Boc, despre regionalizare: Guvernul nu are curaj să taie în carne vie, nu vrea probleme cu şefii CJ

Fostul premier Emil Boc afirmă că Guvernul "nu are curajul să taie în carne vie" în ce priveşte regionalizarea României, preferând crearea unei structuri peste actualele judeţe, în locul comasării acestora, pentru a nu avea "probleme" cu preşedinţii consiliilor judeţene sau cu şefii deconcentratelor.

RomaniaTV.net
23 ian. 2013, 17:28
Boc, despre regionalizare: Guvernul nu are curaj să taie în carne vie, nu vrea probleme cu şefii CJ

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, de ce este nevoie de regionalizare, Emil Boc a răspuns că principala motivaţie este că aceasta „aduce mai mulţi bani europeni”.

Regionalizarea se face, în primul rând, ca să aducă mai mulţi bani europeni, aceasta fiind principala motivaţie. Cum se face – depinde pe cine vrei să ajuţi, cetăţenii României sau să ajuţi politicienii. Dar regionalizarea trebuie făcută, pentru că altfel nu avem şanse să aducem nici măcar atâţia bani europeni câţi am adus în perioada 2007-2013. Guvernul nu vrea să se complice, nu vrea să aibă probleme cu preşedinţii de consilii judeţene, cu şefii de deconcentrate, să păstreze ce există. Nu are curaj să taie în carne vie şi preferă o soluţie de creare a ceva în plus şi vor vedea apoi ce se întâmplă. Soluţia tăioasă este cea cu comasarea judeţelor, cu consecinţele benefice pentru cetăţeni, nu pentru politicieni„, a spus Emil Boc.

El a explicat că o regiune poate decide singură câţi bani se alocă pentru programul de resurse umane sau pe transporturi, de exemplu, iar ceea ce există în momentul de faţă doar la ministere se va multiplica pe regiuni.

„Se pot atrage aşa mai mulţi bani decât printr-o singură structură, la ministere. Necesitatea regionalizării nu poate fi contestată. Cum o faci – poţi să serveşti interesele largi ale oamenilor sau ale politicienilor. Serveşti interesele politicienilor dacă mai creezi o structură peste actualele judeţe, aşa cum intenţionează Guvernul. Mai dai nişte slujbe la alţi politicieni, mai creezi o structură birocratică peste consiliile judeţene, mai creezi aparate birocratice care vor complica situaţia documentelor şi vor cere documente în plus pentru a-şi justifica existenţa. Se vor pune cap în cap cu consiliile judeţene existente şi se va complica birocraţia, îngreunând realizarea unor proiecte compacte pentru regiunile de dezvoltare”, a explicat fostul premier.

Emil Boc a menţionat că, dacă se doreşte regionalizarea prin comasarea actualelor judeţe, fără ca un cetăţean „să facă un metru în plus” pentru a-şi lua acte de identitate, permise de conducere sau alte astfel de documente, şi în loc de cinci judeţe va fi unul singur, va fi în interesul României.

„Se vor plăti mai puţini bani cu administraţia, birocraţia va fi mai puţină, se vor face proiecte regionale cu finalitate, se vor destructura reţelele create în ultimii 20 de ani la nivel local. Acum există servicii deconcentrate în fiecare judeţ şi ele vor exista numai la nivel de regiune, multe vor dispărea de la nivel judeţean şi vor rămâne birouri. Vor dispărea o grămadă de şefi, tot politicienii ar avea de pierdut, dar ar câştiga ţara”, a spus Boc.

Fostul premier a adăugat că o regiune poate să aibă propriul program operaţional sectorial pentru atragerea de fonduri europene şi nu mai trebuie ca reprezentanţii săi să meargă la Bucureşti, la ministere, pentru încadrarea într-un proiect valabil pe toată ţara.

„Acum este un singur program operaţional de dezvoltare regională la Ministerul Dezvoltării Regionale, când vor fi opt regiuni vor fi opt programe de dezvoltare regională şi se vor şti priorităţile din fiecare regiune, fără să mai meargă pe la Bucureşti. Avantajul este uriaş, major, legat de atragerea banilor europeni”, a afirmat Boc.

Fostul premier a susţinut că regionalizarea trebuie să se facă „urgent”, în 2013, pentru că din 2014 „trebuie să fie activate programele”.

„Noi am început în 2012, dar nu am avut susţinere politică, dar 2013 este deadline să se poată face”, a conchis Boc.