BNR cedează Guvernului arenele sportive din Cotroceni. Ce va primi la schimb

Banca Națională a României va ceda terenurile și construcțiile aferente arenelor sportive din Cotroceni (arenele BNR), care vor reintra în proprietatea Ministerului Tineretului și Sportului, urmând să primească în proprietate, la schimb, o serie de alte active imobiliare importante, operațiune pregătită deja printr-un act normativ.

17 dec. 2017, 12:34
BNR cedează Guvernului arenele sportive din Cotroceni. Ce va primi la schimb

Astfel, banca centrală va primi în proprietate terenurile din București pe care se află Institutul Bancar Român, Centrul de Perfecționare Profesională și Activități Sociale al băncii centrale și două structuri organizatorice din centrala BNR, precum și terenul din Târgu Mureș pe care este situat sediul teritorial din localitate al băncii, scrie profit.ro. Parlamentarii PSD au elaborat un proiect de lege în acest sens, privind schimbul de imobile între BNR și statul român. 

Citeşte şi Reprezentant BNR, împotriva ideii de plafonare a dobânzilor la CREDITE: Nu face parte din logica economiei de piaţă

Schimbul de imobile va fi prin compensare valorică, valoarea de piață a activelor menționate urmând a fi stabilită de către un evaluator autorizat selectat de BNR și pe cheltuiala acesteia.

Dacă va rezulta că arenele sportive cedate de BNR au o valoare mai mare decât terenurile preluate la schimb de banca centrală (cea mai probabilă situație), suma stabilită ca diferență de valoare va fi scăzută din obligațiile fiscale ale băncii centrale. În situația inversă, dacă va rezulta că BNR datorează bani statului în urma schimbului de imobile, diferența nu va fi achitată de Banca Națională în numerar, ci va fi acoperită de la bugetul de stat, care își va asuma astfel pierderea, prevede draftul de act normativ. Astfel, în schimbul arenelor sportive din Cotroceni, BNR ar urma să primească terenul de 5.407 metri pătrați al Institutului Bancar Român din strada Negru Vodă nr. 3 și pe cel de aproape 11.000 metri pătrați al Centrului de Perfecționare Profesională și Activități Sociale al băncii centrale din strada Doctor Staicovici nr. 42-48, plus terenul sediului local din Târgu Mureș al BNR, de 2.068 metri pătrați. Arenele sportive care vor fi cedate de către BNR Ministerului Tineretului și Sportului sunt compuse din terenuri de 16.210 metri pătrați și construcții de circa 9.700 metri pătrați, respectiv arena centrală cu tribună, terenuri de antrenament și alte terenuri de tenis, un restaurant, o cafenea și un depozit. Pentru o suprafață de teren de circa 14.820 metri pătrați din incinta actuală, pe care se află o casă de oaspeți și o stație de pompe, BNR nu deține acte de proprietate, se precizează în expunerea de motive a proiectului de lege.

În octombrie, în urma audierii viceguvernatorului BNR Eugen Nicolăescu în Comisia Economică a Senatului, senatorii, reprezentanții Ministerului Tineretului și Sportului și cei ai conducerii băncii centrale au căzut de acord să constituie un grup de lucru comun, astfel încât, în cele din urmă, terenurile cu destinație sportivă deținute de BNR în Cotroceni să fie cedate ministerului prin compensare cu alte terenuri. Reprezentanții BNR i-au convins pe senatori că, pentru ca un astfel de schimb de terenuri să poată avea loc, Parlamentul trebuie să adopte o lege care să instituie cadrul legislativ al procedurii de compensare, banca centrală fiind o instituție independentă și având nevoie de o lege specială în acest sens. Potrivit viceguvenatorului Nicolăescu, BNR ar trebui să primească în compensare o serie de terenuri pe care în prezent deține diverse imobile, dar pentru al căror teren nu are drept de proprietate. Surse oficiale au precizat atunci pentru Profit.ro că BNR dorește în compensare o serie de terenuri fără destinație sportivă de lângă arenele sportive, precum un hotel de mici dimensiuni care se află în zona respectivă și alte câteva suprafețe. Totodată, BNR solicită în compensare terenuri pe care se află imobile ale filialelor sale din teritoriu. Senatorii din Comisia Economică, în frunte cu președintele comisiei, liberalul Daniel Zamfir, s-au arătat de acord cu soluția propusă de BNR și s-au angajat ca, în cel mult o săptămână sau două, să elaboreze proiectul de lege care să permită această procedură de compensare. Daniel Zamfir a opinat însă că terenurile sportive respective ar trebui ulterior transferate de la ministerul de resort la primăria Capitalei, care ar putea investi în arenele de tenis sau în fostul stadion de fotbal.

Continuarea articolului AICI.