Bebeluşii din Argeş, tot în stare gravă. Autorităţile nu ştiu încă ce se întâmplă: „Încă bâjbâim”

Informaţiile noi apar despre starea bebeluşilor internaţi în spitalul din Bucureşti. Cinci sunt în continuare la terapie intensivă iar doi sunt intubaţi. Toţi au nevoie de dializă. Ministrul Agriculturii, în direct la România TV, a anunţat că analizele probelor de portocale vor fi gata abia în două zile. "Au fost incriminate mai multe produse şi înca bâjbâim, ca sa fiu sincer", a spus ministrul. 

14 feb. 2016, 12:39
Bebeluşii din Argeş, tot în stare gravă. Autorităţile nu ştiu încă ce se întâmplă: „Încă bâjbâim”

11 bebeluşi au rămas în continuare internaţi la spitalul Marie Curie din Capitală. Sâmbătă noapte, o fetiţă de numai 11 luni care se afla în stare gravă a fost intubată mecanic. Aceasta respiră acum cu ajutorul aparatelor. Din cei 11 bebeluşi, cinci sunt în stare gravă la Terapie Intensivă, având nevoie de dializă, iar doi respiră doar cu ajutorul aparatelor.Alţi şase bebeluşi de la nefrologie, dintre care trei fac dializă şi alţi trei sunt în stare stabilă.

Potrivit medicului Denis Stănescu nu se poate spune cati dintre copii vor mai necesita suport ventilator si nici pentru cat timp.

„Saptamana viitoare este putin probabil (n.r. – sa fie externati), speram ca in saptamanile urmatoare”, a mai spus medicul, care a mentionat ca nu au mai fost inregistrate cazuri noi de copii cu sindrom hemolitic-uremic, potrivit stirileprotv.ro.

În tot acest timp, au fost făcute mai multe anchete, însă, fără niciun rezultat. Au fost recoltate probe de la supermarketurile din Argeş, după ce, mama unei fetiţe de 11 luni care a murit, a spus că sursa contaminării ar putea fi portocalele pe care micuţa le-ar fi mâncat.

Citeşte şi DSV Argeş a recoltat probe din portocale, în ancheta bebeluşilor infectaţi. Analizele, la Bucureşti

În urmă cu puţin timp, chiar Ministrul Agriculturii a spus că România importă fructe otrăvite. Acesta nu crede însă, că portocalele ar putea fi cauza care a dus la îmbolnăvirea bebeluşilor din Argeş.

„Am declanşat controlul la frontieră încă de la începutul acestui an, şi până la acest moment nu s-a depistat niciun caz cu depăşire de limite a pesticidelor. Aşa că eu cred că trebuie să calmăm puţin spiritele şi să aşteptăm rezultatele testelor”, a spus la România TV, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Rezultatele vor fi gata abia luni, în Bucureşti.„Copiii au venit destul de târziu la medic, deshidrataţi, serviciul este suprasolicitat, fluxurile din spital nu sunt tocmai cele mai potrivite, iar folosirea de antibiotice în stil românesc au încărcat rinichii. Cam ăsta ar fi scenariul pentru situaţia din acest moment”, a spus Val Vâlcu, director DC News, pentru România TV

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Nu se poate vorbi de un focar epidemic în cazul copiilor din Argeş

Direcţia Sanitar-Veterinară Argeş a demarat, sâmbătă, controale la un lanţ de magazine din judeţ, după ce mai mulţi părinţi au declarat că le-au dat portocale copiilor.

„În urma discuţiilor pe care le-am avut cu şeful ANSVSA, ne-am autosesizat şi am recoltat probe de la toate magazinele suspectate, care fac parte dintr-o reţea de magazine hipermarket din oraşele Topoloveni, Curtea de Argeş, Câmpulung, Mioveni şi Piteşti. Ne referim doar la portocale, pentru că una dintre mame a spus că i-a dat copilului să consume portocale achiziţionate din acel magazin. Este posibil să depistăm anumite pesticide” a declarat Daniel Lupu, director executiv al Direcţiei Sanitar-Veterinare Argeş.