Avocatul lui Băsescu: Clientul meu îşi rezervă dreptul de a obliga Guvernul să respecte legea

Fostul președinte Traian Băsescu a notificat Guvernul României că îl va acționa în judecată pentru neatribuirea unui imobil pentru folosința sa ca fost președinte al Romaniei. Potrivit avocatului său, Băsescu aşteaptă un răspuns de la Guvern în termen de 30 de zile. În caz că nu va primi un răspuns, fostul preşedinte îşi rezervă dreptul de a merge în instanţă pentru a soluţionarea disputei.

26 ian. 2015, 07:11
Avocatul lui Băsescu: Clientul meu îşi rezervă dreptul de a obliga Guvernul să respecte legea

Cristian Ene, avocatul lui Traian Băsescu, a spus că era datoria Guvernului să-i acorde până acum clientului său o locuinţă de serviciu. „În baza legii a formulat o plângere prealabilă administrativă atrăgând atenţia Guvernului că trebuia să identifice un imobil care să fie pus la dispoziţia domniei sale ca locuinţă de serviciu după terminarea madatului. În situaţia în care Guvernul nu va da răspuns în 30 de zile, preşedintele are dreptul, ca orice alt cetăţean, să se ducă în instanţă să oblige Guvernul, prin intermediul instanţei, să respecte legea”, a declarat Cristian Ene.

Citeşte şi Vila 11 din Snagov, propusă lui Traian Băsescu, scoasă la vânzare cu aproape 4 milioane de euro

În documentul obţinut de pesurse.ro, „subsemnatul Băsescu Traian, cu domiciliul ales în vederea comunicării actelor în strada Ştefan Mihăileanu” înaintează o plângere administrativă prealabilă împotriva refuzului Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de atribuire a folosinţei gratuite a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, şi a unui cabinet de lucru, arătând că aceste drepturi i se cuvin în calitate de fost preşedinte al României.


În plângerea sa prealabilă, Traian Băsescu arată că reprezentaţii SPP şi cei ai RA-APPS au vizitat până acum şase imobile care ar fi putut fi acordate fostului preşedinte ca locuinţă de serviciu. Dintre aceste şase, două corepundeau exigenţelor impuse de lege: Vila 1A şi Vila 11, ambele situate la Snagov.

Potrivit legii care reglementează situația foștilor președinți ai României, după încheierea mandatului/mandatelor un fost președinte are dreptul la locuință de protocol adecvată susținută de la bugetul statului, la un număr de consilieri plătiți tot de stat, gardă SPP, mașină și 3 sferturi din retribuția șefului de stat pe funcție.

Citeşte şi: Ponta, despre reşedinţa lui Băsescu: Nu aş vrea să mă ocup de problemele locative ale unui cetăţean

Guvernul a prezentat recent o listă transmisă, în luna decembrie, de RA-APPS către Traian Băsescu incluzând şapte case pe care acesta să le utilizeze ca reşedinţă după încheierea mandatului de preşedinte al ţării, printre care şi două vile în Snagov, Guvernul spunând că Băsescu a refuzat unele dintre case şi nu a răspuns pentru altele.

Lista i-a fost transmisă lui Băsescu după ce acesta a solicitat RA-APPS, în atenţia şi a Secretariatului General al Guvernului, să îi fie atribuită spre folosinţă gratuită o locuinţă de protocol cu destinaţia de reşedinţă, alta decât Vila Lac 3, ocupată în prezent, precum şi un spaţiu ca birou de lucru, după încheierea amndatului prezidenţial, conform legii în vigoare.

Pe listă au fost propuse apartamentul cu şase camere din Bulevardul Constantin Prezan, din clădirea în care Traian Băsescu a locuit, la etaje diferite, cu Adrian Năstase şi Nicolae Văcăroiu (cu o suprafaţă de 279 metri pătraţi), Vila 11 din Snagov (2.100 metri pătraţi), Vila 1A din Snagov (472 metri pătraţi), un spaţiu cu cinci camere şi încă trei camere de serviciu din strada Orbescu (440 metri pătraţi), un imobil cu 9 camere din strada David Praporgescu (295 metri pătraţi), un apartament cu 5 camere din strada Barbu Delavrancea (280 metri pătraţi) şi un apartament cu 8 camere din strada Lev Tolstoi (273 metri pătraţi).

Ponta, despre oferta de case RA-APPS transmisă lui Băsescu: Este un client foarte cusurgiu