Bogdan Olteanu a scăpat de „beciul domnesc”. A fost plasat în arest la domiciliu

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) au respins vineri cererea DNA de arestare preventivă a viceguvernatorului BNR Bogdan Olteanu, acesta fiind plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. Decizia nu este definitivă.

29 iul. 2016, 16:43
Bogdan Olteanu a scăpat de „beciul domnesc”. A fost plasat în arest la domiciliu

Avocatul lui Bogdan Olteanu a declarat că acesta a primit ”cu bucurie” decizia instanţei supreme de plasare a sa în arest la domiciliu, adăugând că nu ”prieteniile cu mogulii” au determinat situaţia în care se află Olteanu, ci ”o anumită conjunctură”. Apărătorul a precizat că în situatia in care esti arestat preventiv si primesti o astfel de solutie nu ai cum sa nu fii fericit. „Un om care e luat in mod surprinzator,  nu intelege ce i se intampla nu are decat sa fie bulversat fizic si psihic”.

Apărătorul viceguvernatorului BNR a subliniat că va contesta această decizie. În opinia sa, în această speţă se impune cel mult măsura controlului judiciar.

Bogdan Olteanu a fost prezentat Înaltei Curți de Casație și Justiție cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, însă judecătorii au decis să-l plaseze în arest la domiciliu pe viceguvernatorul BNR.

Bogdan Olteanu a recunoscut în faţa procurorilor că a discutat în 2008 cu Călin Popescu-Tăriceanu despre numirea lui Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării, însă a susținut că a făcut acest lucru din convingere, nu în schimbul unor foloase materiale pe care le-ar fi primit de la Sorin Ovidiu Vîntu, reiese din referatul prin care procurorii DNA cer vineri arestarea preventivă a viceguvernatorului Băncii Naționale a României.

Citeşte şi:  Bogdan Olteanu, în cătuşe la ÎCCJ cu propunere de arestare. Viceguvernatorul BNR RECUNOAŞTE că l-a susţinut pe Mihaiu

Olteanu a recunoscut și faptul că în anul 2008 a avut periodic întâlniri cu Sorin Ovidiu Vîntu, care i-a cerut să-l susțină pe Liviu Mihaiu, iar solicitarea omului de afaceri a coincis cu propriile sale opinii asupra persoanei care ar fi trebuit numită în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

La rândul său, Sorin Ovidiu Vîntu a recunoscut săvârșirea faptelor, dar a susținut că Bogdan Olteanu i-a cerut două milioane de euro în schimbul numirii lui Liviu Mihaiu, un milion fiind în interes personal.

Citeşte şi: Avocat Bogdan Olteanu: Viceguvernatorul îşi dă luni demisia pentru că imaginea BNR nu merită târâtă în această poveste

Potrivit referatului DNA, solicitarea privind numirea lui Liviu Mihaiu ar fi fost făcută de Sorin Ovidiu Vîntu în iulie 2008, pe o ambarcațiune a sa din Delta Dunării, unde Bogdan Olteanu a fost transportat cu un elicopter pus la dispoziție de omul de afaceri. În cadrul întâlnirii la care a asistat și un apropiat al lui Vîntu, Olteanu ar fi cerut un milion de euro în schimbul influenței pe care urma să o exercite asupra prim-ministrului.

Ulterior, cu două zile înainte de numirea oficială, Bogdan Olteanu a anunțat în premieră la o emisiune a unui post de televiziune că Liviu Mihaiu va fi guvernator al Deltei Dunării. Anunțul a fost interpretat de anchetatori ca fiind un mesaj către Vîntu că și-a îndeplinit promisiunea.

Din referat mai reiese că Sorin Ovidiu Vîntu a început demersurile pentru numirea lui Liviu Mihaiu la conducerea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării în vara anului 2008 din interes economic, având în vedere că o parte din proprietățile sale imobiliare se aflau în acea zonă. În plus, omul de afaceri își exprimase intenția de a transforma Delta Dunării într-o destinație turistică exclusivistă, materializarea planurilor sale depinzând de cel care conducea rezervația și putea autoriza unele categorii de activități economice care puteau fi desfășurate în acel areal.