Bilanţul ultimelor două naufragii din Marea Egee. 22 de morţi, dintre care 13 copii

Cel puțin 22 de migranți, între care 13 copii s-au înecat în noaptea de joi spre vineri în largul insulelor grecești Kalymnos și Rodos în urma scufundării a două ambarcațiuni în Marea Egee, după ce porniseră din Turcia, conform unui bilanț reactualizat al victimelor tragediei.

30 oct. 2015, 09:59
Bilanţul ultimelor două naufragii din Marea Egee. 22 de morţi, dintre care 13 copii

Circa 144 de migranți care călătoreau cu cele două ambarcațiuni au putut fi salvați, a indicat poliția portuară elenă, potrivit Agerpres.

În largul insulei Kalymnos, 19 trupuri au fost descoperite vineri dimineață — șase femei, opt copii și doi sugari — victime ale naufragiului unui vas în care se aflau, după unele mărturii, ‘aproximativ 150 de persoane’. Echipele de intervenție au reușit să salveze 138 de oameni și își continuă operațiunea în vederea recuperării unor victime dispărute în mare. Un alt vas s-a scufundat mai la sud, în insula Rodos, provocând moartea a trei persoane — o femeie și doi copii, dintre care unul era sugar. Alte trei persoane sunt căutate în continuare. Șase pasageri au putut fi salvați.

Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Un copil a murit şi şase persoane sunt căutate în Marea Egee

Aceste noi drame se adaugă seriei de naufragii care au avut loc miercuri în largul insulelor grecești Lesbos și Samos, al căror bilanț provizoriu se ridica joi seara la 17 morți, între care 11 copii. Numai în luna octombrie, bilanțul victimelor exodului spre Europa în apele grecești era de 68 de morți, în majoritate copii, potrivit poliției portuare elene.

Pe rețelele sociale, Agenția Europeană pentru Gestionarea Frontierelor, ale cărei patrule sunt desfășurate în zonă, este criticată pentru lentoarea cu care reacționează în astfel de cazuri. Într-o reacție la precedentele drame, Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite (UHCR) și-a exprimat joi profunda îngrijorare în legătură cu această situație, subliniind că ‘deteriorarea condițiilor meteorologice’ va înrăutăți soarta migranților. De la începutul anului, peste 560.000 de migranți și refugiați au sosit în Grecia pe mare, potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM). Mai mult de 3.200 de persoane au pierit în timpul acestor călătorii.