Băsescu, PRESIUNI INCREDIBILE la adresa BEC.Preşedintele doreşte anularea alegerilor şi prelungirea mandatului

Traian Băsescu a transmis o scrisoare către Biroul Electoral Central, prin intermediul căreia face presiuni fără precedent la adresa judecătorilor BEC, amintind de art. 80 din Constituţie, care în interpretarea preşedintelui îi permite să interfereze cu deciziile şi activitatea BEC. Scopul acestei scrisori trădează paşii următori pe care îi va face preşedintele României, Băsescu urmând să solicite a două zi, după alegeri, anularea scrutinului şi prelungirea mandatului de preşedinte până la reluarea unui nou prim tur.

09 nov. 2014, 13:38
Băsescu, PRESIUNI INCREDIBILE la adresa BEC.Preşedintele doreşte anularea alegerilor şi prelungirea mandatului

Conform acestui plan, primul pas făcut de Băsescu îl reprezintă îndeamnul transmis BEC pentru a dispune măsuri menite să asigure exercitarea dreptului la vot de către toţi cetăţenii români aflaţi în străinătate, asta cu toate că deciziile luate de BEC în ultimele zile în colaborare cu MAE vor duce, practic, la dublarea capacităţii de verificare a procesului electoral din secţiile de vot din diaspora. Băsescu atrage atenţia şi spune că la alegerile de pe 16 noiembrie „este posibil să fie un număr considerabil mai mare de cetăţeni” prezenţi în diaspora. De unde are preşedintele aceste informaţii? Nu le are, şeful statului lăsând să se înţeleagă din scrisoarea transmisă că îşi bazează întreaga argumentaţie pe o „posibilitate”.

În caz contrar, dacă nu vor fi făcute noi secţii de vot care să garanteze că toţi cei 3 milioane de români vor putea ajunge uşor la vot, Băsescu ameninţă BEC cu faptul că, în conformitate cu art. 80 alin 2. din Constituţie, „Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice”. Ameninţarea ascunsă de Băsescu în cadrul acestei scrisori adresate BEC vizează posibilitatea ca preşedintele României să solicite anularea scrutinului de pe 16 noiembrie. Printr-o astfel de decizie, Traian Băsescu şi-ar prelungi mandatul la Cotroceni, deoarece alegerile ar trebui reluate începând cu turul 1. Cu toate că au existat zvonuri cu privire la această intenţie a lui Băsescu, scrisoarea adresată vineri BEC, premierului Ponta şi ministrului de Externe Titus Corlăţean confirmă faptul că, pe fondul protestelor stimulate de ACL în toată ţara, Traian Băsescu vrea cu tot dinadinsul să rămână la Cotroceni şi după 21 decembrie. Cel mai probabil, va invoca art 83, alin 3 din Constituţie, care prevede că „Mandatul Preşedintelui României poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă”, în Constituţie nefiind explicit dezvoltat termenul de „catastrofă”.

Biroul Electoral Central este format din 5 judecători, 3 reprezentanţi ai AEP şi 10 reprezentanţi ai partidelor politice. Presiunea pusă de Băsescu îi vizează mai ales pe judecătorii care compun BEC.