BLACK FRIDAY 2014: Cum să îţi alegi un laptop

BLACK FRIDAY 2014. Ofertele pe care retailerii le pregătesc pentru Black Friday vor viza o multitudine de laptopuri, însă cum ne dăm seamă de ce avem nevoie şi ce gadget ne-ar folosi.

21 nov. 2014, 05:56
BLACK FRIDAY 2014: Cum să îţi alegi un laptop

Există o listă de criterii de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem un laptop, printre care se află şi mobilitatea de care avem nevoie, autonomia, complexitatea operaţiunilor pe care le vom efectua cu el, dacă îl vrem pentru jocuri sau pentru muncă. Un criteriu foarte important este, normal, şi bugetul.

BLACK FRIDAY 2014: Sfaturi pentru achiziţionarea unui laptop

Diagonala ecranului: Cea mai comună rezoluţie este în continuare 1366×768 pixeli, dar sunt şi numeroase modele cu o rezoluţie de 1600×900 pixeli. Cele cu rezoluţia full HS 1920×1080 pixeli se regăsesc de la un prag de peste 3.500 lei. Şi ungjhiurile de vizualiare, luminozitate şi contrastul sunt importante în alegerea ecranului. Display-urile disponibile vin cu diagonala de 14.1”-15.6”, precum şi cele de peste 16”.

Citeşte şi Black Friday: Cinci mituri despre ziua cu CELE MAI MARI REDUCERI din 2014

Specificaţiile tehnice:

Puterea procesorului este foarte importantă în funcţie de felul în care vei folosi laptopul. Dacă tot ce faci cu laptopul este browsingul pe internet, muzică, filme şi programe de tip Office, un procesor dual-core din gamele Intel Celeron şi Intel Pentium reprezintă o soluţie foarte bună, scrie giz.ro.

Procesoarele dual-core Intel Core i3 sunt pentru utilizatorii mai puţin pretenţioşi, iar cele dual-core şi quad-core din gama Intel Core i5 sunt folosite pentru jocuri mai solicitante.

Placa video este importantă dacă ai în plan să te instalezi şi să foloseşti jocuri recente, deoarece acestea folosesc resurse destul de multe şi au nevoie de o placă video dedicată.

Citeşte şi BLACK FRIDAY 2014: Tot ce trebuie să ştii despre cele mai importante reduceri ale anului

Memoria RAM şi HDD: Un laptop trebuie să aibă o memorie de minim 4 GB RAM, iar HDD+ul ar trebui să aibp minim 500 GB.

În prezent, toate laptopurile au tehnologii Wi-Fi şi bluetooth integrate, iar multe dispun şi de porturi USB 3.0 şi HDMI.

Sistemul de operare cu care vin preinstalare laptopurile, în mare parte, este Windows, însă costul gadgetului poate urca cu câteva sute de lei. Dacă ai deja o licenţă Windows este bine să alegi un laptop cu sistem de operare Linux pe care să îl înlocuieşti ulterior.

Sfat: Testează-l înainte! Dacă ai ales configurația dorită, alocă un minimum de timp și pentru a-l testa. Cât de bine te înțelegi cu designul său, ușurința cu care poți utiliza trackpadul, imagine sunt aspecte importante care pot garanta confortul folosirii.