Boc: Descentralizarea e o struţo-cămilă, baronii de la consiliile judeţene devin jupânii jupânilor

Fostul premier Emil Boc consideră că descentralizarea iniţiată de Guvernul Ponta este "o struţo-cămilă" care oferă şansa unor baroni de la consilii judeţene de a fi adevăraţi "jupâni ai teritoriului pe care îl stăpânesc", potrivit Mediafax.

13 nov. 2013, 13:04
Boc: Descentralizarea e o struţo-cămilă, baronii de la consiliile judeţene devin jupânii jupânilor

Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că primăriile sunt complet excluse din procesul de descentralizare, deşi acestea sunt cel mai aproape de cetăţeni, concentrarea fiind pe consiliul judeţean.

„Guvernanţii confundă deconcentrarea cu descentralizarea. Descentralizarea presupune să dai autorităţilor locale competenţe care ţin de problemele de zi cu zi ale cetăţenilor, în timp ce deconcentrarea înseamnă că dai agenţilor statului din teritoriu posibilitatea de a fi reprezentaţi în judeţe pe o anumiă componentă. Guvernanţii actuali fac, acum, o struţo-cămilă, luând de la deconcentrate şi dând spre autorităţi locale, fără să fie asigurată sursa de finanţare, iar primăriile sunt complet excluse din acest proces aşa-zis de descentralizare, pentru că ele ar trebuie să fie beneficiarele descentralizării, fiind cel mai aproape de cetăţeni. Toată descentralizarea este concentrată pe consiliul judeţean, fiind un non-sens ceea ce fac guvernanţii din perspectiva regulilor de drept. Acum se oferă şansa unor baroni de la consilii judeţene de a fi adevăraţi jupâni ai teritoriului pe care îl stăpânesc, fără o eficienţă practică”, a spus Boc.

Potrivit acestuia, descentralizarea va fi „ineficientă” pentru că nu se vor descentraliza resurse, „ci doar se vor da sarcini fără bani”.

Descentralizarea se putea face dacă avea loc o regionalizare, pentru că asta însemna să laşi la nivel de regiune anumite competenţe pe care să le rezolve acolo, la locul lor. Primăriile, care sunt cel mai aproape de cetăţeni, rămân cu ochii în soare”, a subliniat Emil Boc.

Vicepremierul Liviu Dragnea declara, marţi, că varianta finală a proiectului de lege privind descentralizarea va fi discutată miercuri în USL, când se vor tranşa şi aspecte privind descentralizarea porturilor, a sălilor de cinema şi a ANPS.

Preşedintele Traian Băsescu declara, luni, la B1, că descetralizarea reprezintă „o prostie majoră” şi o emblemă a neputinţei acestui Guvern, el apreciind că era necesară o reorganizare administrativă.

VEZI SI: Lăzăroiu: Obiectivul Mişcării Populare e să-l susţină pe Traian Băsescu pentru funcţia de prim-ministru