Avertisment al prelaţilor catolici. „Satanismul nu este străin de Halloween”

Episcopia Romano-Catolică din Iaşi a lansat şi anul acesta un apel şi o serie de sfaturi pentru ca enoriaşii catolici să nu se lase influenţaţi de "fenomenul Halloween" în contextul în care în această perioadă există o sărbătoare foarte importantă numită "Toţi Sfinţii".

03 nov. 2015, 08:36
Avertisment al prelaţilor catolici. „Satanismul nu este străin de Halloween”

Aceste recomandări au fost gândite încă de la Conferinţa Episcopilor Catolici din România care va avea loc între 5 şi 7 mai la Oradea, scrie ziaruldeiasi.ro. „S-a constatat, în timpul dezbaterilor, că în societatea noastră românească s-au strecurat multe obiceiuri păgâne pe care chiar şi unii dintre creştini le acceptă sau chiar le promovează sub sigla obiceiului celtic al halloween-ului”, au arătat reprezentanţii ERCIS.

Citeşte şi Ei au avut un înger păzitor. Mărturiile victimelor incendiului din Colectiv

Aceştia precizează că la sfârşitul lunii octombrie este marcat de un eveniment care „s-a răspândit tot mai mult sub impulsul substanţial al televiziunii, cinemaului şi al internetului, şi care reuneşte persoanele într-o atmosferă «decorată» de bostani goi, schelete, cranii, corniţe, vampiri, stafii etc”, au precizat aceştia.

Recomandările au fost realizate de către pr. Anton Cioba din Oradea şi pr. Felix Roca din Iaşi. Aceştia precizează şi care ar fi originile festivalului.

„Exista o legendă potrivit căreia spiritele morţilor din timpul anului se întorceau în noaptea de 31 octombrie pentru a căuta un corp pe care să îl posede în anul următor. Pentru a nu fi posedaţi, celţii stingeau focul din sobă pentru a face casa rece şi neprimitoare. Apoi se mascau şi se îmbrăcau respingător pentru a alunga spiritele”, se precizează în documentul citat.

Astfel, reminescenţele acestei manifestări au loc l a două sărbători ale Bisericii Catolice: Solemnitatea Tuturor Sfinţilor, 1 noiembrie, şi Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi, 2 noiembrie. Ei precizează că sărbătoarea s-a răspândit din SUA ca o oportunitate de distracţie, speculată de mediile comerciale, dar care capătă o serie de „valenţe îngrijorătoare”. „Dincolo de accentele groteşti şi macabre, se remarcă înclinaţia spre esoteric şi malefic. O rapidă căutare pe internet confirmă lucrul acesta! Iar când aceste manifestări îi vizează pe copii, aspectul devine şi mai îngrijorător! Dacă Halloween ar fi o simplă petrecere, un alt fel de carnaval, nu ar fi mare problemă.

Citeşte şi INCENDIU COLECTIV. Şapte minori au fost DESFIGURAŢI în timpul incendiului din clubul morţii

Mai grav este însă faptul că fenomenul satanismului nu este străin de Halloween”, se precizează în documentul citat. Tot acolo, familiile sunt îndemnate să îşi ţină departe copiii de astfel de manifestări.