mediului continuă să solicite companiei de shipping un interval de timp precis. Containerele nu pot părăsi terminalul înainte de a fi returnate la destinația de export”, a precizat un purtător de cuvânt.

CITEŞTE ŞI Autorităţile din Hong Kong cer unei nave cu deşeuri toxice să se întoarcă în România

Cele două loturi de containere au ajuns la terminalul de marfă Kwai Chung din Hong Kong, după ce autoritățile din Malaezia au dejucat, luna trecută, tentativele de descărcare a opt containere de deșeuri miniere toxice la Port Klang. Nava cargo OOCL Charleston a revenit, sâmbătă, 5 noiembrie, la Hong Kong, ultimul său port de plecare.

Potrivit unei anchete realizate de cotidianul malaezian Oriental Daily și publicația HK01 din Hong Kong, în luna decembrie 2015 o nava a plecat din România cu 2.723 de tone de deșeuri miniere toxice și, între timp, a încercat, fără succes, să descarce conținutul în diferite porturi din Asia. Printre porturile unde a încercat să facă acest lucru se află Shanghai și Xiamen. Încărcătura navei este etichetată drept „mata de cupru”, dar se crede că ar conține substanțe periculoase, precum arsenic și cadmiu.

Transportatorul responsabil pentru ultima livrare, OOCL, a declarat că lucrează îndeaproape cu Departamentul de Protecție a Mediului din Hong Kong pentru a rezolva această problemă, dar nu a oferit un interval de timp precis.